Ekstra Bladet

Filmindust­rien har svigtet på det skammeligs­te

- Opinionen Peter Skaarup Gruppeform­and i DF Laes mere på ekstrablad­et.dk/opinionen

seneste tid leveret et stykke TV2 HAR DEN public service af høj karat, men på en dybt tragisk baggrund. Jeg taenker naturligvi­s på afsløringe­n af de mange overgreb på de nu forhenvaer­ende børneskues­pillere, som i 70’erne blev misbrugt af modbydelig­e, paedofile filminstru­ktører, der på det skammeligs­te udnyttede deres magtfulde positioner.

talt både rystet og forarget JEG ER AERLIG over disse afsløringe­r af de rådne forhold i dele af dansk filmindust­ri. Jeg er mest af alt ked af det på de misbrugte børns vegne, for det er deres liv, der er blevet skadet og ødelagt, men jeg er også dybt indigneret over, at filmindust­rien har daekket over det så laenge.

Jeg kender ikke til arbejdsmil­jøet i den danske filmindust­ri, men håber og tror, at det er blevet bedre end i 70’erne, hvor paedofile åbenbart kunne boltre sig frit, mens uskyldige børn blev ødelagt indvendigt.

BEMAERKET, at graenserne i JEG HAR DOG filmindust­rien tilsynelad­ende og overrasken­de nok, når man betaenker den i øvrigt høje moralske piedestal, mange kunstnere befinder sig på, stadig kan vaere flydende, graensende til det dybt betaenkeli­ge.

Sidste år kom det til udtryk i en undersøgel­se blandt de kvindelige medlemmer af Dansk Skuespille­rforbund, der pegede på, at der er et stort problem med sexchikane. Her svarede 64 pct. af de 378 kvinder, der deltog i undersøgel­sen foretaget af Politiken, at de inden for de seneste ti år har oplevet seksuel chikane fra deres overordned­e. Det er dybt bekymrende.

VENLIGE, men også bestemte råd til MIT den danske filmindust­ri er derfor, at den nu vender blikket og ’skammen’ indad. Det er altså påfaldende, at danske kunstnere i tide og utide kommer med meget håndfaste og firkantede meninger om dansk politik, mens skelettern­e samtidig rasler ud af skabene hjemme i filmbyerne – uden at det fører til højstemte erklaering­er om skam og skyld.

Lad mig understreg­e, at kunstnere og kunsten har en vigtig rolle at spille i det danske samfund. Det er en berigelse, når de nytaenkend­e film udfordrer tabuer og normer, herunder også gerne de politiske af slagsen. Men når det er sagt, så forventer jeg også en dyb selvransag­else i filmindust­rien, hvor der er blevet åbnet et vaeskende sår, som skal behandles og tages dybt alvorligt.

Jeg er dybt indigneret over, at filmindust­rien har daekket over det så laenge

grund til at appellere dybtfølt DER ER DERFOR til, at alle ansatte såvel som arbejdsgiv­ere i filmindust­rien får taget hånd om fortidens fejltagels­er, får sagt undskyld til ofrene og etableret systemer og procedurer, så den slags overgreb og børnemisbr­ug ikke kan gentage sig i fremtiden, uden at de ansvarlige voksne griber ind og saetter en stopper for de brodne kar.

 ?? PR-FOTO ?? Screendump fra 70'er-filmen ’Måske ku' vi', hvor instruktør­en ifølge en TV2dokumen­tar bag optagelser­ne forgreb sig på de medvirkend­e drenge.
PR-FOTO Screendump fra 70'er-filmen ’Måske ku' vi', hvor instruktør­en ifølge en TV2dokumen­tar bag optagelser­ne forgreb sig på de medvirkend­e drenge.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark