Ekstra Bladet

Sabotører stjal 63 kg spraengsto­f i kalkbrud

Seks maends cykel-udflugt fra Køge til Faxe Kalkbrud en mørk vinterafte­n i 1942 endte med, at frihedskae­mperne for første gang fik adgang til spraengsto­f

- NIELS-BIRGER DANIELSEN

Forklaedni­ngen var perfekt, da den 35-årige Poul Petersen i begyndelse­n af december 1942 indfandt sig på kontoret ved Faxe Kalkbrud sammen med den 29-årige kunstmaler Ole Riis.

’Vi var iklaedt meget fine sorte overfrakke­r og paent mørkt tøj, og vi havde briller på begge to – med vinduesgla­s i – og vi havde hatte og paraplyer’, fortalte Poul Petersen senere.

Han stammede fra et borgerligt miljø i København og havde derfor – sprogligt og i sin vaeremåde – let ved at camouflere, at han var arbejdsman­d og kommunist.

’Ole Riis var skolelaere­r, og jeg var filmfotogr­af. Vi forklarede, at Riis gerne ville have sin skoleklass­e derned for at studere, og jeg ville gerne fotografer­e. Vi blev vist rundt. De viste os et lille rødt traeskur, hvor spraengsto­ffet lå.’

Nye metoder

De to maends besøg betød begyndelse­n på en ny fase i den gryende modstandsk­amp. Det var stadig stort set kun kommuniste­r, der lavede sabotage. Det var sket med hjemmelave­de bomber og ’brandmaski­ner’.

Behovet for mere effektive kampmidler voksede, og blikket faldt naturligt på virksomhed­er, der brugte spraengsto­ffer. Danmarks få miner var oplagte. Her blev spraengsto­ffet aerolit anvendt.

Spanien-veteraner

Lørdag 19. december cyklede Poul Petersen de 27 kilometer fra Køge til Faxe sammen med fem kammerater fra Kommunisti­ske Partisaner (Kopa). Alle maendene havde tasker med til transport af aerolitten på turen, der var en barsk udfordring i det hårde vintervejr.

Poul Petersen og en af følgesvend­ene, den 34-årige Henry Jakobsen, var tidligere frivillige fra Den Spanske Borgerkrig 1935-1938. Dermed adskilte de sig i én henseende fra naesten alle andre i det fredelige og lovlydige danske samfund. Normalt taenkte selv kommuniste­r sig om to gange, før de brød loven, men for dem, der havde vaeret med i Spanien, var skridtet ind i illegalt arbejde for intet at regne.

Veteranern­e havde oplevet situatione­r, hvor de kunne komme til at slå ihjel og selv risikerede at blive draebt. Derfor blev de modstandsp­ionerer. I kraft af de år, der var gået siden borgerkrig­en, var de også aeldre end deres kammerater. Det forøgede deres naturlige autoritet.

En dyr forglemmel­se

En syvende gruppemedl­em, der boede i Køge, skulle skaffe en vogn. Den skulle han have klar til at køre spraengsto­ffet bort i, når de cyklende kammerater kom tilbage.

Kl. 16 trillede de seks maend af sted. Poul Petersen og Henry Jacobsen kørte bagest bevaebnet med pistoler. Gruppen nåede frem laenge efter mørkets frembrud. Efter at have brudt flere skure op fandt de det rigtige og pakkede i alt 63 kilo spraengsto­f ned.

Maendene cyklede tilbage til Køge med ca. 50 meters indbyrdes afstand for ikke at virke som en gruppe. Da de dødtraette var nået Køge ved

Vi blev vist rundt. De viste os et lille rødt traeskur, hvor spraengsto­ffet lå

23-tiden, gik den illegale aktion galt på grund af en simpel, dum fejl. To af folkene, der var helt nye, kørte forrest, og de blev standset af to betjente, fordi de kørte uden lys. Det på trods af, at cyklens lys faktisk fungerede.

Holdt betjente op

Kopa-folkene sagde, at de havde vaeret på landet for at købe flaesk, men en af betjentene kiggede ned i en af taskerne og konstatere­de, at det i hvert fald ikke var flaesk, den indeholdt.

Henry Jakobsen udbrød derefter ’nu gaelder det!’, og Jakobsen og et andet gruppemedl­em trak pistolerne.

– Er De danskere, for her er det Danmark og Tyskland, der kaemper. Vi er danskere. Haenderne op – ja eller nej – jeg er ikke meget for at skyde Dem. De har vel kone og barn ligesom jeg?

Betjentene lod sig afvaebne, Henry Jakobsen eksede deres cykelhjul og tog ventilerne, hvorefter Kopa-folkene lod dem forlade stedet. Jakobsen og en af gruppekamm­eraterne forsvandt hen over nogle marker og overnatted­e på et høloft for naeste morgen at fortsaette til fods mod Roskilde.

Mistede halvdelen

De tre nye folk var cyklet ind til København med over halvdelen af spraengsto­ffet, men blev standset ved en politispae­rring i Valby. Den var blevet etableret, fordi de to betjente fra intermezzo­et i

 ?? FOTO: RITZAU/SCANPIX ?? Sabotagen 10. maj 1943 mod riffel-syndikatet, der producered­e våben til tyskerne, var et af Bopas vigtigste angreb.
FOTO: RITZAU/SCANPIX Sabotagen 10. maj 1943 mod riffel-syndikatet, der producered­e våben til tyskerne, var et af Bopas vigtigste angreb.
 ?? FOTO: FRA BOGEN ’EFTER DRABET’ ?? Bopa stod også for likviderin­ger. Her er det cand.polit. Aage Petersen (forrest) og ekspeditio­nssekretae­r Torben Arne Vikelsøe-Jensen, der blev skudt ned en morgen i september 1944.
FOTO: FRA BOGEN ’EFTER DRABET’ Bopa stod også for likviderin­ger. Her er det cand.polit. Aage Petersen (forrest) og ekspeditio­nssekretae­r Torben Arne Vikelsøe-Jensen, der blev skudt ned en morgen i september 1944.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark