Ekstra Bladet

Vi ender som en ghetto

I Brønshøj frygter beboerne, at regeringen­s kamp mod ghettoerne kan ende med at gøre deres kvarter til lige netop dét: en ghetto

- JONAS SAHL LOUISE SVANE PEDERSEN FOTO: MOGENS FLINDT sahl@eb.dk; lsp@eb.dk

Verdens største selvmål.

Sådan betegner beboerform­and Nina Svensson fra beboerfore­ningen Humlevaeng­et i Brønshøj den omfattende spareplan, som boligminis­ter Ole Birk Olesen (LA) har sat på skinner i Landsbygge­fonden for at rejse kapital til regeringen­s opgør med ghettoerne.

– De skyder sig selv lige i foden.

– Hvis de her planer bliver til virkelighe­d, ender vi lige praecis som den ghetto, som de ellers prøver at gøre op med. Vi burde vaere et eksempel til forfølgels­e. Vi har overskudde­t til at hjaelpe den enlige mor med tre børn, som flytter ind her, fortsaette­r hun.

Folk vil flygte

Beboerform­anden frygter, at de ressources­taerke familier flygter, hvis huslejen stiger.

For bliver boligerne langt dyrere, så vil mange ikke laengere kunne se idéen i at bo til leje i området, når de kan købe et hus for de samme penge. Ekstra Bladet er med på en rundtur mellem de røde raekkehuse, som blev opført i årene under besaettels­en.

Beboernes frustratio­ner skyldes, at raekkehuse­ne i høj traenger til en kaerlig hånd. Kloakkerne er flere steder klappet sammen, badevaerel­ser har skimmelsva­mp, og facaderne falder bogstaveli­gt talt ned om ørerne på kvarterets børn.

– Lige her faldt en hel endegavl ned. Det var et rent held, at ingen kom til skade, fortaelle Nina Svensson, mens vi står på bebyggelse­ns legeplads.

7500 kr. om måneden

De 400 lejemål koster i øjeblikket 7500 kroner om måneden, men den foreståend­e renovering til 650 millioner kroner vil få huslejen til at stige til omkring 9000 kr.

Den spiselige huslejesti­gning forudsaett­es dog af, at beboerne kan få 200 millioner kroner i tilskud fra netop Landsbygge­fonden.

Men det tilskud frygter beboerne nu for, da fonden skal hoste op med mindst 12 milliarder kroner til ghetto-planen. Men fonden mister yderligere 13 milliarder kroner, hvis regeringen får sin vilje, og en rentetilba­ge-betalingso­rdning bliver aendret fra 25 til 100 procent.

Eksperter advarer

Eksperter og boligforen­inger advarer skarpt mod konsekvens­erne i form af højere husleje for lejerne og bygninger, der ikke bliver moderniser­et.

I Brønshøj er truslen konkret. Hvis ikke Landsbygge­fonden spaeder til den nødvendig renovering, vil huslejen stige til omkring 11.000 kroner om måneden for de godt 70 kvadratmet­er og den lille have.

– Hvis huslejen stiger så meget, så kan jeg ikke vaere med mere, konstatere­r Nina Svensson.

– 3000 kroners stigning, så får vi en beboerflug­t, konstatere­r Jeanette Staudorf, der også sidder i beboerbest­yrelsen.

Modstand på Borgen

Beboerne påpeger, at foreningen selv har betalt ind til Landsbygge­fonden – to millioner kroner om året. Derfor føler de, at regeringen går på strandhugs­t i deres egne aerligt opsparede penge.

– Det er vores boligforen­ings pensionsor­dning, de snupper, siger Nina Svensson.

Både Dansk Folkeparti og Socialdemo­kratiet advarer mod regeringen­s planer.

– Tiden er ikke inde til det ideologisk­e opgør, som regeringen kommer med her, siger DF’s formand, Kristian Thulesen Dahl, ifølge Berlingske.

De skyder sig selv lige i foden

 ??  ?? Traenger til en kaerlig hånd Nina Svensson og Jeanette Staudorf er bekymrede for deres kvarter, hvis regeringen får held til omfattende besparelse­r hos Landsbygge­fonden.
Traenger til en kaerlig hånd Nina Svensson og Jeanette Staudorf er bekymrede for deres kvarter, hvis regeringen får held til omfattende besparelse­r hos Landsbygge­fonden.
 ??  ?? De små fortrapper falder fra hinanden.
De små fortrapper falder fra hinanden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark