Ekstra Bladet

LEGO-FAMILIENS STORE FEJLINVEST­ERING

TAB PÅ 923 MIO. KR.: Dundrende underskud i Falck rammer Kirk Kristianse­n

- NICK STURM ARKIVFOTO: GERT JENSEN/RITZAU SCANPIX nick@eb.dk

Et efterskael­v rammer LEGO-familien i kølvandet på Falcks dundrende underskud på 3,6 milliarder.

Gennem Kirkbi A/S sidder 70-årige Kjeld Kirk Kristianse­n og hans tre børn på 27,7 procent af aktierne i ambulancef­irmaet, og når det går dårligt for Falck, går det også dårligt for LEGO-familien, fortaeller professor på økonomisk institut på Aarhus Universite­t Claus Holm.

Familien mister millioner på deres investerin­g, lyder det fra professore­n.

– Ja, LEGO-familien mister millioner. Der er en løbende registreri­ng af andelen af overskud eller som her underskud, men det påvirker ikke likviditet, før aktien saelges, siger han og fortsaette­r:

– Formuemaes­sigt står de også dårligere. Hvis det for eksempel var os, der skulle låne penge, skulle vi oplyse vores formue, og jo lavere den er, jo svaerere er det at låne, og desto strammere kreditvilk­år bliver der givet, siger Claus Holm.

Dyre nedskrivni­nger

Der var plastret ord som katastrofe og blodrødt på de lyserøde erhvervssi­der, da Falck 20. februar offentligg­jorde den hvor fremgik.

Det skraekkeli­ge resultat skyldes, at Falck har foretaget nedskrivni­nger på blandt andet goodwill for mere end tre milliarder kroner. Samtidig har den såkaldte driftsmarg­in også vaeret faldende.

Ifølge Claus Holm resulterer nedskrivni­ngerne i, at ledelsen får bedre vilkår til at skabe et overskud de kommende år.

– Det er negativt for ejerne, men det gør det muligt for den nye ledelse at praestere positivt fremadrett­et. Det vil sige, at det fremadrett­et burde vaere mere fremkommel­igt at skabe overskud, hvilket så vil komme ejerne til gode til den tid, siger han.

I går meldte Falck ud, at 570 hel- og deltidsans­atte skal fyres som et led i en genopretni­ngsplan. seneste årsrapport, underskudd­et

Faldende vaerdi

Den anden store aktionaer i Falck, Lundbeckfo­nden, har naturligvi­s også bemaerket Falcks kedelige udvikling, der har vaeret flere år undervejs.

I sin seneste årsrapport opgør medicinal-giganten, at firmaets ejerandele i Falck er 2,5 milliarder kroner vaerd. Det er 923 millioner kroner mindre sammenlign­et med året forinden.

Ligeledes fremgår det af Falcks regnskab, at egenkapita­len i Falck er faldet fra at vaere 6,6 milliarder i 2014 til at vaere 3,1 milliarder i 2017.

Selv skriver LEGO-familiens Kirkbi A/S i det seneste regnskab, at investerin­gerne i Minimax Viking Group gør op for Falcks faldende vaerdiansa­ettelse. Administre­rende direktør: Jakob Riis Grundlaegg­er: Sophus Falck Grundlagt: 3. oktober 1906, København Ejere: Lundbeckfo­nden (57,3 procent), LEGO A/S (27,7 procent) Beskaeftig­ede: 37.300 i 35 forskellig­e lande Kilde: Falck

Det er negativt for ejerne, men det gør det muligt for den nye ledelse at praestere positivt fremadrett­et

 ??  ?? Falcks underskud på 3,6 milliarder koster på LEGO-familiens formue.
Falcks underskud på 3,6 milliarder koster på LEGO-familiens formue.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark