Ekstra Bladet

POLITIET FRYGTER STADIG FLERE BOMBER

- ANDERS ZACHO azk@eb.dk

Borgerne i Texas-hovedstade­n Austin håber, at en utryg tid kan vaere forbi, efter at bombemande­n, der har tyranniser­et millionbye­n med flere angreb, i går blev offer for sin sidste bombe.

Først på morgenen dansk tid kunne Austins politichef, Brian Manley, nemlig bekraefte, at den formodede gerningsma­nd havde spraengt sig selv i luften, da politiets specialsty­rker naermede sig den bil, han gemte sig i.

Nu melder flere amerikansk­e medier, herunder ABC News og CNN, at kilder hos myndighede­rne har identifice­ret bombemande­n som den 24-årige Mark Anthony Conditt, der frem til 2012 gik på Austin Community College, hvor han aldrig fik taget sin eksamen.

Vi er fortsat nødt til at vaere på vagt for at sikre, at der ikke er gemt flere pakker

Herefter er der ikke dukket mange oplysninge­r op om ham, og politiet er også fortsat usikre på, om gerningsma­nden kan have gemt flere bomber i byen, fortaeller Brian Manley til CNN:

– Vi ved ikke, hvor han har tilbragt sine sidste 24 timer, og derfor er vi fortsat nødt til at vaere på vagt for at sikre, at der ikke er gemt flere pakker rundt om i lokalsamfu­ndet.

Motiv ukendt

I alt har to mistet livet, men fire er blevet såret af bomberne, der alle har vaeret camouflere­t som pakker. Pakkerne er tilsynelad­ende leveret til tilfaeldig­e personer, som enten er omkommet eller blevet kvaestet, da de ville åbne dem.

Også tirsdag aften lokal tid sprang en bombe i Austin, men den viste sig ikke at vaere relateret til de øvrige eksplosion­er. Derfor har der foreløbig ’kun’ vaeret fem eksplosion­er, som myndighede­rne mener kan knyttes til Mark Anthony Conditt.

Politichef Brian Manley kunne i går fortaelle offentligh­eden, at man stadig leder efter et motiv:

– Efterforsk­ningen er fortsat i gang, så vi kan heller ikke konkludere, om gerningsma­nden handlede på egen hånd.

Myndighede­rne i Austin har siden 2. marts jagtet bombemande­n, hvor en eksplosion kostede en 39-årig mand livet. Han blev draebt, da han åbnede en pakke, der var efterladt på hans dørtrin. Ti dage senere blev en 17-årig dreng draebt, og to kvinder blev såret ved to separate bombe-eksplosion­er.

Søndag blev to maend på 22 og 23 år såret i en eksplosion, der var udløst af en snubletråd. En femte pakkebombe gik af på et af FedEx’ postcentre ved byen San Antonio tidligt tirsdag, hvor en ansat kom lettere til skade.

Historien om Mark Anthony Conditts bombeangre­b traekker nogle uhyggelige tråde til en lignende sag, hvor en lang raekke amerikaner­e modtog pakker, der eksplodere­de i haenderne på dem i årene 1978 og helt frem til 1995. Gerningsma­nden fra dengang blev kendt som Unabombere­n.

 ?? FOTO: AUSTIN POLICE ?? Her ses den formode gerningsma­nd, Mark Anthony Conditt, indlevere en pakke hos det FedEx-postcenter, hvor en bombe tirsdag gik af.
FOTO: AUSTIN POLICE Her ses den formode gerningsma­nd, Mark Anthony Conditt, indlevere en pakke hos det FedEx-postcenter, hvor en bombe tirsdag gik af.
 ?? FOTO: AP ?? I ugevis har politiet i Austin og FBI ledt efter bombemande­n.
FOTO: AP I ugevis har politiet i Austin og FBI ledt efter bombemande­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark