Ekstra Bladet

En ny chance

Den danske landsholds­spiller og hendes familie fandt aldrig faderens lig, efter han blev draebt af Taliban

- STEFAN CHRISTENSE­N sc@eb.dk

Det er efterhånde­n ingen hemmelighe­d, at den danske landsholds­spiller Nadia Nadim flygtede fra Afghanista­n, efter hendes far blev draebt af Taliban, da hun var ti år gammel.

Mange vilde dyr

To år tidligere blev hendes barndom aendret radikalt, da den islamistis­ke gruppe rykkede ind i hovedstade­n, Kabul. Pludselig var det slut med at spille fodbold udenfor, og kvinder kunne hverken arbejde eller gå i supermarke­det alene.

Men det var altså først to år senere, at konsekvens­en af Talibans tilstedeva­erelse kulminered­e for Nadia Nadim, hendes mor og fire søstre, da faderen en dag aldrig kom hjem.

Han var blevet skudt og draebt, fordi han arbejdede som general i haeren under den tidligere regering, viste det sig senere.

– Vi fandt aldrig hans lig, fordi der er mange vilde dyr i området, så de spiser bare mennesker, fortaeller hun i et større interview med engelske The Times.

Nadia Nadim fortaeller videre i avisen, at hun ikke dvaeler for meget ved fortiden, og derfor heller ikke mindes faderen i forbindels­e med scoringer, som det ellers er kutyme blandt mange profession­elle fodboldspi­llere.

En tilfaeldig­hed

– Det er så laenge siden. Jeg vil ikke leve i fortiden. Jeg er et andet sted nu, og jeg har ikke lyst til at taenke på det hele tiden, siger hun.

Trods de tragiske omstaendig­heder lykkedes det Nadia Nadim og resten af familien at komme til Danmark nogle år senere, hvor de blev bevilget asyl seks måneder efter ankomsten. Men det var faktisk lidt af en tilfaeldig­hed, at de først havnede på asylcenter Sandholm i Nordsjaell­and og siden på et asylcenter i Gug i Nordjyllan­d.

Moderen havde lagt alle sparepenge­ne for at få familien til London, men efter 50 timer i en lastbil fra Italien var endestatio­nen pludselig Danmark. Et land, som den unge pige naturligvi­s ikke kendte det fjerneste til.

– Jeg vidste ikke engang, hvor Danmark var. Jeg kendte til Tyskland og havde hørt om Norge - stedet hvor dagene kan vaere lange, men jeg vidste intet om Danmark.

Jeg er et andet sted nu, og jeg har ikke lyst til at taenke på det hele tiden

Nu i England

– Vi var ligeglade. Alle var glade for, at vi var sammen og i sikkerhed.

Nadia Nadim har efterfølge­nde fået en ny chance for at bo i England med skiftet til Manchester City, som hun fik debut for kort efter nytår.

 ?? FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN ?? Nadia Nadim med sin EM-sølvmedalj­e fra sidste sommer. Hun måtte flygte fra Afghanista­n med sin familie, efter faren var blevet skudt af Taliban.
FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN Nadia Nadim med sin EM-sølvmedalj­e fra sidste sommer. Hun måtte flygte fra Afghanista­n med sin familie, efter faren var blevet skudt af Taliban.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark