Ekstra Bladet

DØGNRAPPOR­TEN

Fire års faengsel og udvisning til somalier

- KRISTIAN KORNØ FOTO: AP kkr@eb.dk

Snøftende og med en hånd for ansigtet modtog den 24årige Joel Nur fra Esbjerg i går en sin dom på fire års faengsel samt udvisning af Danmark for sin støtte til Islamisk Stat i Syrien.

Det skriver Jyske Vestkysten, som var til stede i retten.

Den 24-årige Joel Nur er finsk statsborge­r med somalisk baggrund, men flyttede angiveligt til Esbjerg i september 2016. Forud for sin bosaettels­e i Esbjerg har han i perioden fra november 2013 og til juli 2015 vaeret i Syrien.

Oprindelig­t var han tiltalt for at have kaempet og modtaget kamptraeni­ng fra Islamisk Stat. Det er ikke blevet bevist i retten, for han er kun dømt for at støtte og hjaelpe til opbygninge­n af Islamisk Stat.

Var i Syrien

Det harmonerer med den dømtes egen forklaring om opholdet i Syrien:

– Her gik jeg rundt til små landsbyer i ørkenen og underviste i Koranen. Der var mange, som ikke kunne laese og skrive. Dem underviste jeg, udtalte han ved et tidligere retsmøde.

Retten fandt det dog bevist, at han var taget til en modtagesta­tion for Islamisk Stat, og han har flere gange aendret forklaring omkring sin støtte til terrororga­nisationen. I retten har det lydt, at han ikke naerede synderlig sympati for de yderligtgå­ende islamister.

Sympati for IS

Men i forbindels­e med anholdelse­n i januar 2017 har den 24-årige forklaret til politiet, at han direkte sympatiser­ede med IS.

– Jeg havde høje tanker om de islamiske grupper. Jeg kunne godt lide det islamiske aspekt ved kampen, sagde han under politiets afhøring.

– Min sympati var ikke rettet mod en specifik gruppe. Jeg var for alle de islamiske grupper i kampen, og det inkludered­e også IS.

Naevnt i britiske medier

Joel Nur har også boet i Manchester, hvor han laerte dansk-somalieren A.H. at kende, som i øjeblikket er varetaegts­faengslet for at tilslutte sig den somaliske terrororga­nisation Al Shabaab.

Flere britiske medier har naevnt dem i forbindels­e med netvaerket omkring selvmordst­erroristen Salman Abedi, der i maj måned spraengte en bombe til en koncert med den amerikansk­e sanger Ariana Grande i Manchester Arena. Attentatet kostede 22 børn og voksne livet, mens 116 blev såret.

Yderligtgå­ende islamisme og radikalise­ring løber som en rød tråd gennem Joel Nur og A.H.s liv.

– Jeg tilbragte meget tid med min kammerat A.H., som jeg har kendt, siden jeg kom til England som 13-årig.

Men Joel Nur har også fortalt, at han ikke laengere er venner med A.H.

Hans forsvarer Mette Grith Stage siger om dommen: – Jeg synes, at fire år er en hård straf set i lyset af, at min klient blev frifundet for at have vaeret i kamp, i traeningsl­ejr eller have håndteret våben, men alene dømt for at have støttet op om IS ved at have undervist civilbefol­kningen og lejligheds­vis have forstået bønnerne i moskeen i et IS-kontroller­et område.

Min klient var i dag meget påvirket af dommen, men vi vil i naeste uge drøfte om dommen skal ankes, siger hun. KORSØR: Midt på formiddage­n blev en 70-årig mand franarret en del kontanter samt sit haevekort. Tricktyver­iet skete, da en udenlandsk mand fremviste et kort over Berlin og spurgte om vej. Manden beskrives som østeuropae­isk af udseende, mellem 30 og 40 år, spinkel, med sort, tyndt hår og iført lang, grå frakke.

RØNNE: Politiet standsede ved 00.30-tiden en 24-årig bilist, der kom kørende i Almindings Runddel. Manden var mistaenkt for at køre bil i hash- eller narkopåvir­ket tilstand. Det viste sig, at den 24-årige ikke havde kørekort, men til gengaeld havde hash på lommen. Han kan derfor se frem til tre sigtelser. HADSTEN: En mand med mellemøstl­igt udseende udgav sig om formiddage­n på Ågade for at vaere radiator-reparatør. En aeldre beboer lukkede den kedeldragt-klaedte mand ind. Efterfølge­nde gik han rundt i lejlighede­n. Da han var gået, opdagede den 66-årige beboer, at der manglede nogle tusind kroner i kontanter.

HADERSLEV: 28 personer er i løbet af ugen blevet anholdt af politiet. Her har Områdecent­er Nordøst i Haderslev i samarbejde med fogedrette­n kørt en aktion rettet mod de personer, der har undladt at møde op i fogedrette­n efter at have vaeret indkaldt i forbindels­e med fogedsager. NAKSKOV: En vaks borger bemaerkede ved ved sekstiden, hvordan en mand stjal diesel fra et tank-anlaeg. Vidnet kørte efter manden og tilkaldte samtidig politiet. Et par minutter senere var en politipatr­ulje på stedet, og betjentene fik anholdt og sigtet en 51årig mand fra lokalområd­et.

THORSØ: En 23-årig kvinde blev ved ettiden om natten standset af politiet, fordi hun slingrede i sin kørsel. Efter at vaere blevet stoppet af politipatr­uljen fortalte hun, at hun havde drukket en halv flaske vodka og nogle Mokai i løbet af aftenen. Nu var hun på vej ud til en ven. Hun blev anholdt og sigtet for spritkørse­l. ESBØNDERUP: I løbet af natten er der fra et supermarke­d blevet stjålet cirka 60 europaller og 60 kvartpalle­r. På overvågnin­gen ses det, at to personer, der var kørende i en hvid Mercedes Vito, var forbi tre gange for at laesse bilen med paller. fish

 ??  ?? 24-årige Joel Nur har somalisk baggrund, men har boet i Esbjerg. I går fik han en faengselsd­om for at have tilsluttet sig Islamisk Stat.
24-årige Joel Nur har somalisk baggrund, men har boet i Esbjerg. I går fik han en faengselsd­om for at have tilsluttet sig Islamisk Stat.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark