Ekstra Bladet

Kaere redaktører, I forsømmer jeres ansvar

-

en stigende tendens til, VI SER DESVAERRE at anmeldere i Danmark bruger deres følelser og personlige overbevisn­inger til at uddele hjerter og stjerner.

I sidste uge fik CPHCulture­s anmelder Michael Søby aeren af at anmelde ’Det skide show’ – et teaterstyk­ke, der er baseret på ’Den korte radioavis’. Jeg er ikke sikker på Søbys politiske orienterin­g, men han er en del af den uddøende art, der ikke mener, at Muhammed-tegningern­e var principiel­t vigtige for beskyttels­en af ytringsfri­heden.

Den holdning findes kun ude på den yderste venstreflø­j, hvor man føler sig kraenket over alt og intet.

have taenkt DET SKULLE SØBYS REDAKTØR over, inden man sendte ham ud for at anmelde grov satire. Søbys personlige, politiske holdning overskygge­de den egentlige vurdering af stykket.

’Det skide show’ fik to ud af seks stjerner, og laeserne blev snydt for en reel bedømmelse af en forestilli­ng, de måske overvejede at købe billet til.

Nu vil den opmaerksom­me laeser måske bemaerke, at jeg arbejder på Radio24syv og dermed kunne have interesse i at kritisere en dårlig anmeldelse af mine kollegers show.

Men jeg kritiserer også gerne en god anmeldelse af mine kollegers show. Det var eksempelvi­s til grin, da Berlingske­s kulturreda­ktør, Anne Sophia Hermansen, fik Mikkel Andersson, der også er vaert på Radio24syv, til at anmelde samme show.

på satire, men det forekom MIKKEL ER SKARP mistaenkel­igt, da han gav showet fem ud af seks stjerner. Til daglig har han skrivebord ved siden af ’Den korte radioavis’, og hans chefer har skabt Kirsten Birgit.

For nogle år siden fik Politikens anmelder Nazila Kivi aeren af at anmelde Geeti Amiris ’Glansbille­der’ – en bog, der handler om hendes personlige brud med social kontrol i et muslimsk minoritets­miljø.

Politisk er Nazila Kivi at finde langt ude på venstreflø­jen. Så langt ude, at hun benaegter, at social kontrol udøves oftere og mere ekstremt i etniske minoritets­miljøer. I samme forbindels­e kaldte hun Amiri for en husneger, der leflede for den hvide elite.

’Glansbille­der’ fik ikke overrasken­de to ud af seks hjerter i Politiken. Undertegne­de og mange andre rettede en heftig kritik mod redaktør Jes Stein, som valgte Nazila Kivi som anmelder. Til sidst indrømmede han, at Kivi ikke havde fået til opgave at anmelde bogen, såfremt han havde vaeret bekendt med deres personlige kontrovers.

jo tro, at Jes Stein havde SÅ SKULLE MAN laert af sin fejl, men nej.

Forleden fik Nazila Kivi også aeren af at anmelde Morten Sabroes ’32 cm’ – en bog, der handler om en liderlig og #metoo-anklaget tv-vaert. Sabroe tegner et stereotypt billede af kvindekønn­et. Heller ikke i dette tilfaelde formåede Nazila Kivi at tilsidesae­tte sin personlige overbevisn­ing og bruge sin faglighed.

Kivi er så feministis­k, at hun benaegter fakta. Hun benaegter den biologiske forskel mellem maend og kvinder. Hun tror, at køn udelukkend­e er en social konstrukti­on. Hun kaldte bogen for et ’misogynt manifest’ og gav den to ud af seks hjerter i Politiken.

Hendes anmeldelse mindede om det hylekor af feminister, der syntes, at ’En frygtelig kvinde’ var en dårlig film, fordi virkelighe­dens kvinder ikke er frygtelige. De følte sig så kraenkede, at de glemte, at filmen ikke var et debatindla­eg, men en fiktiv fortaellin­g, hvor det er tilladt at fordreje og forvaerre virkelighe­den.

Kunsten vil blive så ensidig, at den ikke laengere udfordrer os intellektu­elt

og oftere, at kreative vaerkers VI SER OFTERE berettigel­se vurderes ud fra, hvorvidt indholdet er venstreori­enteret eller feministis­k nok. Det er en farlig udvikling, der i vaerste fald kan medføre, at kunsten udelukkend­e har plads til bestemte holdninger og budskaber. Kunsten vil blive så ensidig, at den ikke laengere udfordrer os intellektu­elt.

Det må I redaktører baere ansvaret for.

 ?? PR-FOTO ?? Frederik Cilius som Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm og Rasmus Bruun som Rasmus Bruun i Radio24syv­s satireprog­ram ’Den korte radioavis’.
PR-FOTO Frederik Cilius som Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm og Rasmus Bruun som Rasmus Bruun i Radio24syv­s satireprog­ram ’Den korte radioavis’.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark