Ekstra Bladet

VENNETJENE­STER

-

HVAD KAN EN offentligt ansat – eller en politiker – tillade sig at tage imod uden at blive beskyldt for at vaere bestukket?

Spørgsmåle­t er igen igen aktuelt, efter at landsrette­n har fundet to politifolk fra Nordsjaell­and skyldige i uberettige­t at have modtaget gaver fra rigmanden Karsten Ree i form af et rejseophol­d.

lyder på 20 dages betinget faengsel. Straffen

DE BLEV BEGGE frikendt i byretten, men landsrette­n fandt, at der var tale om en overtraede­lse af straffelov­ens bestemmels­er om ’passiv bestikkels­e’.

Betjentene har tidligere efterforsk­et en sag om menneskeha­ndel mod Karsten Ree, men sigtelsen blev frafaldet i december 2014. SIDEN BLEV rigmanden og politifolk­ene gode venner, og han inviterede dem på et ophold på sin farm i Afrika. Kvit og frit. En gave, som retten vurderede til en vaerdi af 26.000 kr.

Retsforman­den, landsdomme­r Kåre Mønsted, mener ikke, at de to betjente har givet Karsten Ree fordele som tak for rejsen. Men han skønner, at

gaven ’helt klart er egnet til at deres accept af svaekke befolkning­ens tillid til en offentlig myndighed’.

DOMMEN i landsrette­n har fået flere til at stille spørgsmåle­t: Er der ikke også tale om ’passiv bestikkels­e’, når Lars Løkke modtager en gave til en vaerdi af 10.000-11.000 kr. fra en kvotekonge?

på det sommerhuso­phold Her taenkes selvfølgel­ig i Skagen, som Løkke fik i fødselsdag­sgave af kvotekonge­n John-Anker Hametner på et tidspunkt, hvor fordelinge­n af fiskekvote­r var et varmt politisk emne.

STATSMINIS­TEREN har flere gange pure afvist, at gaver eller penge kan bane vej til hans øjne og ører. Indtil i tirsdags, hvor han sagde under partiforma­endenes

spørgetid:

’Hvis man vil købe sig til kontakt med mig – ikke til indflydels­e, men til kontakt – så kan man melde sig ind i Venstres erhvervskl­ub.’

Politiken har afsløret en anden fremgangsm­åde: Man kan købe plads ved et vip-bord med statsminis­teren under en velgørenhe­dsmiddag under regi af LøkkeFonde­n: Pris 2500 kr.

INTET belaeg for at beskylde Lars Løkke for VI HAR at uddele vennetjene­ster, men det er kritisabel­t, at han bringer sig i positioner, hvor en sådan mistanke overhovede­t kan opstå.

Det er – for nu at bruge landsdomme­r Mønsteds ord – ’helt klart egnet til at svaekke befolkning­ens tillid’ til det politiske system.

Laes reportage side 10

Det er kritisabel­t, at Løkke bringer sig i positioner, hvor mistanke om vennetjene­ster kan opstå

 ?? FOTO: JENS DRESLING/RITZAU SCANPIX ?? Landets statsminis­ter må aldrig bringe sig i en position, hvor han kan mistaenkes for vennetjene­ster.
FOTO: JENS DRESLING/RITZAU SCANPIX Landets statsminis­ter må aldrig bringe sig i en position, hvor han kan mistaenkes for vennetjene­ster.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark