Ekstra Bladet

Historiker­en er begejstret

-

Sidsel Eriksen er lektor i historie ved Københavns Universite­t. Hun er begejstret for CPR-registret, fordi hun mener, at Danmark ved dets indførelse i 1968 var langt laengere fremme i den digitale udvikling, end man havde forestille­t sig:

– På det tidspunkt vidste man jo ikke, hvilke muligheder datalogien ville give. Man vidste faktisk ikke, hvor meget forud for sin tid, man egentlig har vaeret ved at digitalise­re borgernes identifika­tion.

Politikern­e vedtog at indføre CPR-registret i kølvandet på kildeskatt­en (månedlig indkomstsk­at red.), der kom i 1970. Førhen havde borgerne ikke andet bevis på egen identitet end fødselsatt­esten, forklarer Sidsel Eriksen:

– Fødselsatt­esten har førhen fungeret som det primaere identifika­tionsdokum­ent. Det var en udskrift fra kirkebogen i det pågaeldend­e sogn, men med CPR får vi en ny mulighed for at holde bedre styr på borgerne, siger hun og fortsaette­r:

– Danmark er et foregangsl­and på det her område. I USA og England har man eksempelvi­s ikke et CPR-system den dag i dag, og det viser bare, hvor tidligt, vi organisere­de den del af samfundet.

Med det nye centralper­sonregiste­r slap man også for at holde folketaell­ing. Den sidste blev således foretaget i Danmark i 1970.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark