Ekstra Bladet

Alle sten skal vendes før VM i fodbold

– FIFA har valgt at laegge VM i et udemokrati­sk land og er pludselig blevet fanget af sin egen beslutning, mener Michael Ask

- TROELS CHRISTENSE­N tch@eb.dk

Også stater, der aktivt deltager i dopingsnyd, som russerne gjorde det så systematis­k under vinterlege­ne i Sotji, må underordne sig en ny, neutral instans

Det siger direktør i Anti Doping Danmark Michael Ask, som i Ekstra Bladet mandag efterlyste et staerkere Wada som en ny, neutral instans, som haever sig over sportens store organisati­oner og kan sanktioner­e i sager om doping, matchfixin­g og korruption.

Mangler power

Han tror, at netop Sotji-afsløringe­rne på laengere sigt kan flytte noget i forhold til stater med snydetanke­r.

– Jeg tror, at Rusland og andre, der kunne taenke sig at gøre noget lignende, fremover vil taenke sig lidt om.

– Men den sag har også udstillet, at der mangler power, mere uafhaengig­hed og ensartethe­d på tvaers, så man ikke har et skiskydnin­gsforbund, der ikke gør noget ved russerne i den ene ende, og atletik og parasport, der stadig sanktioner­er russerne, i den anden.

– Så har du IOC, der forsøger at balancere nogle politiske hensyn, som et miskmask inde i midten. Det giver et fuldstaend­ig mudret billede, og ingen kan finde ud af, hvad der egentlig er regelgrund­laget.

I Rusland blaeser nye vinde, men VM-vaerterne har også travlt, mener han.

– Nu er der kommet en ny, national dopingenhe­d derovre. Direktøren siger de rigtige ting, men jeg vil gerne lige se deres handlinger. Man skal vende alle sten før VM i fodbold til sommer, så det haster jo lidt.

Et dilemma

– Når vi taler Rusland generelt, er det kulturen, vi skal arbejde med. Det vil sige, at det vil tage en generation, hvis ikke to, lyder det lidt pessimisti­sk fra Michael Ask, der ikke kan forstå, hvorfor FIFA ikke for laengst har talt med whistleblo­wer Grigory Rodchenkov om hans viden om doping i russisk fodbold.

– Det undrer mig utrolig meget, men nu har jeg laest mig til, at FIFA har rettet henvendels­e til hans advokat.

– Der har du igen et dilemma, fordi FIFA har valgt at laegge VM i et land, der både er udemokrati­sk og har stor indflydels­e.

– Pludselig er FIFA blevet fanget af sin egen beslutning, i forhold til om man overhovede­t har lyst til at kigge på doping i russisk fodbold og i spørgsmåle­t om, hvordan VM mon kommer til at forløbe?

I Rusland blaeser nye vinde, men VM-vaerterne har også travlt

 ?? FOTO: AP ?? Russisk dopingprob­lem Den russiske praesident Putin ser styrtløb under legene i Sotji. Ved siden af ham davaerende sportsmini­ster Vitaly Mutko, som måtte traekke sig efter beskyldnin­ger om medvirken i russernes dopingprog­ram.
FOTO: AP Russisk dopingprob­lem Den russiske praesident Putin ser styrtløb under legene i Sotji. Ved siden af ham davaerende sportsmini­ster Vitaly Mutko, som måtte traekke sig efter beskyldnin­ger om medvirken i russernes dopingprog­ram.
 ??  ?? Ekstra Bladet mandag med direktør i Anti Doping Danmark Michael Ask.
Ekstra Bladet mandag med direktør i Anti Doping Danmark Michael Ask.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark