Ekstra Bladet

Rend mig i den danske model

-

uger afgør, om vi får et DE NAESTE PAR stort forlig på det offentlige arbejdsmar­ked, eller det ender i slagsmål og konflikt, der får lov at køre en uges tid eller mindre. Forligsman­den har udsat det hele, og måske finder partnerne hinanden bag de hermetisk lukkede døre. Måske ikke.

Uden for dørene er der de seneste uger blevet sagt mere end rigeligt. Isaer politikern­e har ikke kunnet holde kaeft om forhandlin­gerne, men med billig smiger og tomme løfter forsøgt at købe sig til lidt sympati og stemmer fra de efterhånde­n rimelig ophidsede og usikre medarbejde­re i det offentlige.

Men tror de radikales Morten Østergaard, DF’s Kristian Thulesen Dahl eller for den sags skyld KL’s nyvalgte socialdemo­kratiske formand, Aarhusborg­mester Jakob Bundsgaard, virkelig, at de offentligt ansatte er så snotdumme, at de falder for deres gratis leflen lige inden lukketid? Selvfølgel­ig ikke. Det var vaeret pinligt at opleve centrale politikere optraede så holdningsl­øst på et så afgørende tidspunkt.

Men hver isaer har de politiske fedterøve ydet et bidrag til, at den højt besungne ’danske model’ er udsat for et alvorligt livtag. Ender forhandlin­gerne i sammenbrud og konflikt, bliver der ingen medaljer hverken til Anders Bondo, Dennis Kristensen, Flemming Vinter, Sophie Løhde, Jacob Bundsgaard eller Michael Ziegler. Endsige Morten Østergaard og Thulesen Dahl. De vil stå som de store tabere.

til gengaeld sin styrke MODELLEN VISER på det private arbejdsmar­ked, hvor dygtige, ansvarsbev­idste og profession­elle forhandler­e som DI’s ledelse med Karsten Dybvad i spidsen plus faglige profiler som Metal-formand Claus Jensen, HK’s Kim Simonsen og 3F’s pressede Per Christense­n har vist, de kan levere resultater, som både er til glaede for medarbejde­rne, for virksomhed­erne, dansk eksport og for samfundsøk­onomien.

Så hurra for den danske model på det private arbejdsmar­ked. På det offentlige begynder modellen at ligne en gammel Liva Weel-revyvise ’Minderne har man da lov at ha’, som man ikke rigtig gider synge med på.

Sandheden er jo, at hvis de ikke kan lande en aftale nu, er det hamrende elendigt fagpolitis­k håndvaerk. Først og fremmest burde det i en periode med højkonjunk­tur vaere muligt at finde en løsning for det offentlige, der ikke er fedtet, men heller ikke saetter det private arbejdsmar­ked under pres. Der er masser af plads til en god løsning.

Enhver tumpe må da kunne forstå, at det ville vaere samfundsøk­onomisk uacceptabe­lt med lønstignin­ger (betalt af skatteyder­ne) i den offentlige sektor, der var højere end for de privatansa­tte (der selv skal tjene pengene). Det ville presse de private lønninger op og skabe ledighed. Metals Claus Jensen har allerede advaret mod en sådan udvikling. Og han ved, hvad det vil betyde for hans medlemmer, nemlig stigende ledighed.

er det politikern­e, FOR DEN OFFENTLIGE SEKTOR som forhandler på vaelgernes vegne. Disse politikere må selvfølgel­ig tage samfundsma­essige hensyn – isaer de partier, der evner at tage regeringsa­nsvar, nemlig Venstre, Socialdemo­kratiet og konservati­ve. De radikale har med Morten Østergaard­s tåbelighed­er valgt at melde sig ud af den klub.

Når løn og arbejdstid i den nuvaerende økonomiske situation burde vaere overkommel­ige størrelser at forhandle hjem, hvad er der så tilbage? Formentlig en masse om laerernes arbejdstid, betalte frokostpau­ser og andet, som nok er vigtigt, men ikke vigtigt nok til at give den danske model dødsstødet.

Ender det med konflikt, vil der kun vaere tabere på slagmarken, og hvis man spekulerer i, at det kan få store konsekvens­er for et kommende folketings­valg, er det formentlig rigtigt. Yderfløjen­e vil blive styrket, og midten svaekket. Hvem hjaelper det?

Vist er de offentlige forhandlin­ger mere ’uretfaerdi­ge’ end de private, fordi politikern­e både optraeder som forhandlin­gspart og kan afgøre slaget i Folketinge­t. Politikern­e kan traekke på statskasse­n, mens fagforenin­gerne må bruge medlemmern­es penge.

Men det er også politikern­e, der skal stå til ansvar over for vaelgere og samfundsøk­onomi. Politikern­e kunne jo bare vaelge den lette løsning og holde brandudsal­g for skatteyder­nes penge.

Yderfløjen­e vil blive styrket, og midten svaekket. Hvem hjaelper det?

situation er der jo intet MEN HELE DEN nyt i. Sådan har forhandlin­gsspillet altid vaeret. Det er jo også skatteyder­ne, der må punge ud, når de offentlige lønninger, ferie og frokostpau­se skal betales. Og hvis ikke politikern­e skulle føre overenskom­stforhandl­ingerne med de offentlige, hvem skulle så? Den danske model forpligter dem til at tage balancered­e hensyn.

Tilbage står vi med en dansk model, som vil miste trovaerdig­hed, hvis det ender i konflikt. Hvad skal vi med ’modellen’, hvis parterne alligevel ikke kan finde løsninger?

Så lad os slippe for hele det månedlange cirkus med forhandlin­gskrav, drama, forligsman­d og store organisati­oner, der puster sig op.

Sådan gør man jo andre steder, uden at verden er gået under. Konklusion­en er derfor meget enkel: Finder de ikke en løsning inden for de naeste par uger, så siger jeg bare: Rend mig i den danske model.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? På det offentlige område begynder modellen at ligne en gammel Liva Weel-revyvise: ’Minderne har vi da lov at ha’.
FOTO: RITZAU SCANPIX På det offentlige område begynder modellen at ligne en gammel Liva Weel-revyvise: ’Minderne har vi da lov at ha’.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark