Ekstra Bladet

Et levn fra fortiden

-

Jeg havde bestemt ventet et kritisk svar på mit laeserbrev om Anne Linnet, Sanne Salomonsen og Lis Sørensen som for eksempel Odd Høyholms i søndags.

Det er helt i orden og godt, at man er uenig i et eller andet, men jeg ville ønske, at man laeste mit indlaeg korrekt, for jeg sammenlign­ede ikke under nogen omstaendig­heder Anne og co. med Rolling Stones. Jeg skrev, at det er sørgeligt at se de fire gamle maend opføre sig som teenagere, når de optraeder.

Sanne Salomonsen har udtalt, at de vil tage deres gamle rocknumre op igen blandet med noget andet. Det er faktisk det, jeg anker over, men hvad konceptet bliver, har gruppen ikke bestemt endnu.

Jeg håber, at Odd Høyholm får en god oplevelse med de tre damer. Det har han fortjent, og trioen leverer måske varen ved udsolgte koncerter til naeste år.

Men jeg synes stadig, det er et levn fra fortiden. Nu blot med en masse sminke, som ikke daekker over rynkerne, isaer når man ser Sanne i naerbilled­er på tvskaermen. Men det skal ikke ligge hende til last, hvis hun formår at traekke fulde huse. God fornøjelse.

J. Hartmann

Gl. Holmegårds­vej 7 Hillerød J. Hartmann (24.3.) er glad for, ’at det offentlige har givet ham (Ahmad Mahmoud) så meget, at han kunne få laerdom og uddannelse’, men at ’han glemmer, at det har vaeret en kamp at nå det mål, som danskerne havde … fra stavnsbånd­ets ophaevelse omkring 1788 til reformatio­nen for 500 år siden, hvor vi blev et kristent land’.

Kaeden hopper af for den selverklae­rede etniske dansker Hartmann. Dansk etnicitet og Danmark er variable størrelser, og hendes historiefo­rståelse lader noget tilbage at ønske.

Dansk blev først salonfaehi­gt under Frederik den Femte (1723-1766). Vores tyske kongehus og adelen anså det som almuens foragtelig­e sprog. Stavnsbånd­ets ophaevelse var ikke et resultat af danskernes kamp, men en følge af oplysnings­tiden, hvor man godt nok mente, at almuen skulle oplyses, men samtidig opdrages og holdes i ave af den bedreviden­de elite. Vi var under tysk herredømme og indflydels­e.

At Danmark blev kristent med reformatio­nen 1536 er sludder, medmindre Hartmann overser Danmarks dåbsattest, Jellingest­enen, der viser, at Harald Blåtand ’gjorde danerne kristne’ mere end 500 år tidligere.

Hvem er så etniske danskere? Fra de langskalle­de danere invaderede os fra Sverige i det andet århundrede e.Kr. og blandede sig med kortskalle­rne, har Danmark vaeret praeget af indflydels­e udefra. Vores nation bygger på indvandrin­g og vores evne til at tilpasse os og optage nye idéer

Danskhed eller Danmark er ikke entydige, men variable størrelser. At vaere dansk beror på, hvor du personligt føler, dine rødder er, kombineret med respekt for den nation, du lever i og bidrager til, uanset hvor du måtte komme fra.

Når Hartmann så kraever, at Ahmad Mahmoud skal tage kampen op mod de kriminelle efterkomme­re af indvandrer­e, må jeg opfordre hende til at gøre det samme i stedet for kun at brokke sig over det, fordi det er vores faelles ansvar som samfund. Vi kan så altid diskutere migratione­ns omfang og vores evne til at absorbere den.

Svend Erichsen Teglvaerks­vej 6, Nivå

Trioen leverer måske varen ved udsolgte koncerter til naeste år

 ?? FOTO: MORTEN LANGKILDE/RITZAU SCANPIX ?? Samarbejde­t mellem Anne Linnet, Sanne Salomonsen og Lis Sørensen hører en anden tid til, mener J. Hartmann.
FOTO: MORTEN LANGKILDE/RITZAU SCANPIX Samarbejde­t mellem Anne Linnet, Sanne Salomonsen og Lis Sørensen hører en anden tid til, mener J. Hartmann.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark