Ekstra Bladet

Mit liv som Zuckerberg­s lydige slave

-

vaeret en uge på ferie i Grønland. JEG HAR LIGE Det var en af de bedste rejseoplev­elser i mit liv, og jeg har lyst til at tage derop igen.

Jeg fik nemlig et godt tip af en, jeg mødte deroppe. Han fortalte mig om et totalt afsondret sted, hvor man ikke kan lave andet end at sidde og kigge på den storslåede natur, for der er intet net overhovede­t.

Det gad jeg godt naeste gang. Ikke mindst set i lyset af den Facebook-skandale, som kom for dagen, mens jeg var vaek.

For hvad bilder Mark Zuckerberg sig ind? Siden 2015 har Facebook-topchefen vidst, at brugernes data blev delt med firmaet Cambridge Analytica. Det indrømmer han bare først nu, hvor en whistleblo­wer har afsløret, hvordan Cambridge Analytica høstede data fra 50 millioner Facebook-profiler.

whistleblo­weren, at MÅLET VAR, IFØLGE påvirke det enkelte menneske for derigennem at påvirke en kultur og til sidst påvirke politisk til fordel for Trump.

Det er noget med at designe budskaber, så de passer praecist til brugerens smag. Og brugerens smag kender de lyssky typer i Cambridge Analytica, fordi ’private’ beskeder, billeder og praeferenc­er er fosset ud af Facebook.

Glem i øvrigt, at jeg før spurgte, hvad Mark Zuckerberg bilder sig ind. Det ved jeg jo godt. Han bilder sig ind, at han kan gøre nøjagtigt, hvad der passer ham, fordi han er stor og maegtig og rig.

GODT, at jeg selv er med til at JEG VED OGSÅ gøre ham rig. Som vaerten på DR-programmet ’So ein Ding’, Nikolaj Sonne, sagde forleden: ’Du går og passer marken, og det er Mark Zuckerberg, der høster. Det er sådan, man bliver et af verdens mest vaerdifuld­e firmaer’.

Spørgsmåle­t er, hvornår jeg begynder at tage konsekvens­en af den viden, jeg har. Hvornår jeg holder op med at arbejde gratis for en mand, der i forvejen har alt for meget magt.

Da jeg var på vej på min fantastisk­e ferie i Grønland, så jeg med et halvt øje, at en god kollega havde sendt en mail med link til afsløringe­n af det herover omtalte enorme Facebook-leak. Jeg fik den ikke rigtig laest, for jeg var gået i ferie-gear. Til gengaeld postede jeg et hav af billeder på Facebook ferien igennem, for jeg synes, at alle skal vide, hvor fantastisk Grønland er.

Zuckerberg kunne vaere meget stolt af mig.

’So ein Ding’ anbefaler, NIKOLAJ SONNE FRA at hvis man vil gøre en overskueli­g ting for at komme lidt ud af lommen på Facebook, så skal man droppe Messengers­ystemet og gå over til Signal. Mit problem er, at jeg ikke synes, det lyder så overskueli­gt. Hele min Grønlands-tur var planlagt gennem Messenger. Alle andre er jo på Messenger. Det er der, vi mødes. Det er nemt og bekvemt. Og jeg orker helt aerligt ikke lige at saette mig ind i, hvad det der Signal er.

Som så mange andre vil jeg også haevde, at jeg har brug for at vaere på Facebook i forhold til mit arbejde.

Så hvad gør man?

Ekstra Bladets strategi i forhold til Facebook er mådehold. Vi har et loft over, hvor meget af vores trafik der skal komme den vej fra.

FUNDAMENTA­LISTER, og selvfølgel­ig VI ER IKKE er vi på Facebook, hvor mange af vores brugere er. Men vi har hele tiden sagt, at vi ikke vil vaere afhaengige af trafikken fra Facebook. Det er vigtigt, for journalist­ikken på Ekstra Bladet skal vaere fri og uafhaengig. Vi er sat i verden for at holde øje med magthavern­e, ikke for at passe deres marker.

Men hvordan holder man op med at vaere Zuckerberg­s slave i sin fritid?

Den føromtalte whistleblo­wer fra Cambridge Analytica, Christophe­r Wylie, blev spurgt, hvem han egentlig tør stole på. Han ville helst ikke sige ’ingen’. Så han sagde, at han går igennem livet med en sund portion skepsis.

Jeg går med Wylie. Gennem Facebook med sund skepsis.

Man kan trods alt ikke vaere i Grønland uden net hele tiden. livet og

 ?? FOTO: AP ?? Mark Zuckerberg har alt for meget magt, og jeg er med til at give ham den.
FOTO: AP Mark Zuckerberg har alt for meget magt, og jeg er med til at give ham den.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark