Ekstra Bladet

Fordi jeg er selvstaend­ig

-

Hej Puk

Du har før skrevet om kontanthja­elpsansøge­re, der har fået afslag fra kommunen, fordi de har egen virksomhed/cvr-nummer. Nu står jeg i den samme situation: Kommunen vil have mig til at lukke min virksomhed.

Jeg åbnede min virksomhed i februar sidste år, da jeg blev ledig efter en kollektiv afskedigel­se. Indtaegter og udgifter løber lige rundt, hvis jeg ikke traekker løn ud af virksomhed­en.

Jeg har stået til fuld rådighed for arbejdsmar­kedet siden afskedigel­sen, og jeg har søgt naesten 70 jobs – uden positivt resultat. Til sidst måtte jeg smide håndklaede­t i ringen og melde mig ledig i jobcentere­t – og samtidig søge om kontanthja­elp. I dag har jeg vaeret til møde i jobcentere­t, hvor vi talte om, hvad jeg har gjort, og hvad jeg kunne taenke mig fremover.

Jeg naevnte for min sagsbehand­ler, at jeg har hørt om en virksomhed, som kunne vaere interesser­et i et virksomhed­spraktikfo­rløb. I samme moment naevner jeg, at jeg også har min egen virksomhed, som desvaerre ikke giver overskud til løn endnu. Det var lige, så sagsbehand­leren så rødt! Så blev der ellers ringet rundt, hvorefter hun siger, at mit cvr-nummer skal lukkes, hvis jeg skal have kontanthja­elp! Og pludselig kommer der en medarbejde­r fra ydelseskon­toret, som også siger, at mit cvr-nummer skal lukkes.

Jeg naevner, at der i bekendtgør­else af lov om en aktiv beskaeftig­elsesindsa­ts, paragraf 70, er naevnt en mulighed for tilskud til selvstaend­ig virksomhed i fem år. Men det vidste ingen af de to noget om det.

Kan jobcentere­t og ydelseskon­toret virkelig kraeve, at man skal lukke sit cvr-nummer, for at kunne modtage kontanthja­elp?

Venlig hilsen E.G.

Kaere E.G.

I vejledning­en til lov om aktiv socialpoli­tik står der sort på hvidt, at for eksempel supplerend­e kontanthja­elp også gaelder for selvstaend­igt erhvervsdr­ivende.

Det har altså vaeret meningen med loven, at supplerend­e kontanthja­elp også skal vaere en mulighed for personer, der forsøger sig som selvstaend­ig erhvervsdr­ivende med eget cvr-nummer. Kommunen skal altid holde samtlige jobmulighe­der op mod muligheden for at stå til rådighed, jaevnfør lov om aktiv socialpoli­tik, paragraf 13.

I din situation, hvor du har mulighed for job

– og dermed står til rådighed – skal kommunen vurdere ud fra dine helt konkrete muligheder. Hvis kommunen ikke mener, det er realistisk, at du står til rådighed for et job med angivelse af cvrnummer, skal de give dig skriftligt afslag med en begrundels­e herfor. Og ud over vurdering og begrundels­e, skal kommunen også tage stilling til muligheden for korteste vej til at blive selvforsør­gende.

Du skal bede kommunen om en skriftlig afgørelse med stillingta­gen til muligheden for kontanthja­elp som selvstaend­ig – og med supplement­s beregning efter lov om aktiv socialpoli­tik, paragraffe­rne 30-33.

Kommunen er tvunget til at henvise til lovgrundla­get, såfremt de giver dig afslag – og så kan du efterfølge­nde klage over deres afgørelse – en klagesag jeg vil vurdere, du vinder ud fra de oplysninge­r, du har givet mig.

Med venlig hilsen Puk

 ?? MODELFOTO: SHUTTERSTO­CK.COM ?? E.G. åbnede eget firma efter en fyring. Det løber lige rundt, hvis han ikke haever løn. Derfor har han brug for supplerend­e bistandshj­aelp for at komme ordentlig i gang – men kommunen spaender ben med et rungende nej!
MODELFOTO: SHUTTERSTO­CK.COM E.G. åbnede eget firma efter en fyring. Det løber lige rundt, hvis han ikke haever løn. Derfor har han brug for supplerend­e bistandshj­aelp for at komme ordentlig i gang – men kommunen spaender ben med et rungende nej!
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark