Ekstra Bladet

Jeg savner hans åbenhed i den danske debat

- ANDERS ZACHO azk@eb.dk

Det var noget uventet, da den danske imam Sherin Khankan modtog en invitation fra selveste Emmanuel Macron, der ønskede hendes tilstedeva­erelse under et møde med praesident­en og en kvindelig rabbiner.

Sådan fortaeller stifter og leder af Exitcirkle­n og religionss­ociolog Sherin Khankan om mandagens møde på det franske praesident­kontor:

– Jeg troede simpelthen, at det var en praesident fra en ngo (graesrodsb­evaegelse, red.), der inviterede mig til Frankrig, da sekretaere­n ringede. Jeg blev meget overrasket, slår hun fast.

Det er nemlig ikke hver dag, at en relativt ukendt dansk imam pludselig skal drikke morgenkaff­e og give perspektiv­er på, hvordan religion kan sameksiste­re i vestlige demokratie­r hos en af verdens mest magtfulde statsleder­e. Men Emmanuel Macron er ikke ligesom de fleste statsleder­e, mener Sherin Khankan:

– Han er elitaer og folkelig på samme tid. Han er meget nede på jorden og lyttende, men jeg lagde mest maerke til hans åbne i forhold til at diskutere religion. På den måde er Macron et forbillede. Det kan man godt savne i den danske debat, selvom danske politikere har bakket mig meget op herhjemme.

Macron bakker op om feminisme

Sherin Khankan har prydet forsiden af magasinet La Monde efter offentligg­ørelsen af hendes seneste bog. En bog den velforbedr­edte praesident selv havde laest, fortalte han på mødet. Flere franske medier har også rost Sherin Khankans kamp for kvinders rettighede­r.

Men besøget af den danske imam er ikke kun blevet positivt modtaget. Lydia Guirous, der er talskvinde for det franske parti Rebuplikan­erne, langede eksempelvi­s efter mødet hårdt ud efter Macron og Khankan på det sociale medie Twitter:

Hvas kritik

– I kølvandet på attentater­ne i Trèbes kan Emmanuel Macron ikke finde på noget bedre at foretage sig end at tage imod en dansk imam, som forsvarer fupnummere­t ’islamisk feminisme’, skriver Guirous.

Men den kritik preller af på den danske imam:

– At han inviterer to religiøse kvindelige ledere, viser noget om, at hele feminismek­ampen er vigtig for ham, og det var jo utaenkelig­t førhen i Frankrig, siger hun til Ekstra Bladet.

 ??  ??
 ?? FOTO: SK ?? Sherin Khankan fik mandag en time i enerum med den franske praesident, hvor de diskutered­e religion og demokrati.
FOTO: SK Sherin Khankan fik mandag en time i enerum med den franske praesident, hvor de diskutered­e religion og demokrati.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark