Ekstra Bladet

TIL GENIET MED ROBOT-STEMMEN

- TORSTEN RUUS ruus@eb.dk

– Der er tider til at vaere stille og tider til at tale.

De ord flød ud af munden på stjerne-skuespille­ren Eddie Redmayne, da en parade af sørgende briter i går i stilhed og hviskende tale viste den afdøde professor-legende Stephen Hawking den sidste aere uden for og i Great St. Marys Church i Cambridge.

Den ALS-svaekkede og samtidig knivskarpt taenkende mand døde som 76årig, og hans mindehøjti­delighed trak karakteris­tisk nok en enorm og broget skare af anonyme beundrere og berømthede­r til sig.

Flere tusinder briter fulgte uden for kirken den berømte og karismatis­ke fysikprofe­ssors kiste med øjnene, mens seks portere løftede den de sidste meter ind igennem kirkens midtergang.

Han nød livet

Spredte klapsalver var udtryk for, hvor folkekaer den geniale taenker også var, selvom hans videnskabe­lige resultater var uforståeli­ge for de fleste. En forklaring kan vaere, at Stephen Hawking kaempede heroisk for at nyde livet i fuldt omfang og naegtede at ynke sig selv. Det kunne alle saette sig ind i.

I kirken lagde pressen isaer maerke til Eddie Redmayne. Den ranke skuespille­r, der forevigede den handikappe­de, lille kørestolsb­ruger i den biografisk­e film ’The Theory of Everything’, så man rent glemte, at de to maend ikke var hinandens dobbeltgae­ngere.

Eddie Redmayne, der vandt en Oscar for den kraftpraes­tation, laeste lyrisk op af Praedikere­ns Bog.

Også Queen-guitariste­n Brian May og hans hustru brugte påskelørda­g på at tage afsked med Stephen Hawking.

Det samme gjorde skuespille­rinden Felicity Jones kendt fra filmen om Hawking og for sin rolle i ’Star Wars’. Ikke langt fra hende sad supermodel­len Lily Cole.

Naegtede at klappe i

Familien og op imod 250 andre venner og kolleger var der selvfølgel­ig også. Mange øjne hvilede på Stephen Hawkings første hustru Jane, parrets søn, Timothy, der holdt en hyldesttal­e for sin far, og datteren, Lucy.

Briterne og millioner af andre vil nok isaer huske Stephen Hawking for hans ALS-lidelse, som blev diagnostic­eret i 1963. Sygdommen udviklede sig langsomt, men han mistede efterhånde­n evnen til at gå og tale. I mange år talte han derfor med robotstemm­e ved hjaelp af en elektronis­k indretning.

Han formåede også at nå ud til masserne med sin overlevels­estrang, sin livsglaede, sin humor og de fire børnebøger, han udgav sammen med datteren, Lucy.

Som videnskabs­mand skilte han sig ud med sine teorier om ’sorte huller’ og verdens oprindelse.

Stephen Hawking var livet igennem erklaeret ateist, men hans familie fandt det naturligt også at overskride dén graense på hans vegne. Professore­ns sidste rejse blev derfor både en kirkelig affaere og en bredt favnende folkesag. Mindehøjti­deligheden fandt sted i Cambridge, og det var heller ikke et tilfaelde. Stephen Hawking var i 52 år ’fellow’ i Gonville & Caius College i den gamle universite­tsby, og han opfattede sig højt op i alderen som en af gutterne.

Lige så passende virker det, at hans aske bliver lagt til rette i Westminste­r Abbey lige ved siden af to andre legender i den videnskabe­lige elite: tyngdekraf­tens far, Sir Isaac Newton, og den naturviden­skabelige bulldog Charles Darwin, der til stor forargelse fastslog, at alle arter af liv nedstammer fra faelles forfaedre.

 ?? FOTO: AP ?? Hawking. Stephen professor-legenden afdøde for den uendelige med afsked det i
– ikke stjerner alligevel mange fortsatte deriblandt
Cambridge.
Livet
– briterne i universite­tskirken tog går
I i superstjer­ne
FOTO: AP Hawking. Stephen professor-legenden afdøde for den uendelige med afsked det i – ikke stjerner alligevel mange fortsatte deriblandt Cambridge. Livet – briterne i universite­tskirken tog går I i superstjer­ne
 ?? FOTO: AP FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Eddie Redmayne vandt en Oscar for sin hovedrolle som professor Stephen Hawking i filmen ’The Theory of Everything’. Skuespille­ren laeste i går op ved ikonets mindehøjti­delighed. Skuespille­ren Felicity Jones og hendes gemal, filminstru­ktøren Charles...
FOTO: AP FOTO: RITZAU SCANPIX Eddie Redmayne vandt en Oscar for sin hovedrolle som professor Stephen Hawking i filmen ’The Theory of Everything’. Skuespille­ren laeste i går op ved ikonets mindehøjti­delighed. Skuespille­ren Felicity Jones og hendes gemal, filminstru­ktøren Charles...
 ??  ??
 ?? FOTO: AP ?? Jane Hawking med sønnen, Timothy. Jane var Hawkings første kone.
FOTO: AP Jane Hawking med sønnen, Timothy. Jane var Hawkings første kone.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark