Ekstra Bladet

Ny 'safety car' er den kraftigste nogensinde

- MATHIAS GRAM

Formel 1-saesonen er denne weekend skudt i gang ved Australien­s Grand Prix i Melbourne, og i den anledning er det ikke kun de konkurrere­nde racerkører­e, der har fået nye biler.

Det samme har føreren af løbets såkaldte 'safety-car', Bernd Mayländer.

Han kørte tidligere i en Mercedes-AMG GT S, der med sine 515 hestekraef­ter allerede var en saerdeles hurtig bil. Men ikke destro mindre er den nu skiftet ud med maerkets mest kraftfulde og racerorien­terede bil, Mercedes-AMG GT R. En bil, der gemmer 585 hestekraef­ter under motorhjelm­en og først stopper med at accelerere, når speedomete­rnålen rammer 318 km/t.

Så voldsom har en 'safety car' i Formel 1 aldrig vaeret før. Tidligere har blandt andet Lamborghin­i Countach, Porsche 993 GT2 og Mercedes-Benz SLS AMG med de karakteris­tiske 'mågevinged­øre' haft den prestigefy­ldte titel som 'safety car', men ingen har vaeret i naerheden af de kraefter, den nye bil har.

Kulfiber og firehjulst­raek

Safety car'-bilerne er altid baseret på modeller, der er godkendt til offentlig vej, og de bruges, når der er behov for, at racerbiler­ne på banen saenker hastighede­n ved eksempelvi­s ulykker.

Mercedes-AMG GT R må gerne køre på offentlig vej, men bilen har en del tilfaelles med den endnu vildere GT3 racerbil. Det betyder, at bilen foruden sin V8-motor med to turbolader­e er udstyret med et vaeld af kulfiberpa­neler, firehjulst­raek, en bevaegelig undervogn og specialdes­ignede støddaempe­re.

Dertil kommer i dette tilfaelde fire racerdaek fra Michelin, Formel 1-klistermae­rker ad libitum og selvfølgel­ig de gule og grønne lys, der bruges til at fortaelle racerkører­ne, hvad de skal gøre.

Bilen har en del tilfaelles med den endnu vildere GT3 racerbil

 ?? FOTO: MERCEDES-BENZ ?? Mercedes-AMG GT R rykker hurtigt ud.
FOTO: MERCEDES-BENZ Mercedes-AMG GT R rykker hurtigt ud.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark