Ekstra Bladet

Bliver bedre efter de 50

SLÅR ET SLAG FOR SKØNHEDEN I RYNKER OG SLAP HUD Renée Toft Simonsen har skrevet en bog om overgangsa­lderen

- HELLE KASTHOLM HANSEN

Som ung dyrkede Renée Toft Simonsen perfektion­en til det yderste som Eileen Fordmodel, og hun havde ustandseli­g sit ansigt på forsiden af de mest eksklusive magasiner i verden.

I dag som 52-årig er hendes budskab naermest det modsatte. Perfektion­en er ikke et mål i sig selv, og faktisk kan det uperfekte sagtens vaere perfekt.

– Jeg ved godt, at jeg solgte drømmen om den perfekte krop og det perfekte liv dengang. Jeg var ikke saerligt bevidst om det som ung. Og det satte da også sine spor. Jeg udviklede angst, og det betød, at jeg faktisk måtte pensionere mig selv fra den verden som 24-årig. Det er mange år siden, og angst var dengang ikke noget, man talte om. Det var tabu, men vennerne og familien vidste det selvfølgel­ig, forklarer Renée Toft Simonsen.

Hun erkender, at der er mange, som er meget hårdere angrebet af angst, end hun selv er, men at det var omfattende nok til, at hun ikke kunne arbejde som model.

De seneste år har hun affundet sig med angsten og laert at omfavne den, som hun siger.

Jeg er f*cking hot

I sin nye bog ’Jeg er f*cking hot!’ tager forfattere­n og psykologen Renée Toft Simonsen fat på noget så usexet som overgangsa­lder. Og titlen understreg­er vel naermest, at hun ikke anerkender ’Fyrre, fed og faerdig’praedikate­t.

Nogle vil nok mene, at hun sagtens kan vaere kry, fordi hun kropsligt har udgangspun­kt i den høje ende af ’babe-skalaen’. Og det erkender hun også, men samtidig slår hun fast, at hver alder har sin skønhed, og at vi er tilbøjelig­e til at vaere for kritiske over for os selv.

– Jeg vil ikke pege fingre ad dem, der bliver fikset med Botox eller operatione­r – jeg har bare ikke gjort det – i hvert fald ikke endnu. Og faktisk mener jeg ikke, at der er noget galt i, at brysterne haenger lidt, eller at huden ikke er så stram, som da vi var unge. Det, at blive aeldre, er godt. Det er ikke grimt. Min mand, Thomas, synes, jeg er vildt laekker, og han har bestemt intet imod de fem kilo, jeg vejer for meget. Han ville med garanti sige det samme, hvis der var tale om ti kilo, men måske ville han brumme lidt, hvis det var 20, griner hun.

– En del oplever, at overgangsa­lderens aendringer går ud over sexlivet. Det er heldigvis ikke sket for mig. Jeg tilhører den gruppe, der har et godt sexliv trods aldring og overgangsa­lder. Egentlig mener jeg, at sex bliver bedre efter de 50 år. Jeg accepterer aendringer­ne og savner ikke at vaere en ung og usikker pige på 23. Den sikkerhed og stolthed, jeg oplever i dag, giver mig langt større tryghed end min ungdoms skønhed.

Fjabbens hårmode

Med til den ro, hun udtrykker, hører også, at hendes mand, Thomas Helmig, ikke er typen, der har hang til unge kvinder, når han er ude at spille.

– Det er slet ikke ham at foretraekk­e det unge og glatte frem for det modne, så den frygt har jeg slet ikke.

Af bogen fremgår det, at selvom hun ikke dyrker plastisk kirurgi, så er der dog noget forskønnel­se, hun går ind for:

’Mig, der seriøst graed i 80’erne, da jeg blev bedt om at barbere mine ben og bikinilinj­e, for så var ikke ikke laengere mit naturlige jeg’... ’Siden er der sket en del. Ikke mindst har fjabbens hårmode radikalt aendret sig. Vaeg til vaeg er yt, og det er den glatte version – det ungdommeli­ge look alle ønsker’... ’Og ja, jeg kalder den ’fjabben’, for kusse og fisse bliver forceret frigjort, og det er jeg ikke på kusse-måden i hvert fald’.

Renée Toft Simonsen får fjabben behandlet hos den lokale wax-lady, og de får sig en snak om aldring i de nedre regioner.

’Da det ligesom er den (fjabben, red.), vi mødes om, går jeg i gang med at fortaelle hende, at den nedre anatomi,

I en lydefri ungdomskul­tur er det en skam at blive aeldre og rynket. Det er synd. Vi bliver nødt til at blive mere kaerlige og rummelige

som hun lige nu forsøger at få til at se ung og nuttet ud, forandrer sig som skidtfisk på vej til fiskemel, når man når min alder og går i overgangsa­lderen.’

Lydefri ungdomskul­tur

Forfattere­n mener selv, at hun er kommet vel igennem sin overgangsa­lder, og hun bruger fjabben som eksempel på det uundgåelig­e forfald, alle oplever.

– Der sker en raekke ting med os, når hormonprod­uktionen falder. Huden bliver mindre elastisk, der kommer synlige tegn på aldring, vi kan blive følelsesla­bile og får negative tanker – for nu at naevne noget. Men for mig

En del oplever, at overgangsa­lderens aendringer går ud over sexlivet. Det er heldigvis ikke sket for mig

ha gr me tor da me hu

ste de Vi

 ?? FOTO: ERNST VAN NORDE ?? Elsk dig selv
Rynker og slap hud er ingen skam, så vi skal holde op med at vaere så kritiske over for os selv, slår Renée Toft Simonsen fast.
FOTO: ERNST VAN NORDE Elsk dig selv Rynker og slap hud er ingen skam, så vi skal holde op med at vaere så kritiske over for os selv, slår Renée Toft Simonsen fast.
 ?? FOTO: POLITIKENS FORLAG ?? Renée Toft Simonsens seneste bog udkommer 3. april.
FOTO: POLITIKENS FORLAG Renée Toft Simonsens seneste bog udkommer 3. april.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark