Ekstra Bladet

Scharf gik for vidt 28 gange i bog

-

28 steder i bogen ’Syv år for PET’ har den tidligere chef for Politiets Efterretni­ngstjenest­e Jakob Scharf røbet fortrolige oplysninge­r, der bør sende ham i faengsel.

Det haevder Statsadvok­aten i Viborg i den kommende straffesag, der skal afgøres af Københavns Byret.

Formålet med at offentligg­øre hemmelighe­derne var at tjene penge – de påståede lovovertra­edelser skete ’for at skaffe sig eller andre uberettige­t vinding’, hedder det i anklageskr­iftet, som tirsdag er frigivet til pressen.

Tiltalen beskriver i detaljer de steder i bogen, som påstås at vaere strafbare. Den er skrevet af journalist Morten Skjoldager og udkom i 2016.

Sikkerheds­chef

For eksempel er Jakob Scharfs anekdote om en excentrisk sikkerheds­chef i et olieland på Den Arabiske Halvø over den kriminelle kridtstreg, haevdes det.

Scharf fortaeller i bogen, dels at sikkerheds­chefen viste ham en raekke terrarier med store kvaelersla­nger, der blev fodret med mus. Dels at chefen gav ham et Rolex-ur, hvilket ifølge Scharf var den vaerste gave, kunne forestille sig.

Disse oplysninge­r burde holdes hemmelige enten af hensyn til statens sikkerhed han eller for at varetage vaesentlig­e hensyn til offentlige interesser, fremgår det af anklageskr­iftet.

Den tidligere chef for den hemmelige tjeneste gik angivelig også for vidt ved at fortaelle, at ’amerikaner­ne’ havde sagt til ham, at en bestemt sag var meget vigtig, og at praesident­en var blevet briefet om den af CIA.

Også den pakistansk­e efterretni­ngstjenest­e får ord med på vejen. ’Man er nødt til hele tiden at tage forholdsre­gler, når man arbejder med sådan en tjeneste.’

Også dette burde – ifølge anklagemyn­digheden – have vaeret holdt hemmeligt.

Konkrete metoder

Andre passager i bogen drejer sig om nogle af de konkrete metoder, som bruges i efterforsk­ningen, eller hvordan PET i det hele taget agerer. Det gaelder blandt andet, hvad PET skal spille på, når man forsøger at rekruttere ekstremist­er.

Jakob Scharf kraever frifindels­e, men er ikke overrasket over at blive tiltalt.

– Med det pres, der har vaeret i denne sag, har det hele tiden stået mig klart, at det nok var en sag, der i sidste ende ville ende i retten.

– Som jeg tidligere har givet udtryk for, har jeg vaeret meget opmaerksom og påpasselig i forhold til at overholde min tavshedspl­igt i forbindels­e med mine udtalelser til bogen, udtalte han.

Københavns Byret har endnu ikke fastlagt dato for retssagen. Ritzau

 ?? FOTO: LINDA JOHANSEN ?? Den tidligere chef for Politiets Efterretni­ngstjenest­e Jakob Scharf naegter sig skyldig i bog-sagen. Ikke desto mindre mener anklagemyn­digheden, at han 28 gange er gået for langt i bogen ’Syv år for PET’.
FOTO: LINDA JOHANSEN Den tidligere chef for Politiets Efterretni­ngstjenest­e Jakob Scharf naegter sig skyldig i bog-sagen. Ikke desto mindre mener anklagemyn­digheden, at han 28 gange er gået for langt i bogen ’Syv år for PET’.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark