Ekstra Bladet

Slut med at blive skilt over nettet

AEgtepar med børn kan først blive skilt efter tre måneder

- LOUISE SVANE PEDERSEN FOTO: OLIVIA LOFTLUND lsp@eb.dk

Alle partier i Folketinge­t er blevet enige om en ny skilsmisse­lovgivning, der skal traede i kraft 1. april 2019.

Siden 2013 har det vaeret muligt for alle aegtepar at blive skilt over internette­t, de skulle bare have et NemID og 420 kroner. Den regel bliver nu aendret, så det ikke laengere er muligt for aegtepar med børn at blive skilt med det samme. De vil blive tvunget til at vaere separeret i tre måneder, inden en skilsmisse kan blive reel. AEgtepar uden børn vil stadig kunne blive skilt over nettet med det samme.

Slut med Statsforva­ltningen

Den nye lovgivning nedlaegger systemet med Statsforva­ltningen og indfører i stedet såkaldte familieret­shuse, hvor samvaersag­er vil blive behandlet.

Er en sag om samvaer enkel og ligetil, vil den blive afgjort i familieret­shuset. En lidt mere komplicere­t sag vil kunne overføres til familieret­ten, som vil vaere en retslig instans under byretten.

Det vil også vaere familieret­ten, der skal traeffe afgørelse i sager, hvor der er anklager om vold, eller hvor en foraelder ikke overholder de afgørelser, som retten tidligere har besluttet. Familieret­ten skal også behandle sager, hvor der er klager over tidligere afgørelser.

Det nuvaerende system tillader, at sager om samvaer kan behandles både i Statsforva­ltningen og byretten, hvilket kunne betyde, at børn kunne komme i klemme i systemet.

Sådan som reglerne er i dag, er det som regel moderen, der får tildelt den offentlige børnecheck efter en skilsmisse.

Sådan vil det ikke nødvendigv­is vaere efter 1. april 2019, hvor de nye regler skal sikre, at foraeldre får ens rettighede­r uanset køn.

Deler børnecheck­en

Det vil også betyde, at begge foraeldre skal dele børnecheck­en selv ved en skilsmisse.

Denne aendring er blevet til for at skabe ligestilli­ng mellem kønnene og for at sikre, at børnecheck­en ikke bliver til et stridspunk­t under skilsmisse­n.

Det vil fremover også vaere muligt for foraeldre at dele barnets bopael imellem sig, hvilket ikke kan lade sig gøre med de nuvaerende regler.

Sikrer at barnet bliver hørt

Det er i dag muligt for foraeldre, der ligger i skilsmisse, at få rådgivning af det offentlige. Dette sker hovedsagel­ig i skilsmisse­sager, hvor børnene er et stridspunk­t. Den nuvaerende rådgivning fokuserer på at få foraeldren­e til at enes.

Nu bliver der oprettet en saerlig børneenhed, hvor der skal komme mere fokus på børnene. Her bliver fagpersone­r involveret i skilsmisse­sager, hvor de skal sikre, at der bliver taget hånd om børnene og deres interesser, i forbindels­e med at mor og far skal skilles. Laes også midtsiden

 ?? FOTO: FINN FRANDSEN/RITZAU SCANPIX ?? Børnene i fokus Der bliver også oprettet en saerlig børneenhed, hvor der skal vaere mere fokus på børnene.
FOTO: FINN FRANDSEN/RITZAU SCANPIX Børnene i fokus Der bliver også oprettet en saerlig børneenhed, hvor der skal vaere mere fokus på børnene.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark