Ekstra Bladet

KAN SKRIVE FODBOLDHIS­TORIE

ÅGE HAREIDE og det danske landshold kan blive historiske, hvis de ikke taber til lilleputte­n Panama i aften

- MADS GLENN WEHLAST mgw@eb.dk

11. oktober 2016!

En frygtelig dag for det danske landshold og en oplevelse de fleste gerne vil fortraenge. Der er gået 528 dage eller lidt mere end 17 måneder siden Danmark senest tabte en landskamp. 0-1-nederlaget til Montenegro i Parken gjorde ondt, men siden den kamp har Åge Hareides tropper ikke set sig tilbage – de har heller ikke tabt.

De har spillet 11 landskampe – seks sejre og fem uafgjorte – uden at tabe.

Til trods for, at det ’kun’ er en testkamp i aften på Brøndby Stadion mod VMdeltager­en Panama, kan kampen få historisk betydning for det danske fodboldlan­dshold.

Hvis Simon Kjaer, Christian Eriksen, Kasper Schmeichel og holdkammer­aterne slipper fra mødet mod Panama, verdensran­glistens nummer 53, uden at tabe vil det vaere første gang nogensinde, at et dansk A-landshold er ubesejret 12 kampe i traek.

Åge Hareides tropper kan således blive det landshold med den laengste stime uden nederlag i landsholde­ts 110årige historie.

Bedste stime i 23 år

Ekstra Bladet har gennemgået samtlige A-landskampe siden den første i oktober 1908. To gange tidligere i løbet af de 829 officielle landskampe har Danmark haft perioder, hvor de har spillet 11 landskampe i traek uden at tabe. Senest var i 1995, hvor Danmark det år vandt King Fahd Cup med 2-0-sejren over Argentina i finalen. Her var Richard Møller Nielsens tropper ubesejrede i hele kalenderår­et 1995 – altså 11 kampe. Danmark har faktisk én gang tidligere vaeret ubesejrede i 11 landskampe i traek. Men her skal vi tilbage til perioden 1912-16 for at finde den stime.

Selvtillid­en skal styrkes

I tiden med Morten Olsen nåede landsholde­t kun op på ti kampe uden nederlag. Det var i Morten Olsens ti første kampe som landstraen­er fra august 2000 til august 2001.

– Det er vigtigt, vi holder fast i den gode rytme, vi opbyggede i 2017. Nu handler det om at bevare momentum og vinderment­alitet. Det er selvforsta­erkende, når man spiller mange kampe uden at tabe, siger landstraen­er Åge Hareide.

For Simon Kjaer, landsholde­ts anfører, bliver det landskamp nummer 75 mod Panama. På den måde kan hans jubilaeums­kamp blive saerlig på flere måder.

– Jeg er stolt over at vaere anfører for holdet, da vi kvalificer­ede os til VM i Irland, men også over, at vi som gruppe har sammensat en så staerk stime uden nederlag. Det er en gruppe, som jeg glaeder mig til at komme hjem og vaere sammen med, men også til at kaempe sammen med på banen. forklarer Simon Kjaer og uddyber:

Simons svingende start

– Det styrker os at vinde sammen. Et hold har altid brug for kollektiv selvtillid, at vi stoler på hinanden og tror på det, vi gør. Og dér hjaelper sejre altså bare rigtigt meget.

– Et hold vokser ved at vinde, man bygger en slags følelse af usårlighed op – og får lettere ved at vinde igen naeste gang, påpeger landsholde­ts anfører.

Simon Kjaer har haft en svingende start på 2018. Han har vaeret ude halvanden måned med en ryg- og laegskade.

– Men fik en stor optur med sejren på Old Trafford mod Manchester United i Champions League.

– VM har ligget i baghovedet hele vinteren siden sejren i Irland, men det er nu, at VM-forberedel­serne starter for alvor. 2017 var et fantastisk år for os, og det er jo efterhånde­n lang tid siden, at vi har tabt en landskamp. Det beviser tallene, og det skal vi bygge videre på.

Det er vigtigt, vi holder fast i den gode rytme, vi opbyggede i 2017

Det er selvforsta­erkende, når man spiller mange kampe uden at tabe

Et hold har altid brug for kollektiv selvtillid, at vi stoler på hinanden og tror på det, vi gør Simon Kjaer

Vi spiller ikke om point, men vi spiller for at bygge på vores spil og så styrke den selvtillid, der skal hjaelpe os til at levere vores bedste ved VM Simon Kjaer

– Vi skal bruge de to landskampe til at finde hinanden igen og finde tilbage i de rigtige rytmer og mønstre på banen, men vi skal også arbejde hårdt for at vinde kampene. Vi spiller ikke om point, men vi spiller for at bygge på vores spil og så styrke den selvtillid, der skal hjaelpe os til at levere vores bedste ved VM, siger landsholde­ts anfører.

 ?? FOTO: LARS POULSEN ?? Højt humør – Nu handler det om at bevare momentum og vinderment­alitet, fortaeller en landstraen­er i højt humør.
FOTO: LARS POULSEN Højt humør – Nu handler det om at bevare momentum og vinderment­alitet, fortaeller en landstraen­er i højt humør.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark