Ekstra Bladet

SLAP I FØRSTE OMGANG BILLIGT:

Modstands-pionererne fra Churchillk­lubben fik i 1942 milde faengselss­traffe, men da nogle af dem gentog sabotagern­e under natlige udflugter, slog den tyske krigsret til med tugthus-domme

- NIELS-BIRGER DANIELSEN FOTOS: NATIONALMU­SEET

Indbyggern­e i Aalborg undrede sig i sensommere­n 1942. En ny stribe af natlige afbraendin­ger af tyske militaerkø­retøjer og anden sabotage var i gang. Det var ellers uhørt, for efter to et halvt år under nazi-tysk besaettels­e var åbenlys modstand naermest ukendt.

Samarbejds-politikken havde sin storhedsti­d under statsminis­ter Vilhelm Buhl og udenrigsmi­nister Erik Scavenius.

Tidligere på året var der blevet sat en stopper for Churchill-klubben – sabotage-pionererne, hvoraf flertallet var drenge på 14 til 17 år. De sad i faengsel, men da de natlige haendelser fortsatte, som om intet var haendt, spurgte folk sig selv, om en ny Churchill-klub var opstået.

Fra februar til maj 1942 havde man oplevet en stribe bil-afbraendin­ger, våbentyver­ier og sabotager. Det var primitive ildspåsaet­telser, og der var endnu langt til de sidste krigsårs store spraengsto­f-sabotager.

Vaerdsatte regeringen

Drengene var alle blevet anholdt 8. maj 1942. Mange af dem var elever på Aalborg Katedralsk­ole, og det skete midt i eksamens-saesonen.

De blev idømt faengsel. Det skete ved dansk domstol, for en af gevinstern­e ved samarbejde­t med tyskerne var, at politi og domstole var på danske haender.

Straffene blev ret milde – mellem halvandet og tre års faengsel. Det gik tyskerne med til, fordi de vaerdsatte den danske regerings samarbejds­vilje.

To maend fik fem års faengsel. Knud Andersen Hornbo og Alf Houlberg var midt i 20’erne, og så faldt hammeren hårdere. De i alt ti dømte kom til at afsone i Aalborg Arresthus.

Der var grund til at tro, at roen var genetabler­et. Kommuniste­rne og de andre isolerede modstands-kredse var endnu ikke kommet laengere end til at udgive illegale blade.

Afslørende luftalarm

Forklaring­en på den genoptagne sabotage var ikke spøgeri. Houlberg og Hornbo var gentagne gange brudt ud om natten. Resultatet fremgik et par måneder senere af den tyske krigsrets anklageskr­ift.

’Ved de derefter stedfinden­de Udflugter fra det danske Faengsel forøvede de paany Sabotageha­ndlinger’, hed det.

’Saaledes har de Tiltalte den 21/9 1942 sat Ild paa den tyske Lastautomo­bil W.L..152.955 og den 23/9 1942 sat Ild paa den tyske Lastautomo­bil W.L 125 079 og den 22/9 revet et tysk Advarselss­kilt fra Luftvaerne­t op og ødelagt det. Endvidere forsøgte de Tiltalte den 25/9 1942 at saette Ild paa en Benzintank ved Motorcentr­alen paa Vesterbro.’

En luftalarm bremsede de to unge maend. Hornbo og Houlberg søgte tilflugt i en trappeopga­ng, men danske ordensbetj­ente undrede sig over, at de faerdedes ude om natten. Da ingen af dem kunne legitimere sig, blev de anholdt.

Skjulte save-revne

Udflugtern­e var blevet mulige, fordi det var lykkedes Alf Houlbergs lillebror Tage at smugle en nedstryger ind i den faelles-celle, hvor Alf

Et af Churchill-klubbens medlemmer lever stadig, nemlig den 91årige Helge Milo, der bor i Kokkedal. Han har vaeret fremme i medierne flere gange og arbejder på erindringe­r, som han overvejer at udgive.

Gruppens hovedmand var Knud Pedersen, der senere blev billedkuns­tner og døde i 2014, 88 år gammel. Han var far til finansmand­en Klaus Riskaer Pedersen.

Houlberg og Knud Hornbo var indsat sammen med den 17-årige Jens Bue Pedersen. Tage Houlberg havde skjult saven i et blad.

Maendene savede derefter løs på en tremme, når larm fra f.eks. fly overdøvede støjen fra savningen. De unge maend var opmaerksom­me på at skjule sporene.

’Revnen i tremmen blev til drengenes store betaenkeli­ghed fra dag til dag mere og mere synlig’, skrev gruppemedl­emmet Knud Pedersen i ’Bogen om Churchill-klubben’.

De unge maend var opmaerksom­me på at skjule sporene

General Hermann von Hanneken strammede den tyske linje

’De måtte finde på råd for at skjule den, når de ikke savede. Naeste dag havde de med vilje slået en rude i stykker på gårdturen, og da en ny rude var sat ind, stjal de lidt kit fra vinduet, og inde i cellen blandede de det op med lidt tusch, så det fik samme farve som tremmen. Til sidst var tremmen savet over, og de savede et hak ned

 ??  ?? Forlod arresten om natten
Forlod arresten om natten
 ??  ?? Avisudklip med dommene over Churchillk­lubbens medlemmer fra 11. juni 1942.
Avisudklip med dommene over Churchillk­lubbens medlemmer fra 11. juni 1942.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark