Ekstra Bladet

Stormen mod København

-

den 10. og 11. februar NATTEN MELLEM

1659 forsøgte den svenske haer under kong Karl Gustav, der havde omringet hovedstade­n, stormløb mod København. Takket vaere tapre borgere og et stålsat bystyre lykkedes det at slå de usle svenskere tilbage, og København var frelst.

Det er nogenlunde den samme praestatio­n, overborgme­ster Frank Jensen skal levere, når den nye fjende i form af økonomi- og indenrigsm­inister Simon Emil Ammitzbøll-Bille prøver sit stormløb, der ikke handler om at erobre byen, men om at stjaele dens penge til en ny udlignings­ordning. Karl Gustav ville have det hele til Sveriges krone. Ammitzbøll varetager isaer provinskom­munernes noget mere fedtede interesser. Men hvad handler sagen egentlig om? Om penge. Om mange milliarder. Om hvilke kommuner, der skal betale til andre. Om mindre kommuner ude i landet, der mener, at hovedstade­n vaelter sig i milliarder, mens de selv suger på lappen. Og København, der er noget traet af at sende en stor del af sine egne skatteindt­aegter til jyske kommuner med lavere skat og højt serviceniv­eau. Hvorfor laver jyderne ikke deres egen udlignings­ordning? Så kan rige Aarhus betale til fattige Norddjurs.

forpligtet sig til at gennemføre REGERINGEN HAR en ny ordning for den kommunale udligning, og det forhandles der for tiden om i mulm og mørke. Et udvalg af embedsmaen­d har fremlagt forslag med klare partipolit­iske undertoner, og regeringen har yderligere selv bikset et udspil sammen, som med mistaenkel­ig praecision vil gøre isaer socialdemo­kratisk og konservati­vt ledede kommuner til de helt store tabere. Meget kan man sige om Venstre, men når partiet har regeringsm­agten, ved de, hvordan den skal bruges – til fordel for Venstre.

er det LA’s Ammitzbøll, GANSKE VIST der som indenrigs- og økonomimin­ister styrer forhandlin­gerne, men det har hidtil ikke vaeret nogen succes. De andre partier oplever en minister, der kører i tomgang, og som ikke har den styrke og autoritet, der skal sikre forlig. Det maerkes, at LA efter det elendige kommunalva­lg i november stort set ikke har noget kommunalt bagland. Hvis forhandlin­gerne skal lykkes, må enten finansmini­ster Kristian Jensen eller statsminis­ter Løkke på banen.

Store tabere vil blive København, Ishøj, Frederiksh­avn og Horsens samt K-kommunerne Gentofte og Frederiksb­erg. Med et folketings­valg lige om hjørnet har Mette Frederikse­n ikke taenkt sig at indlede en borgerkrig mod en stribe tunge S-borgmestre.

kører det i tomgang. SÅ INDTIL VIDERE

Regeringen­s plan om et forlig inden påske er røget. Nu satser man på 10. april. Hverken S eller DF er tilfredse med forløbet. Isaer DF oplever, at ministeren fifler med tallene og forsøger at spille S og DF ud imod hinanden.

er truslen saerdeles FOR KØBENHAVN kontant. Landets hovedstad har ikke mange venner i det kommunale landskab, og hvis regeringen­s plan vedtages, vil Københavns Kommune ud over de 1,1 mia. kroner, man i dag betaler til udligning, skulle levere et tal, der nogenlunde svarer til, hvad hele byens aeldreplej­e koster.

Tiderne er virkelig skiftet. I 2007 modtog København 700 mill. i landsudlig­ning. I dag er københavne­rne megabidrag­ydere til andre dele af landet. Frank Jensen har for at lande et kompromis foreslået en model, hvor udligninge­n frem til 2024-25 begraenses til maksimalt 0,2 pct. af skattegrun­dlaget i tab for de enkelte kommuner. Det vil koste København 236 mill. kroner. Med regeringen­s nuvaerende udspil vil byen miste mellem 650 og 850 mill. om året.

af, at de PROBLEMERN­E UNDERSTREG­ES samme kommuner, som er udset til at betale gildet denne gang, i 2024-25 står over for en gigantisk regning. Taenketank­en CEPOS har beregnet, at København, Aarhus, Frederiksb­erg og Gentofte vil blive pelset, når det nye ejendomsvu­rderingssy­stem slår fuldt igennem i den kommunale udlignings­ordning, hvor ejendomspr­iser taelles med. København skal slippe 1,7 mia. kroner, medmindre der politisk gribes ind.

For partierne er tidspunkte­t lige nu besvaerlig­t. Valget naermer sig, og de konservati­ves Søren Pape vil naeppe få mange skulderkla­p fra eget bagland, hvis halvdelen af de konservati­vt ledede kommuner klippes for millioner. Venstre sørger godt for sine egne kommuner, mens DF, efter partiet mistede sin borgmester­post i København, ikke har meget tilovers for storbyen. Thulesen Dahl har blikket stift rettet mod den del af Danmark, hvor DF henter sine mange stemmer, og det er ikke i den røde og rige højborg København.

er det et problem for

I DET HELE TAGET

Københavns Kommune, at de blå partier blev massakrere­t ved kommunalva­lget. Deres ledende folk i kommunen har ingen rigtig indflydels­e på Christians­borg. Og de røde partier som Alternativ­et, SF, Enhedslist­en og de radikale har til gengaeld ingen indflydels­e på Borgen. Så Frank Jensen står ret alene over for stormen mod København. Hans fordel er til gengaeld, at Mette Frederikse­n ikke flytter fødderne, uden at han (stort set) er med.

Regeringen praesterer stort set ikke en brik – alt kører i tomgang

vil have en aftale, må HVIS REGERINGEN finansmini­steren på banen. Det er svaert at se en holdbar ny udlignings­ordning, uden at V, S og DF er med.

Og det haster. Lige i øjeblikket har Løkkes ministre forhandlin­ger i gang på en raekke store områder som udligning, DR og ghettoplan. Faellestra­ek er, at det hele kører i sneglefart. Regeringen praesterer stort set ikke en brik.

Der var trods alt mere drøn på Karl Gustav i 1659.

 ?? FOTO: JENS DRESLING/RITZAU SCANPIX ?? I 1659 var det svenskerne, der var fjenden. I dag er det regeringen, der har blikket stift rettet mod hovedstade­ns penge.
FOTO: JENS DRESLING/RITZAU SCANPIX I 1659 var det svenskerne, der var fjenden. I dag er det regeringen, der har blikket stift rettet mod hovedstade­ns penge.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark