Ekstra Bladet

DEN DANSKE MO

OPRÅB: Tusinder af tillidsfol­k i protest mod den truende storkonfli­kt for offentligt ansatte

- LOUISE S. PEDERSEN KARSTEN GØTTLER PETER JEPPESEN lsp@eb.dk; kag@eb.dk; pej@eb.dk

Tusinder af tillidsfol­k fra offentlige arbejdspla­dser frygter, at den danske model på både det private og det offentlige arbejdsmar­kedet i løbet af dage eller uger vil vaere stendød.

Efter varslet om lockout af 400.000 offentligt ansatte står fronterne hårdt mod benhårdt.

På Store Torv i Aarhus sluttede torsdagens jyske protest-demonstrat­ioner i aftes med taler og musik foran Aarhus Domkirke.

Hvis der kommer et politisk indgreb ligesom for fem år siden, så er den danske model død

Her meldte musikeren og sangskrive­ren Shaka Loveless sig blandt dem, der er bekymret for de frie forhandlin­ger.

– Hvis der kommer et politisk indgreb ligesom for fem år siden, så er den danske model død. Det vil vaere enormt aergerligt, sagde den 34-årige popmusiker.

Vi står bag jer

Fra scenen hyldede han foran de 3000-4000 tilhørere en af sine laerere fra barndommen­s Silkeborg:

– Hun knoklede for at give sine elever ballast til livet. I er blevet til tal i et regneark, råbte han til publikum, der kvitterede med råb og bifald.

– Men Danmark har brug for jer, og vi står bag jer.

Faellesska­b under pres

Flemming Vinther, der er en af hovedforha­ndlerne på lønmodtage­r-siden, sagde i sin tale at ’faellesska­bet er under pres’.

Og efterhånde­n som formanden for haerens konstabler og underordne­de ansatte fik talt sig varm, steg klapsalver­ne.

Desvaerre faldt domkirkens klokkevaer­k i slag under talens afsluttend­e pointer, hvor kun de forreste kunne høre ham sige:

– Det er klart, at en strejke kan maerkes – ellers giver den ingen mening.

Komikeren Sebastian Dorset, der var konferenci­er, forsøgte at lokke den militaere Flemming Vinther med på en joke om at køre en udmattelse­skrig mod modpartens hovedforha­ndler, Venstreinn­ovationsmi­nister Sophie Løhde.

Men den hoppede Flemming Vinther dog ikke med på:

– Vi skal ikke føre krig. Det, der er brug for, er at vi finder hinanden, lød svaret.

De røde faner fra otte fagforenin­ger var ene om at repraesent­ere arbejderbe­vaegelsen i Smilets By. Kun få lokale politikere var mødt frem på Store Torv – deriblandt den tidligere FOAformand Kirsten Normann, som nu er mf ’er for SF.

Ekstra Bladet talte med nogle af de fremmødte og spurgte dem, hvad der isaer har vakt harme i forbindels­e med konflikten.

 ??  ??
 ?? FOTO: ERNST VAN NORDE ?? Formanden for Danmarks Laererfore­ning, Anders Bondo Christense­n, er en af de vigtigste aktører i den tilspidsed­e konflikt.
FOTO: ERNST VAN NORDE Formanden for Danmarks Laererfore­ning, Anders Bondo Christense­n, er en af de vigtigste aktører i den tilspidsed­e konflikt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark