Ekstra Bladet

DEN MØRKE SIDE AF NYDANMARK

- Ansvarshav­ende mail: poma@eb.dk

I DAG TAGER VI dig med ind i en verden, som ikke burde eksistere. Det er skyggeside­n af Nydanmark.

Her lever unge kvinder og enkelte maend i ’safehouses’ på flugt fra deres familier. De har ’kraenket’ deres familiers aere, og et ’safehouse’ er første

vold stop på flugten vaek fra psykisk terror, fysisk samt i mange tilfaelde trusler på livet.

DERES ’FORBRYDELS­E’ er typisk, at de ikke vil gå med tørklaede, har fået en dansk kaereste eller ikke vil giftes med en faetter fra hjemlandet. DERES SITUATION er endnu vaerre end andre, der er blevet udsat for vold i familien. Det her handler om familiens ’aere’. Så det er hele familien, de er på flugt fra. Ja, ofte hele klaner med utallige forgrening­er af faetre og kusiner.

Det er typisk kvinderne i familien – mor, søstre og kusiner – der styrer den sociale kontrol. Alle sladrer og indberette­r den mindste afvigelse fra den middelalde­rlige familienor­m. Og derefter er

maendene – far, brødre og onkler – der udøver det volden.

HVIS DEN UNGE er så heldig at slippe vaek, er det alle disse familiemed­lemmers mulige haevn, man er på flugt fra. Man kunne tro, at problemet er aftagende – vi lever trods alt i 2018 og ikke 70’erne. Men det er desvaerre ikke tilfaeldet. EN OFTE ANVENDT afstraffel­se er en ’genopdrage­lsesrejse’, hvor den unge, som familien mener er blevet for dansk, sendes til slaegtning­e i hjemlandet. Og her er der sket et skred i den forkerte retning de seneste år. En omfattende undersøgel­se viser, at mindst 100 unge hvert eneste år sendes på ’genopdrage­lse’.

Man kunne tro, at problemet er aftagende – vi lever trods alt i 2018 og ikke 70’erne. Men det er desvaerre ikke tilfaeldet

DET VIL REGERINGEN nu forsøge at stoppe ved at gøre det muligt at straffe foraeldre, der sender deres børn på ’genopdrage­lse’. Og det er et skridt i den rigtige retning.

MEN FOR AT KOMME problemet til livs er vi nødt til alle at medvirke. Heldigvis er der mange, der gerne vil hjaelpe. En af dem er Nadar – ham og mange andre ildsjaele kan du møde i dag.

NADAR ER MED i organisati­onen Ny identitet, der hjaelper kvinder på flugt.

For familiefad­eren Nadar har dette arbejde betydet, at han som privatpers­on ikke kan bestille en pizza til udbringnin­g, have et fitnesskor­t eller et

telefonabo­nnement. normalt

For ingen må kende hans privatadre­sse. Det kan bringe både hans egen familie og dem, der er på flugt, i fare.

HVERKEN I Gammeldanm­ark eller i Nydanmark skal vi acceptere, at familiens ’aere’ står foran et ungt menneskes ønske om at leve et frit liv.

Vi danskere er kendt som et tolerant folk, for hvem frihed og lighed mellem kønnene ikke er tomme ord. Derfor er det ekstra vigtigt at holde fast i de demokratis­ke danske frihedsvae­rdier.

Laes reportagen side 4-11

i magasinet Ekstra Søndag

 ??  ??
 ?? FOTO: OLIVIA LOFTLUND ?? Mange må hvert år søge tilflugt fra deres familier.
FOTO: OLIVIA LOFTLUND Mange må hvert år søge tilflugt fra deres familier.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark