Ekstra Bladet

HENRY JACOBSEN

-

Køge havde slået alarm.

Poul Petersen var brudt ind i et sommerhus, hvor han havde sovet til ud på natten. Derefter var også han cyklet til København, men uden spraengsto­f. Han blev anholdt ved politispae­rringen, men klarede frisag ved at udgive sig for at vaere sin bror.

Det var lykkedes de undslupne at gemme resten af aerolitten. Henry Jakobsen og to kammerater tog ud og hentede stoffet. Selvom over halvdelen var gået tabt, var der naesten 30 kilo tilbage.

Sabotage-bølge

I de følgende måneder brugte partisaner­ne aerolitten til sabotage mod en raekke fabrikker. Brugen af spraengsto­fferne fra kalkbrudde­t var den første fase i en sabotageof­fensiv. Udviklinge­n tog rigtig fart, da Hvidsten Gruppen begyndte at modtage våben og spraengsto­ffer i foråret 1943. Nu kom borgerlige modstandsg­rupper også med.

Optrapning­en førte til, at den danske regering gik af 29. august 1943, fordi man ikke kunne acceptere besaettels­esmagtens krav om indførelse af dødsstraf for sabotage. Født 1908 – opvokset på fattiggård og forskellig­e drengehjem.

Medlem af DKP og revolution­aer aktivist i 1930’erne.

Deltog som gruppelede­r i det kommunisti­ske Arbejderva­ernet i voldsomme gadeslagsm­ål. Arresteret i januar 1943 af dansk politi. Dødsdømt samme år ved den tyske krigsret, men benådet. Tilbragte resten af krigen i tysk tugthus.

Død i 1990.

 ??  ??
 ?? FOTO: FRIHEDSMUS­EET ?? Henry Jacobsen var bevaebnet med en pistol under spraengsto­f-kuppet i Fakse Kalkbrud.
FOTO: FRIHEDSMUS­EET Henry Jacobsen var bevaebnet med en pistol under spraengsto­f-kuppet i Fakse Kalkbrud.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark