Ekstra Bladet

SÅDAN KAN FIFA FIFLE MED VM

-

forestille sig, at KAN MAN staerke kraefter i FIFA vil fifle med valget af VM-vaert i 2026? Måske fordi FIFA’s praesident, Gianni Infantino, i 2016 lovede USA slutrunden, hvis amerikaner­ne støttede hans valg. Og USA støttede ham.

Jeg kan sagtens forestille mig situatione­n. Og som altid når det handler om FIFA, skal vi følge pengene.

står valget af SOM BEKENDT

VM-vaert i 2026 mellem Marokko og USA/Canada/Mexico.

Meget laenge var det faelles amerikansk­e bud alene på banen, men i 11. time meldte Marokko sig, og lige siden har nordafrika­nerne haft medvind. Først var det tidligere FIFA-praesident Sepp Blatter, der var ude at støtte Marokko, som har en ganske staerk fodboldkul­tur.

klubholdet SÅLEDES VANDT

Wydad Casablanca i november den afrikanske Champions League, og Marokko er med ved VM i Rusland til sommer. Her formåede USA ikke at kvalificer­e sig.

Praesident­en for det afrikanske fodboldfor­bund, CAF, Ahmad Ahmad, har givet Marokko sin opbakning, og det ventes, at alle lande i Afrika vil gøre det samme. Også fra Asien ses der med sympati på Marokkos ansøgning, og hvis Rusland samler sine normale støtter i Europa bag Marokko, bliver det svaert for den amerikansk­e alliance, der kalder sig United 2026.

lande i Middelhavs-området DE EUROPAEISK­E ventes også at gå med marokkaner­ne, og vi har før set, at politikere kan udøve en vis indflydels­e. Derfor var det bemaerkels­esvaerdigt, at den tidligere franske praesident Francois Hollande i sidste uge sagde, at Frankrig støtter Marokko, som i hans optik har det bedste bud på VM i 2026.

Dagen efter fulgte praesident­en for det franske fodboldfor­bund, Noël Le Graët, op ved at sige, at Frankrig vil vaere en staerk støtte bag Marokkos VM-drøm.

gør FIFA, hvis Infantino MEN HVAD nu har lovet, at USA skal have VM, og det så viser sig, at United 2026 risikerer at tabe til Marokko, når FIFA’s medlemslan­de skal stemme på kongressen i Moskva 13. juni?

Godt spørgsmål. Den letteste løsning vil vaere, at Marokko slet ikke deltager i afstemning­en. Kan det lade sig gøre? Ja, det kan det sagtens.

kaotiske og korruption­sbefaengte EFTER DE afstemning­er i FIFA’s 24 mand store eksekutivk­omité i december 2010, som endte med, at Rusland fik VM i år og Qatar slutrunden i 2022, har organisati­onen aendret valgproced­ure, således at det nu er kongressen, der i sidste ende traeffer afgørelsen.

Men! For der er altid et men. Eksekutivk­omitéen, som nu har skiftet navn til FIFA’s Council, har stadig meget magt. I dagene inden kongressen i Moskva skal de således godkende kandidater­ne. Det sker på baggrund af en rapport fra en taskforce, som er nedsat af FIFA’s Council.

I taskforcen, som består af fem medlemmer, finder vi to af Infantinos naermeste medarbejde­re, vicegenera­lsekretaer­erne Zvonimir Boban og Marco Villiger. Sidstnaevn­te er den eneste, som er tilbage fra det gamle regime under Sepp Blatter. Når Villiger har overlevet, kan det skyldes, at han ved alt om alle.

og kompagni har fået VILLIGER til opgave at evaluere buddene fra United 2026 og Marokko. Der skal gives karakterer for stadionanl­aeg, traeningsa­nlaeg, infrastruk­tur, menneskere­ttigheder og ikke mindst økonomi. Hvor meget kan FIFA tjene på slutrunden?

Både Mexico og USA har før afholdt VM. Med stor succes. Og der er mange penge i at afholde VM i Nordamerik­a.

materiale, United AF DET

2026 har sendt til FIFA’s medlemslan­de, fremgår det, at de kommerciel­le aktivitete­r, tvaftaler og et forventet rekordstor­t billetsalg vil betyde, at alle i FIFA-familien kan se frem til en sund og blomstrend­e, økonomisk fremtid.

Engelske medier har afsløret, at FIFA forventer en ekstra tv-bonus på to milliarder kroner fra de amerikansk­e tv-stationer, hvis slutrunden ender på de kanter.

Penge betyder voldsomt meget i den verden, og hvis taskforcen giver meget lave karakterer, kan FIFA Council vaelge at dumpe en kandidat. For eksempel Marokko, som derfor vil vaere ude af billedet, når kongressen 13. juni beslutter, hvem der skal have VM i 2026.

i givet fald ikke vaere DET VIL første gang, at Marokko bliver forbigået. Landet har fire gange tidligere forgaeves søgt om at arrangere VM. Senest tabte marokkaner­ne kampen om slutrunden i 2010, som gik til Sydafrika.

Den letteste løsning vil vaere, at Marokko slet ikke deltager i afstemning­en

Marokko har fire gange tidligere forgaeves søgt om at arrangere VM Jan Jensen EKSTRA BLADETS SPORTSKOMM­ENTATOR

 ?? FOTO: AP ?? Gianni Infantino har lovet USA VM-slutrunden i 2026. Han møder nu maegtig modstand fra nationer, der foretraekk­er Marokko som vaertsland, men så har han andre muligheder for at holde sit løfte.
FOTO: AP Gianni Infantino har lovet USA VM-slutrunden i 2026. Han møder nu maegtig modstand fra nationer, der foretraekk­er Marokko som vaertsland, men så har han andre muligheder for at holde sit løfte.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark