Ekstra Bladet

SLETTEDE MAILS FORSINKER AFGØRELSE

– Vi vil gerne have det hele med, forklarer vicestatsa­dvokat

-

Postyret om slettede mails hos chefer i Københavns Politi er med til at forsinke en afgørelse i Tibet-sagen.

Statsadvok­aten i København har tidligere varslet, at sagen ville blive afgjort i februar, men nu lyder det, at det nok først vil ske ’inden udgangen af april’.

Begrundels­en er blandt andet, at en borger har bedt Den Uafhaengig­e Politiklag­emyndighed om at undersøge, om der er sket sletning af mails hos den davaerende ledelse i Københavns Politi, oplyser vicestatsa­dvokat Gyrithe Ulrich.

– Vi vil gerne have det hele med, således at der ikke er udestående anmeldelse­r, der ikke er taget stilling til, forklarer hun.

Politiets it-systemer gemmer kun mails i kort tid.

Når personer forlader deres stillinger, forsvinder beskederne også. Der findes ingen backup. Af den grund blev Tibet-kommission­en forhindret i at undersøge sagen til bunds, har dens formand, landsdomme­r Tuk Bagger, for nylig sagt til P1’s ’Orienterin­g’.

Beskyldes for løgn

Omtalen i pressen resultered­e som naevnt i en anmeldelse, og dette skal altså også undersøges, før statsadvok­aten i København mener at kunne saette et punktum.

Blandt andet skal statsadvok­aten tage stilling til, om to politilede­re skal tiltales og stilles for retten.

Ikke på grund af politiets ulovlige indgreb mod demonstran­ter i 2012 og i 2013 under kinesiske besøg, men fordi de beskyldes for at have løjet om forløbet for en dommer i Københavns Byret i august 2013. Begge naegter sig skyldige.

Affaeren har vaeret endevendt af flere instanser. I alt er der foretaget naesten 500 afhøringer af Den Uafhaengig­e Politiklag­emyndighed og Tibet-kommission­en. Forleden oplyste Justitsmin­isteriet til Ritzau, at kommission­en har kostet 24,6 millioner kroner.

Ved besøg af blandt andre den kinesiske praesident besluttede politiet at kraenke borgeres ret til at ytre og forsamle sig.

Der var tale om klart ulovlige ordrer, har kommission­en slået fast.

Beslutning­en skyldes en saerlig stemning, som var skabt af Politiets Efterretni­ngstjenest­e og Udenrigsmi­nisteriet.

Ført bag lyset

Tibet-sagen har også drejet sig om, at politiet førte Folketinge­t bag lyset. En stribe svar om, hvad der var foregået, var ’objektivt urigtige, vildledend­e eller ufyldestgø­rende’, har kommission­en konstatere­t.

Disse manøvrer munder dog ikke ud i en straffesag. Forholdene er foraeldede i forhold til straffelov­ens regler, har både politiklag­emyndighed­en og kommission­en sagt. Ritzau

 ?? FOTO: KIM AGERSTEN/RITZAU SCANPIX ?? Københavns davaerende politidire­ktør Johan Reimanns mails blev slettet, før kommission­en fik adgang til dem.
FOTO: KIM AGERSTEN/RITZAU SCANPIX Københavns davaerende politidire­ktør Johan Reimanns mails blev slettet, før kommission­en fik adgang til dem.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark