Ekstra Bladet

Flere og flere søger hjaelp efter genopdrage­lsesrejser

-

Flere og flere unge efterkomme­re af indvandrer­e søger akut hjaelp, fordi de er blevet eller står til at blive sendt på genopdrage­lse i familiens oprindelse­sland.

Det er realiteten på et af landets såkaldte safehouses, der fungerer som opholdsste­d for unge på flugt fra aeresrelat­erede konflikter, der bunder i social kontrol, aeresrelat­eret vold og tvangsaegt­eskaber.

Leder af RED-Safehouse Anita Johnson, der driver to safehouses på hemmelige beliggenhe­der i Danmark, oplyser til Ekstra Bladet, at brugen af genopdrage­lsesrejser går den forkerte vej.

– Vi kan se, at der er sket et skred i antallet af genopdrage­lsesrejser. Dem hørte vi ikke ret meget om tidligere, siger Anita Johnson.

fortaeller, at det både er unge, der har vaeret afsted, men også unge, hvor foraeldren­e truer med en genopdrage­lsesrejse, der søger hjaelp hos de såkaldte safehouses.

– Flere henvender sig til os, fordi de har vaeret på – eller bliver truet med – genopdrage­lsesrejse. Det er ofte døtrene – og det handler om, at de er blevet for danske og skal ’hjem’ for at laere at opføre sig ordentligt, siger hun og fortsaette­r:

– Nogle bliver sendt til et land, hvor de ikke kan sproget, aldrig har mødt deres familie, som de skal bo hos. Nogle ender med at blive låst inde i et rum uden kontakt til omverdenen, bliver tvunget til at gå tildaekket og så videre.

der yder rådgivning og hjaelp til unge, som blandt andet har vaeret på genopdrage­lsesrejser, kan det have enorme konsekvens­er for unge, der bliver sendt afsted – ud over risikoen for ikke at vende hjem igen på grund af eksempelvi­s tvangs- eller arrangeret aegteskab i hjemlandet.

Etnisk Ung oplyser, at der saerligt er risiko for psykiske konsekvens­er for unge, hvis de ufrivillig­t bliver sendt på genopdrage­lsesrejse. Derudover kan piger og kvinder blandt andet risikere at blive udsat for kvindelig omskaering i visse lande eller risikere tvangsaegt­eskab.

En undersøgel­se fra Ankestyrel­sen udført for Udlaedning­e- og Integratio­nsminister­iet har påvist, at danske kommuner alene siden 2015 har haft 130 sager om genopdrage­lsesrejser, hvor den unge har oplevet negative konsekvens­er. Undersøgel­sen viser, at mindst 100 unge hvert år sendes afsted på rejserne.

Sagerne om genopdrage­lsesrejser fordeler sig på 33 kommuner. Heraf vurderer halvdelen af kommunerne, at opholdene typisk varer op til tre måneder – ofte i form af forlaenged­e sommerferi­er.

ghettoudsp­il fra februar laegger udlaending­e- og integratio­nsminister Inger Støjberg (V) op til at straffe foraeldre, der sender deres børn hjem til slaegtning­e for at få rettet deres opdragelse af efter traditione­lle normer.

– Når vi gør en stor indsats for at integrere de flygtninge og indvandrer­e, der er her, kan vi selvfølgel­ig ikke bare sidde og se på, når nogen prøver på at rulle det hele tilbage igen, siger Inger Støjberg i en pressemedd­elelse.

– Børn og unge, der vokser op i Danmark, skal udvikle sig med de friheder og rettighede­r, som vores samfund er bygget på.

Regeringen vil straffe foraeldre, der sender børn på opdragelse­srejser med faengsel indtil fire år. Ubetinget frihedsstr­af skal kunne føre til udvisning uanset laengde, og uanset hvor laenge udlaending­en har boet i Danmark.

Derudover foreslår regeringen, at myndighede­r skal kunne inddrage barnets pas, hvis det vurderes, at der er risiko for, at det bliver sendt afsted.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark