Ekstra Bladet

Syvårig datter til mor: Nu dør du, ikke?

-

– Johanne tog fat i mig og krammede mig rigtig hårdt og sagde: ’Mor, nu ved jeg godt, jeg er nødt til at kramme dig rigtig hårdt, for nu dør du, ikke’. Så sagde jeg: ’Nej. Jeg dør ikke’.

Lisbeth Markussen, som ellers er rimelig fattet under interviewe­t, bryder sammen, når hun taler om børnene.

Har besøgt børnene

To dage efter faengsling­en fik hun lov til at besøge dem på børnehjemm­et.

– Det er et hus, der er indrettet med et kontor ude foran, og så har børnene vaerelser inde bagved.

Der er et lille bibliotek, fjernsyn og computer.

– Nu må jeg jo ikke sige, at de har det ad helvede til – men de har det ikke godt. De er bange, for det er fremmede mennesker et fremmed sted, og det gik så hurtigt. De spiser og leger med de andre børn, men de fortaeller mig jo, at de er kede af det, siger Lisbeth Markussen.

Hvem kan jeg stole på?

– De har et billede af os alle fire. De siger: ’Mor, om aftenen når vi er kede af det, så sidder vi med det billede og graeder’, fortaeller den faengslede kvinde:

– Kristian spurgte mig:

I al hemmelighe­d rejste mor og børn illegalt ind i Brasilien, hvor de har opholdt sig i to et halvt år.

Først da en anden dansk kvinde, Angelina Mathiesen, i marts 2016 bortførte sine to børn til Brasilien, og hendes børns faedre ved hjaelp af en privatdete­ktiv fandt landet, hvor de skjulte sig, stod det klart, at også Lisbeth Markussen og børnene var her.

Begge kvinder blev efter bortførels­erne varetaegts­faengslet in absentia i Danmark, og faedrene blev tilkendt den fulde foraeldrem­yndighed.

I marts 2017 søgte begge kvinder asyl i Brasilien, fordi de mener, at deres menneskere­ttigheder i Danmark er blevet kraenket – mens asylsagern­e blev behandlet, fik de midlertidi­g opholdstil­ladelse.

I oktober udleverede en brasilians­k dommer Angelina Mathiesens børn til Danmark, og moderen fulgte frivilligt med. Hun blev før jul idømt halvandet års faengsel for børnebortf­ørelse, men har anket sagen til landsrette­n.

Efter anholdelse­n har Lisbeth Markussens brasilians­ke advokat anket afgørelsen til højesteret i Brasilia. ’Mor, hvem kan jeg egentlig stole på’.

– Hvad svarer man en otteårig dreng på sådan et spørgsmål?

– Jeg sagde: ’Du kan stole på vores advokat, og lad vaere med at stole på andre’, siger Lisbeth Markussen og tilføjer:

– Lige nu er det rigtig usikkert. Vi er et sted, hvor man skal passe på, fordi alle er interesser­ede i denne her sag, det er klart.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark