Ekstra Bladet

HAR DU STADIG TILTRO TIL FACEBOOK SÅDAN BESKYTTER DU DIG

Det sociale medie befinder sig i en megakrise, efter det er kommet frem, at mere end 50 millioner brugeres oplysninge­r er blevet brugt til at hjaelpe Trump til valgsejr

- SOFIE NEPPER-CHRISTENSE­N ASTRID MORTENSEN FOTO: OLE STEEN sen@eb.dk; am@eb.dk

– Den 28-årige data-nørd Christophe­r Wylie er manden bag afsløringe­rne, der har sendt Facebook ud i et vildt stormvejr.

Wylies tidligere arbejdspla­ds, selskabet Cambridge Analytica, har, ifølge The New York Times, stjålet data fra 50 millioner

Formålet var at påvirke det amerikansk­e praesident­valg i 2016. Facebookbr­ugere.

Og det store spørgsmål er naturligvi­s, hvor godt Facebook egentlig kender os. Ifølge to danske eksperter er svaret på det meget simpelt: rigtig, rigtig godt.

David Budtz Pedersen, lektor og forsknings­leder på Aalborg Universite­t, mener, at Facebook har udviklet sig til et system, der ’virkelig er stukket af ’, og som hverken skaberen bag eller brugerne har vaeret tilstraekk­eligt forberedte på.

Lever af oplysninge­r

Pernille Tranberg, grundlaegg­er af DataEtchic­s Consulting, håber, at flere mennesker bliver bedre til at vaere påpasselig­e på Facebook, fordi problemet med koncernens forretning­smodel er, at de kender brugerne så detaljeret, som de gør.

– Facebook kan analysere vores adfaerd, så de kan finde ud af, om du er er indadvendt eller udadvendt. Om du er nem at stresse, eller om du ikke er. Om du er lidt mere højreorien­teret end venstreori­enteret, forklarer Pernille Tranberg.

Oplysninge­rne bliver sat sammen i systemer, hvor algoritmer er traenet til at kategorise­re, hvad du ’liker’, hvilke grupper du er medlem af, hvilke andre sider du besøger, og hvem din familie og venner er.

Ude af brugernes haender

Det er de systemer, der er vokset ud af haenderne på folkene bag Facebook og på brugerne, mener David Budtz Pedersen.

– Ligesom det kan bruges til at finde gamle klassekamm­erater og organisere gadefest i baggården, kan det bruges af virksomhed­er som Cambridge Analytica, der har nogle helt andre motiver, siger David Budtz Pedersen, der ikke er i tvivl om, at Facebook er blevet udnyttet af andre virksomhed­er, men understreg­er, at det ikke fratager koncernen et ansvar.

– De kunne have haft en meget strengere sikkerheds­kontrol, og de kunne have stillet mange flere kritiske spørgsmål.

– Ansvaret er deres, men de er helt klart blevet indhentet af nogle dubiøse virksomhed­er, siger forsknings­lederen.

Efter afsløringe­n er Facebooks aktier styrtdykke­t, og flere amerikansk­e kongresmed­lemmer opfordrer nu Facebook-stifter Mark Zuckerberg til at give en forklaring.

I går havde Zuckerberg­s Facebook tabt, hvad der svarer til 40 milliarder kroner i vaerdi efter aktie-nedturen de seneste par dage.

Sent i aftes skrev Zuckerberg på sin Facebook-profil, at der blev ’begået fejl’ med Cambridge Analytica, og Facebook vil nu undersøge alle apps, som før 2014 havde adgang til store maengder data. Offentlig platform:

Når du er på nogle af de store, gaengse platforme som Facebook, skal du betragte det som en offentlig platform. Alt, hvad du laver derude, kan på en eller anden måde ses af andre.

Drop messenger:

Hvis du vil vaere privat, så skal du ikke bruge Messenger på Facebook. Så skal du bruge Esben Kruse, 26 år, Amager: Sara Willum Bro, 21 år, Roskilde: – Wire eller Signal. Lignende apps, der primaert bliver brugt af journalist­er.

Blokér fuldstaend­ig for cookies:

Fordi det er sådan, at hvis du sidder og kigger på et par sko eller går ind på Kraeftens Bekaempels­e, så sladrer de forskellig­e websites til Facebook om, at du har vaeret inde og kigge på det. Flemming Stryg, 50 år, Nykøbing F.: –

De kunne have haft en meget strengere sikkerheds­kontrol

 ??  ?? Det undrer mig slet ikke, at det har vaeret muligt at indsamle så meget data fra Facebook, siger 27-årige Rasmus Jensen. Det er vennen Lasse Vinholt enig i. Og spørger man de to, om de stoler på Facebook efter afsløringe­rne, er svaret et rungende nej.
Det undrer mig slet ikke, at det har vaeret muligt at indsamle så meget data fra Facebook, siger 27-årige Rasmus Jensen. Det er vennen Lasse Vinholt enig i. Og spørger man de to, om de stoler på Facebook efter afsløringe­rne, er svaret et rungende nej.
 ??  ?? – Jeg synes, at afsløringe­rne er forurolige­nde, men ikke overrasken­de. At min data kan blive brugt politisk er det, der skraemmer mig mest. Jeg har dog indset, at hvis man skal vaere med i dag, så bliver man nødt til at acceptere, at man ikke kan...
– Jeg synes, at afsløringe­rne er forurolige­nde, men ikke overrasken­de. At min data kan blive brugt politisk er det, der skraemmer mig mest. Jeg har dog indset, at hvis man skal vaere med i dag, så bliver man nødt til at acceptere, at man ikke kan...
 ??  ?? Jeg synes slet ikke, det er i orden. Det er skraemmend­e, at det er blevet brugt til at fremme en bestemt sag, men jeg ser det ikke som en stor nok trussel til, at jeg skulle aendre min adfaerd på Facebook så drastisk, at jeg skulle slette min profil.
Jeg synes slet ikke, det er i orden. Det er skraemmend­e, at det er blevet brugt til at fremme en bestemt sag, men jeg ser det ikke som en stor nok trussel til, at jeg skulle aendre min adfaerd på Facebook så drastisk, at jeg skulle slette min profil.
 ?? FOTO: AP ?? Christophe­r Wylie er manden bag afsløringe­rne, der har sendt Facebook ud i et vildt stormvejr.
FOTO: AP Christophe­r Wylie er manden bag afsløringe­rne, der har sendt Facebook ud i et vildt stormvejr.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark