Ekstra Bladet

DOPING-JAEGEREN

ORGANISERE­T SVINDEL: Forholdene i sportens verden har flere ligheder med organisere­t kriminalit­et, end man umiddelbar­t skulle tro, konstatere­r tidligere politichef Michael Ask, der som antidoping-direktør vil gå hårdt efter bagmaenden­e

- TROELS CHRISTENSE­N tch@eb.dk

Hvis begrebet ’integritet’ har vaeret et nøgleord for kulturmini­steren og hendes ans aet telses udvalg, kan man, når man sidder over for ham, godt fornemme, hvorfor Michael Ask for tre år siden lagde dem ned og fik jobbet som nationens ledende dopingjaeg­er.

For der er en vis fasthed i både udtryk og håndtryk hos den store mand, der gennem 30 år har håndteret såvel rockere som narko– og men-neskesmugl­ere.

Og hvis han inde bag sin rolige facade kan trues eller købes, så raekker hans praestatio­n ud efter en Oscar.

Dermed adskiller han sig fra en del internatio­nale idraetsled­ere i en verden, der lever et liv uden ubehagelig kontrol udefra, og det er bestemt også meningen, forstår man.

’Pas på, far kommer efter jer’. Om ikke med blå blink, så i hvert fald med en efterforsk­ers målrettede blik.

Alligevel gemte Michael Asks skifte fra det rigtige politi til sports-politiet på en aha-oplevelse.

– Der er faktisk flere ligheder i forhold til organisere­t kriminalit­et, end jeg troede, erkender han.

– Jeg har set meget som politimand og vidste godt, at der bliver snydt i sport. Men at det er organisere­t i den grad, som vi har set det med Rusland de senere år, havde jeg ikke fantasi til at forestille mig.

Går efter bagmaenden­e

I den sammenhaen­g føler han dog, at han kom ind i jobbet med en vis ballast.

– Jeg har erfaring fra efterforsk­ning og efterretni­ng. I forhold til doping og matchfixin­g prøver man jo tit at underbygge et rygte med andre kilder og bygge en sag op. Den metode kender jeg fra min tid i PET og Rigspoliti­et.

– Jeg har også boet fire år i Prag, hvor jeg som forbindels­esofficer arbejdede med narko– og menneskesm­ugling. At forstå, hvordan de mennesker opererer, er en vigtig egenskab at have med, siger det inkarnered­e konkurrenc­emenneske, der isaer har svinget en tenniskets­jer på et vist niveau.

Den kunne han i overført betydning godt taenke sig at svinge lidt hårdere i retning mod bagmaenden­e. I hans optik er pengestaer­ke privatpers­oner og slyngelsta­ter sluppet for billigt i forhold til de atleter, der går i dopingfael­den.

Det er atletens ansvar, at han doper sig, men vi ved jo også, at der er bagmaend, der presser citronen

– Jeg ser gerne, at man udvikler nogle metoder til at komme bag om den enkelte forbryder. Det er atletens ansvar, at han doper sig, men vi ved jo også, at der er bagmaend, der presser citronen.

– Atleten er i et afhaengig-hedsforhol­d i et job, hvor der skal tjenes penge. Også der

er der nogle parallelle­r til organisere­r kriminalit­et.

– Det er fod-soldaten, der er den nemme at ramme for myndighede­rne. Der har man ikke vaeret gode nok i den internatio­nale dopingverd­en til at komme bagom og få skabt beviser, fastslår han.

En enorm opgave

Det internatio­nale dopingagen­tur WADA, der styres og finansiere­s af den olympiske bevaegelse og de deltagende regeringer i faellesska­b, har fra begyndelse­n i 1999 fokuseret på at rense op blandt atleterne.

– Det var naturligt at lave et system, hvor den enkelte atlet skal stå på mål for det, han tager ind i sin krop. Men efterhånde­n, som vi har fået afsløret nogle af de mere sofistiker­ede doping-systemer, skal man i højere grad fokusere der.

– Der vil komme flere sager, der er bygget på andet end positive dopingtest­s, og derfor har vi også ansat en af mine tidligere medarbejde­re fra Rigspoliti­et.

Samtidig ser han det som en meget stor opgave for WADA, der i 2018 skal operere med et samlet budget på 32 millioner dollars – knap 200 millioner kroner – at skulle op mod såvel en milliardtu­ng, profession­el sportsindu­stri som store og svaert tilgaengel­ige lande som Kina og Rusland.

– WADA er hele verdens politibetj­ent. Men hvad koster Neymar, spørger han retorisk med adresse til den halvanden milliard kroner dyre brasilians­ke fodboldspi­ller.

Passer på de rene

Som direktør i Anti Doping Danmark prøver han at fremme sine synspunkte­r i bestyrelse­n for iNado, sammenslut­ningen af de nationale dopingenhe­der. Men han drives også af sin helt egen retfaerdig­hedssans og sportsglae­de.

– Sporten gør så meget godt og giver så meget til det enkelte menneske – også i forhold til det sociale. Den har en opdragende effekt på unge mennesker, som laerer, at der er et vist kodeks, man skal overholde. Det er en fantastisk ting.

– Grundlaegg­ende handler det her for mig om de rene atleter, der bruger en stor del af deres unge liv på at komme til OL for så år efter at opdage, at den fjerdeplad­s, de fik, skulle have vaeret en medalje.

– De skulle nødig taenke, at der er så meget snyd, at det ikke er det hele vaerd. De skal kunne praestere i et miljø, hvor de ikke risikerer at tage noget, der giver dem kraeft senere, og hvor de kan have tiltro til, at hvis andre gør noget forkert, så bliver de straffet.

Derfor drømmer Michael Ask også om et mere objektivt og uafhaengig­t system, der på sigt kan afgøre sager og uddele sanktioner på internatio­nalt niveau på tvaers af sportsgren­e. Hvor det ikke er politiske eller økonomisk hensyn, der styrer.

Ikke for enhver pris

Som konkurrenc­emenneske kan han godt saette sig ind i den enkelte doping-synders mindset, siger han.

– Jeg forstår godt, hvad der driver folk, der gerne vil vinde, men man skal altså holde sig inden for et regelsaet, siger dopingjaeg­eren, der ikke er helt vild med netop den betegnelse:

– Vi bruger faktisk den største del af vores tid på at prøve at forhindre, at nogen doper sig. Vi har hjulpet atleter, der mere eller mindre uforvarend­e er kommet i vores maskineri, og vi gør meget ud af det praeventiv­e arbejde.

– Vores opgave er ikke at knalde folk for enhver pris, men at få belyst en sag så godt som muligt.

At det er organisere­t i den grad, som vi har set det med Rusland de senere år, havde jeg ikke fantasi til at forestille mig

 ?? FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN ?? En fast hånd
Efter 30 år i politiet er der ikke meget, der kommer bag på Michael Ask. Men omfanget af den organisere­de russiske statsdopin­g var alligevel en overraskel­se.
Nu har den erfarne politimand, der i dag er direktør for Anti Doping Danmark,...
FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN En fast hånd Efter 30 år i politiet er der ikke meget, der kommer bag på Michael Ask. Men omfanget af den organisere­de russiske statsdopin­g var alligevel en overraskel­se. Nu har den erfarne politimand, der i dag er direktør for Anti Doping Danmark,...
 ??  ??
 ?? FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN ?? Anti Doping Danmarks direktør, Michael Ask, er selv et konkurrenc­emenneske og kan godt saette sig ind i den tankegang, der får atleter til at skyde genvej til sejren.
FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN Anti Doping Danmarks direktør, Michael Ask, er selv et konkurrenc­emenneske og kan godt saette sig ind i den tankegang, der får atleter til at skyde genvej til sejren.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark