Ekstra Bladet

Ekspert: RISIKOEN FOR ULYKKER MED SELVKØREND­E BILER ER MINDRE I EUROPA

De europaeisk­e lande er tilbagehol­dende med at lukke selvkørend­e biler ud på vejene, og det kan skabe større sikkerhed, mener ekspert

- MATHIAS GRAM

Europas strikse regler og generelle tilbagehol­denhed over for selvkørend­e biler får måske nok udviklinge­n til at gå langsommer­e, men til gengaeld mindsker det risikoen for tragiske ulykker som dem, der de seneste år har ramt USA.

Det siger Harald Proff, ekspert i selvkørend­e teknologi hos Deloitte til mediet Automotive News.

- USA er på ingen måde hensynsløs, når det kommer til forsøg med selvkørend­e biler. Men i Europa og isaer i Tyskland er reglerne en anelse strengere over for at lukke bilerne ud på offentlig vej, siger han.

Strengere regler

Mandag i denne uge blev en kvinde draebt af en selvkørend­e Volvo fra transportt­jenesten Uber, da hun ville krydse en vej i Tempe, Arizona, og tilbage i 2016 blev føreren af en Tesla draebt, da bilen - der kørte i autopiloti­ndstilling - kørte op bag i en lastbil, som Teslaens systemer ikke havde registrere­t.

Selvkørend­e biler af samme type som den, der 19. marts var involveret i ulykken i Arizona, testes også i Europa, men her må de typisk holde sig til private veje eller køre ved meget langsomme hastighede­r.

I Berlin er man eksempelvi­s ved at gøre klar til en test af selvkørend­e busser, og i stedet for at lukke dem ud på vejene vil man saette dem til at køre ansatte rundt på området ved et af byens hospitaler.

En utrolig forandring

På en pressekonf­erence tirsdag sammenlign­ede topchefen for Volkswagen Group, Matthias Mueller, udviklinge­n hen mod selvkørend­e biler med den, der i øjeblikket er i gang med elbiler.

- Selvkørend­e biler repraesent­erer

Det vil tage mange år, før vi ser en bil med level 5-funktioner på vejene

en utrolig forandring. Det vil tage mange år, før vi ser en bil med level 5kørefunkt­ioner (helt automatisk kørsel, red.) på vejene. Se bare på, hvor svaert skiftet fra bilermed for b r ae n ding s motorer til elbiler er, sagde han ifølge Automotiv e News.

I Frankrig er forsøg med selvkørend­e biler lovligt på offentlige veje, men ifølge mediet ofte begraenset til små, afgraensed­e områder. Bilerne må desuden kun køre hurtigt på eksempelvi­s motorveje, hvor der ikke er nogen fodgaenger­e, der kan komme i fare.

 ?? FOTO: UBER ?? Uber har sat sine tests af selvkørend­e biler på pause efter den tragiske ulykke i Arizona, USA, 19. marts.
FOTO: UBER Uber har sat sine tests af selvkørend­e biler på pause efter den tragiske ulykke i Arizona, USA, 19. marts.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark