Ekstra Bladet

Isak spiller skak i stedet for at feste

Albanske Isak fra Valby elsker smørrebrød og hader at gå med aviser

- LOUISE ELLY MEYER FOTO: MOGENS FLINDT louise.e.meyer@eb.dk

Avisbud, sin helt egen sandwichba­r i Vanløse, en kaffebar på Østerbro og en uddannelse som produktion­steknolog. Det er bare nogle af de ting, albanske Isak Asani fra Valby har på cv’et.

Den gesjaeftig­e herre er ud af en søskendefl­ok på fire og arbejder i dag i Kaffehuset på Nørrebro. Han er fraskilt, far til to børn og drømmer om at finde et job inden for sit fagområde eller måske at laese videre til ingeniør.

– Hvordan plejer du at fejre din fødselsdag?

– De seneste år har jeg slet ikke fejret den. De sidste par gange har jeg vaeret på arbejde, og jeg har aldrig vaegtet min fødselsdag saerlig meget. Jeg behøver ikke blive fejret flot og stort hver gang. Men jeg husker saerligt min 12-års fødselsdag, som vi fejrede på McDonald’s. Den var mere speciel end normalt, hvor min mor lavede en lagkage, og vi bare var derhjemme med familien.

– Hvad er det bedste minde, du har sammen med din far?

– Da jeg blev indehaver af en kaffebar på Østerbro som 21årig, blev min far meget stolt. At se ham sådan, gjorde noget ved mig. Han kom forbi butikken og fortalte de ansatte, hvor stolt han var.

– Hvad plejer du at lave i weekenden?

– Jeg er ikke festtypen, og det har jeg aldrig vaeret. Jeg har fået en god, religiøs opdragelse, hvor det med at feste, drikke og hore ikke har vaeret en del af det rigtige at gøre. I stedet tager jeg op til nogle venner, hvor vi hører musik og laver mad sammen. Vi hører alt fra fransk musik til Bon Iver og Michael Jackson. Vi spiller rigtig meget skak. Der går flere timer med det.

– Hvad er den bedste mad, din mor kunne lave til dig som barn?

– Der er en slags albansk pizza med grøntsager inde i midten, der bliver bagt. Den elsker jeg. Der er mange, der ikke kan lide den, men den minder mig om min barndom. Jeg er slet ikke kraesen. Jeg kan lide alt fra sushi til dansk mad, og jeg har spist en hel masse smørrebrød. Det smager perfekt. Min favorit er fiskefilet.

– Hvad er din favorit-årstid?

– Nu bliver jeg rigtig filosofisk, men selvom det nye år starter i januar, så er det først om foråret, jeg maerker det. Der er en hel masse dufte og indtryk. Folk er glade, og dagene er laengere. Jeg kan godt lide at nyde solen, drikke en god kop kaffe og gå en lang tur ned ad Nørrebroga­de.

– Hvad var dit allerførst­e job? – Jeg gik med aviser, da jeg var omkring 12 år. Det er noget af det vaerste, man kan udsaette et barn for, ha ha. Det er hårdt og tungt at gå op og ned ad alle de trapper. Jeg kan huske, at jeg var irriteret over at skulle gøre det og så ovenikøbet få så lidt i løn.

– Det var ikke mine foraeldre, der sagde, jeg skulle. Jeg ville bare rigtig gerne tjene mine egne penge. Efter avisjobbet arbejdede jeg i både 7Eleven og Silvan i flere år. Der var noget stolthed i at kunne klare sig selv. At man ikke skulle stå og bede sine foraeldre om penge.

– Hvordan oplevede du december måned i folkeskole­n?

– Der var nogle indtryk. Man gjorde noget specielt i december måned, fordi det var op til jul. Det var hyggeligt med pebernødde­rne, og at vi sang en masse sange.

Jeg kan godt lide at nyde solen, drikke en god kop kaffe og gå en lang tur ned ad Nørrebroga­de

 ??  ?? Børnene taler kun dansk
Isak Asani i kaffebaren på Nørrebro. Hans to børn taler kun dansk, men forstår albansk.
Børnene taler kun dansk Isak Asani i kaffebaren på Nørrebro. Hans to børn taler kun dansk, men forstår albansk.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark