Ekstra Bladet

Tak til dig der knokler

-

Torsdag var jeg så heldig at få lov til at deltage i stormødet i Fredericia. Stedet, hvor 10.000 af landets tillidsrep­raesentant­er på tvaers af faggrupper mødtes for at kaempe skulder ved skulder. Din tillidsrep­raesentant var der måske også.

Imens knoklede mine kolleger hjemme på deres arbejde. Mine kolleger, som hver dag knokler for at skabe en hverdag for et barn, en voksen, en aeldre, en syg. Som hver dag møder på arbejde med et smil, selvom madpakken er spist i travlhed, og toiletbesø­get er udskudt.

Vi ønsker som offentligt ansatte blot at få en del af opsvinget.

Tak til dig, som hver dag knokler for et andet menneske. Lad os sammen blive ved med at stå skulder ved skulder. Støtte hinanden i den lockout, der måske kommer, også når vi ikke kan få afleveret vores barn i daginstitu­tion.

Vi bliver nødt til at blive ved med at knokle for at få det bedste arbejdsmil­jø for hinanden, så vi bedst muligt kan passe på menneskern­e, vi kommer i kontakt med.

Heidi Møller Madsen Sønderborg Forestil dig, at der var en industri i Danmark, hvis produkter var så giftige, afhaengigh­edsskabend­e og i sidste ende dødbringen­de, at de ville ende med at slå hvert tiende barn født efter år 2000 ihjel.

Forestil dig så, at flere og flere unge begyndte at bruge dette produkt. Faktisk 40 nye børn og unge hver eneste dag.

Man skulle tro, at sådan en situation ville få en ansvarlig regering til at handle. Traede i karakter og fremlaegge det ene politiske forslag efter det andet.

Men sådan er situatione­n ikke.

Jo, vi har en tobaksindu­stri, hvis produkter ser ud til at slå 44.000 af de børn og unge ihjel, som i dag er mellem 11 og 17 år. Det er en bombe under deres helbred. Men i Sundhedsmi­nisteriet sidder ministeren på haenderne og siger nej.

Og det er ikke, fordi der ikke er masser af forslag til, hvad man kan gøre for at redde liv.

Skulle man overveje at indføre røgfri skoletid, så ingen elever bliver udsat for rygning, mens de går i skole for at blive dygtigere, som vi voksne beder dem om? Sundhedsmi­nisteren siger nej.

Skulle man overveje at placere tobakken under disken i supermarke­det og kiosken, så børn og unge ikke fristes til at ryge af flotte tobaksopst­illinger lige ved betalingsk­assen? Sundhedsmi­nisteren siger nej.

Skulle man overveje at indføre neutrale cigaretpak­ker, så børn og unge ikke lokkes til at ryge af flotte, farvestrål­ende cigaretpak­ker? Sundhedsmi­nisteren siger nej. Selvom det eneste ’offer’ for disse forslag er tobaksindu­strien, der mister altafgøren­de reklamepla­ds.

Man må spørge sig selv, hvem sundhedsmi­nisteren egentlig kaemper for?

I stedet for at afvise alle konstrukti­ve forslag burde ministeren stille sig i spidsen for en national handlingsp­lan, der kan indfri løftet om en røgfri generation i 2030.

Børn og unge fortjener at vokse op uden at få en afhaengigh­ed, som senere vil koste dem livet. Det skylder vi dem som ansvarlige voksne.

Flemming Møller Mortensen (S), MF og sundhedsor­dfører, Karen Staehr, FOA, formand for socialog sundhedsse­ktoren, og Tina Christense­n, naestforma­nd i 3F

 ?? FOTO: MICHAEL DROST-HANSEN/RITZAU SCANPIX ?? Tusindvis af tillidsrep­raesentant­er mødtes i går til stormøde i Fredericia.
FOTO: MICHAEL DROST-HANSEN/RITZAU SCANPIX Tusindvis af tillidsrep­raesentant­er mødtes i går til stormøde i Fredericia.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark