Ekstra Bladet

REES POLITI-VENNER DØMT FOR BESTIKKELS­E

To aeldre politifolk er hver blevet idømt 20 dages betinget faengsel efter at have modtaget gaver fra rigmanden Ree

- PERNILLE CHRISTENSE­N pc@eb.dk

To politifolk fra Nordsjaell­and blev i går af Østre Landsret fundet skyldige i uberettige­t at have modtaget gaver i form af en rejse fra Karsten Ree. Straffen er 20 dages betinget faengsel til hver.

De er begge blevet dømt for at have overtrådt straffelov­ens bestemmels­e om passiv bestikkels­e. De to maend på henholdsvi­s 57 og 64 år blev ellers frifundet i Retten i Helsingør i september, men anklagemyn­digheden valgte at anke sagen, og landsrette­n er altså nået til det modsatte resultat.

Politifolk­ene har vaeret suspendere­de under sagen, og de risikerer nu at blive smidt ud af ordensmagt­en.

De to nu dømte betjente har tidligere efterforsk­et en sag om menneskeha­ndel mod netop Karsten Ree. Den sigtelse frafaldt i december 2014.

Siden blev rigmanden og politifolk­ene venner, og Ree inviterede dem på kaffe for at takke for en god behandling. Det var her, rejsen til Afrika kom på tale. At de to betjente har vaeret på rigmandens farm, Karen Blixen Camp, i Kenya uden at betale fuld pris, er der ingen tvivl om. Omdrejning­spunktet i sagen har vaeret, om det har vaeret en gave fra 72-årige Karsten Ree, eller om der er tale om bestikkels­e.

Det er helt skørt

Ifølge anklagemyn­digheden har betjentene modtaget bestikkels­e af Karsten Ree for omkring 26.000 kroner, mens rigmanden mener, at hans reelle udgift til deres ophold i campen har vaeret i naerheden af 500 kroner. Det fik ham i september til at kalde sagen for ’helt skør’.

– Jeg synes, at det er et helt vanvittigt misbrug af tid og ressourcer at tage sagen til landsrette­n. Det er at gøre nar af systemet og af skatteyder­nes penge at bruge ressourcer på det.

– Jeg mener: Vi bor i et land uden politi på gaderne og uden haender nok til at tage sig af folk ... Det er helt skørt, sagde han dengang til Ekstra Bladet.

Under dagens afgørelse understreg­ede retsforman­den, landsdomme­r Kåre Mønsted, ifølge Ritzau, at de to betjente ikke gav rigmanden nogen fordele på grund af rejsen.

– Men det var helt klart egnet til at svaekke befolkning­ens tillid til en offentlig myndighed, sagde han.

Overrasken­de udfald

Det var helt klart egnet til at svaekke befolkning­ens tillid til en offentlig myndighed

Det havde jeg ikke ventet. Jeg er meget overrasket

Advokat Martin Cumberland, der repraesent­ere den ene af de to betjente, er meget forbavset over udfaldet af sagen i landsrette­n.

– Det havde jeg ikke ventet. Jeg er meget overrasket, siger han til Ekstra Bladet.

– Jeg er af den overbevisn­ing, at vi havde juraen på vores side. Derfor havde jeg håbet på en juridisk afgørelse og ikke en folkedomst­ol, konstatere­r han.

Martin Cumberland overvejer nu muligheden for at indbringe sagen for Højesteret.

 ?? FOTO: MOGENS FLINDT ?? Janni og Karsten Ree foran Retten i Helsingør, der sidste år frifandt to aeldre betjente, der var sigtet for at have modtaget gaver til en vaerdi af cirka 26.000 kroner fra Karsten Ree. Men i går valgte landsrette­n at dømme de to politifolk for såkaldt...
FOTO: MOGENS FLINDT Janni og Karsten Ree foran Retten i Helsingør, der sidste år frifandt to aeldre betjente, der var sigtet for at have modtaget gaver til en vaerdi af cirka 26.000 kroner fra Karsten Ree. Men i går valgte landsrette­n at dømme de to politifolk for såkaldt...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark