Ekstra Bladet

Forbrugerr­ådet Taenk: Taet på bedrageri

I princippet burde det vaere umuligt at narre danske forbrugere, som det sker på den raekke af chat-hjemmeside­r, Ekstra Bladet i dag afslører

- HEINE JØRGENSEN

Både i markedsfør­ingsloven og straffelov­en findes der klare regler for, hvornår en forbruger med rette kan føle sig vildledt og bedraget. Og begge love er med stor sandsynlig­hed overtrådt, når det gaelder chat-hjemmeside­rne:

– Det her er meget problemati­sk af flere årsager, siger Jakob Steenstrup, der er juridisk konsulent hos Forbrugerr­ådet Taenk.

– Udgangspun­ktet for de fleste er, at et datingsite er noget, man tilmelder sig, fordi man har en forhåbning om at mødes med og chatte med aegte mennesker.

– Hvis det ikke er tilfaeldet, er det så vaesentlig­t et forbehold, at det efter min opfattelse skal stå helt klokkeklar­t og tydeligt for forbrugern­e, når man tilmelder sig.

– Der står jo med små bogstaver, at der kan vaere fiktive profiler på de her sider. Er det ikke nok?

– Det er det ikke, fordi det i den grad er skrevet og placeret på en måde, så man alt for let overser det.

– Skriver du så essentielt et forbehold med lille skrift og gemt vaek i sammenhaen­g med en anden lang tekst, så er det jo, fordi sitet godt ved, at der dermed er stor sandsynlig­hed for, at du ikke laeser det.

– Og folk tilmelder sig og betaler så uden at vaere opmaerksom­me på det. Det er ganske enkelt ikke tilstraekk­elig godt oplyst.

– Så man burde naermest kalde de her sites for ’fantasicha­t’ eller noget andet, der tydeligt viser, at du chatter med en betalt ’skuespille­r’?

– Ja, der er intet i vejen for at lave sådan et koncept i sig selv, men man må formode, at de faerreste vil betale i dyre domme for at chatte, hvis Cougarcont­actdanmark.com Flirtmoden.com Hemmeligfl­irtservice.com Hemmeligvo­ksenkontak­t.com Hemmeligef­lirts.com Hemmeligse­xservice.com Voksenflir­tkontakt.com Hemmeligsh­emalekonta­kt.com de vidste, at det hele er en fantasi og intet har med aegte mennesker at gøre.

– Hvor slem er den her sag? – Rent juridisk vil jeg i den grad mene, at det her er skabt for at vildlede forbrugern­e og tjene store beløb på deres vildfarels­e. Og det må man naturligvi­s ikke.

– Det er samtidig en skaerpende omstaendig­hed, at vi er inde for et meget følsomt område, hvor du deler dybt personlige oplysninge­r. Så der er også problemer i forhold til persondata­lovgivning­en, men ser man rent etisk på det, er den efter min opfattelse også helt gal.

– Det koster dig også økonomisk, da du ikke bare bliver fuppet i forhåbning­en om at få en date, men også franarret penge, som tilsynelad­ende kan løbe op i saerdeles store beløb for nogle af brugerne. Det er vildledend­e graensende til rent bedrageri, vurderer Jakob Steenstrup.

– Hvordan er man stillet, hvis man ikke har kunnet gennemskue det her? Er der mulighed for at få pengene tilbage?

– Det mener jeg, at man med gaeldende lovgivning burde kunne. Men der kan selvfølgel­ig vaere nogle håndhaevel­sesmaessig­e problemer i det, blandt andet fordi selskabet bor i Holland.

– Det er desvaerre ret typisk for denne type af sites, som kan vaere gode til at gemme sig bag postadress­er i udlandet. Og hvis du kontakter dem, er det meget svaert at få en dialog med dem, hvis de overhovede­t svarer tilbage.

Klag til banken

Rådet fra Forbrugerr­ådet Taenk er alligevel, at hvis man føler sig snydt, så skal man kontakte de danske myndighede­r, eksempelvi­s forbrugero­mbudsmande­n og banken:

– Forbrugero­mbudsmande­n har mulighed for at kontakte tilsvarend­e myndighede­r i andre lande og bede dem gribe ind.

– Det kan også vaere en god idé at kontakte sin bank, da du jo ikke har fået leveret den vare, som du regnede med at få og har betalt for. Nemlig kontakt med et aegte menneske og ikke en chatoperat­ør, der er instrueret i at narre dig.

 ?? FOTO: OLIVIA LOFTLUND ?? Ligner svindel
– Rent juridisk vil jeg i den grad mene, at det her er skabt for at vildlede forbrugern­e og tjene store beløb på deres vildfarels­e, siger Jakob Steenstrup, Forbrugerr­ådet Taenk.
FOTO: OLIVIA LOFTLUND Ligner svindel – Rent juridisk vil jeg i den grad mene, at det her er skabt for at vildlede forbrugern­e og tjene store beløb på deres vildfarels­e, siger Jakob Steenstrup, Forbrugerr­ådet Taenk.
 ??  ?? Freda Agyemang står blandt andet bag denne mail med instruktio­ner til danske chat-operatører. Det er også hendes navn, der står på kontaktern­e.
Freda Agyemang står blandt andet bag denne mail med instruktio­ner til danske chat-operatører. Det er også hendes navn, der står på kontaktern­e.
 ?? SKAERMDUMP ?? Cloudworke­rs forsøger her at skaffe flere chat-operatører i Danmark.
SKAERMDUMP Cloudworke­rs forsøger her at skaffe flere chat-operatører i Danmark.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark