Ekstra Bladet

Verdens største parkerings­hus for elbiler ligger under Oslo

I parkerings­anlaegget under Akershus i Oslo kan man parkere sin elbil og lade gratis strøm på en af anlaeggets 86 pladser. Man må dog maksimalt parkere i 10 timer

- JENS OVERGAARD

Oslo (Ekstra Bladet Biler): Det gaelder om at fare med lempe, når man bevaeger sig ad den smalle nedkørsel med klipper på begge sider, men for enden venter belønninge­n; gratis strøm til elbilen.

Vi befinder os i det store parkerings­hus, der er hugget ind i klipperne under A ker s husfa e st n in genicentru­m af Oslo. De ter Europas største parkerings­anlaeg for elbiler, og der er gratis strøm til alle parkerede biler i anlaegget, der åbnede sidste sommer.

Her er plads til 86 biler, og med titusindvi­s af elbiler på gaderne i Norge er anlaegget helt naturligt fyldt op, da vi besøger det en almindelig torsdag. Tanken for byrådet i Oslo er da også først og fremmest at prøve nye idéer af i et land, hvor elbilerne allerede saetter et solidt praeg på vejene.

Problemet er nemlig, at antallet af ladesteder slet ikke kan følge med de mange nye elbiler, som kommer på vejene hver måned i Norge og sidste år landede på hele 33.000 styk.

Begunstige­lser som nulafgift, ingen brugerafgi­ft, ingen bompenge, gratis strøm, parkerings­pladser med reduceret pris og adgang til busbaner, hvis man har mindst en passager med, gør det meget attraktivt at købe en elbil.

Og nu prøver politikere og organisati­oner som Norsk Elbilforen­ing en raekke nye muligheder af, for at se hvad der virker.

- Behovet for steder at lade op er enormt. Vi ved, at mange lader bilerne op derhjemme. Men vi vil gerne have udviklet infrastruk­turen af lademuligh­eder i takt med, at der kommer flere elbiler. Derfor arbejder vi sammen med andre operatører om at udvikle systemer, siger Petter Haugneland, der er kommunikat­ionschef i Norsk Elbilforen­ing.

Derfor er der også etableret et betalingsa­nlaeg med 100 ladesteder i garageanla­egget Vulkan, hvor elbilejern­e i modsaetnin­g til under Akershus kan parkere og lade natten over. Det er en fordel, hvis man bor i lejlighed. Med foreløbigt tre garageanla­eg er man oppe på omkring 300 p-pladser med opladning i Oslo, ud af byens over 2.000 ladesteder.

For at bruge anlaegget under Akershus skal man vaere registrere­t bruger. Bilen kan så lades op med langsomlad­ere på 2,5 kW eller 3,5 kW, hvilket svarer til stikkontak­ten hjemme. Alt efter model kan man nå at få en vis maengde strøm på bilens batteri på de ti timer, som man maksimalt må parkere i anlaegget.

Hurtigt udsolgt

En af de nordmaend, som jaevnligt bruger anlaegget, er Steinar Koffeld. Ekstra Bladet møder ham, da han er ved at parkere sin Tesla Model X. Han pendler ofte ind til Oslo og er meget positiv over for elbiler generelt og et anlaeg som dette.

- Man skal dog normalt vaere her tidligt om morgenen for at få en plads, for ellers er der udsolgt, konstatere­r Steinar Koffeld.

Han er ingeniør og var som teknisk interesser­et en af 'firstmover­ne' inden for elbiler. Han købte allerede i 2011 en elektrisk Nissan Leaf, som supplerede familiens SUV, indtil han skiftede den ud med sin nuvaerende Tesla Model X, og det har han ikke fortrudt.

- Jeg kører af og til lange straek, og her er det en fordel

Man skal normalt vaere her tidligt for at få en plads

med batteriet og Teslas fintmasked­e net af hurtiglade­re, siger Steinar Koffeld, som i fjor kørte på ferie gennem Europa, hvor han var gennem 11 lande og kørte over 5000 kilometer i bilen.

Der er flere årsager til, at den norske ingeniør allerede for en del år siden sigtede mod elbilerne.

- Det handler både om økonomi, moral og det praktiske, siger han.

De talrige begunstige­lser for elbiler gør det nemlig naermest til en dårlig forretning ikke at køre på strøm, hvis man bor et stykke fra Oslo og arbejder i centrum. Dertil kommer hensynet til miljøet, som også taeller for Steinar Koffeld.

Han peger på en god ven, som skal betale 100 kroner om dagen i bompenge for at komme ind i Oslo, og for den pris kan han lease en Nissan Leaf eller købe en af de mange brugte elbiler, som importeres i stor stil til Norge og koster 50.000-60.000 kroner.

Selvom Tesla Model X har et stort batteri med en lang raekkevidd­e på måske 500 kilometer, er den største bekymring for Steinar Koffeld, om der er ladesteder nok.

- Problemet er, at der kommer flere biler end ladestande­re. Jeg kan lade op hjemme, men hvis man bor i en lejlighed, kan det vaere et problem, konstatere­r han.

Skal finde løsning

Foreløbig er strømmen i Akershus gratis, fordi den stammer fra vandkraft fra de norske elve, og da der er omkostning­er forbundet med at tage betaling for strømmen, er det billigere bare at foraere den vaek.

- Men betalingss­ystemerne kommer senere. De skal også vaere med til at sikre, at folk ikke bare besaetter pladser for at få en parkerings­plads, siger Petter Haugneland fra Norsk Elbilforen­ing.

Han ser netop muligheder i p-anlaegget ved Vulkan og peger på, at det er et meget smart system, hvor man også kan lade op om natten.

Derudover arbejder elbilforen­ingen på, at bilejere i etageejend­omme selv får sat ladere op. Men her er også udfordring­er, isaer om hvem der skal betale for installati­onen. Bilejere uden garage har det endnu svaerere.

- Hvis du ikke har garageanla­eg og må parkere på gaden, er det ikke nemt. Du kan måske finde en ledig plads og betale for opladning. Hvis du har en bil med tilstraekk­elig raekkevidd­e, kan du for eksempel lade op ved supermarke­det, mens du er inde at handle en halv time, siger Petter Haugneland.

I Danmark er der forholdsvi­s mange ladesteder i forhold til antallet af elbiler. Men udviklinge­n kan komme til at gå hurtigt.

Søren Jakobsen, som er chefkonsul­ent hos Dansk Elbil Alliance, tror dog ikke, at vi kommer til at se store parkerings­huse med gratis opladning herhjemme.

- Vi tror, at der kommer flere hurtiglade­re, og at man så kører ind og lader op for eksempel en gang om ugen. Vi tror ikke på de store parkerings­huse med opladning, og slet ikke med gratis strøm, som der ikke er tradition for herhjemme, siger Søren Jakobsen.

Problemet er, at der kommer flere biler end ladestande­re

Vi tror ikke på de store parkerings­huse med opladning

 ?? FOTOS: JENS OVERGAARD ?? Garageanla­egget, der ligger under Akershusfa­estningen midt i Oslo, har plads til 86 elbiler, som kan lade gratis strøm.
FOTOS: JENS OVERGAARD Garageanla­egget, der ligger under Akershusfa­estningen midt i Oslo, har plads til 86 elbiler, som kan lade gratis strøm.
 ??  ??
 ??  ?? Erfaringer­ne med parkerings­anlaegget skal hjaelpe bystyret med at finde den rigtige løsning for ladestande­re.
Erfaringer­ne med parkerings­anlaegget skal hjaelpe bystyret med at finde den rigtige løsning for ladestande­re.
 ??  ?? Den blå Tesla Model X er Steinar Koffelds anden elbil. Tidligere kørte han Nissan Leaf.
Den blå Tesla Model X er Steinar Koffelds anden elbil. Tidligere kørte han Nissan Leaf.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark