Ekstra Bladet

KØRER OFTERE FORKERT

DANSKERE MED GPS I BILEN Danske bilister er glade for at bruge GPS, når de skal køre til et nyt sted, de ikke kender, men ifølge en undersøgel­se gør det dem ikke nødvendigv­is bedre til at finde vej

- MATHIAS GRAM

Lyden af computerst­emmen, der med knasende kunstig insisteren udbryder 'beregner ny rute', kendes tilsynelad­ende af en stor del af dem, der kører med GPS i bilen.

Selv om vi får instrukser­ne i god tid, har 39 procent af danskerne, der kører med GPS, nemlig ofte eller indimellem prøvet at køre forbi den afkørsel, som computeren helst så, vi tog. Og det er, langt mere udbredt at køre forkert blandt dem, der har GPS i bilen, end det er blandt dem, der aldrig bruger den.

Det viser en ny undersøgel­se, som analyseins­tituttet YouGov har lavet på vegne af benzinsels­kabet INGO.

Meget god stedsans

Undersøgel­sen, der er baseret på svar fra 1015 bilister, viser desuden, at 65 procent bruger en GPS, når deskal finde hen til et sted, hvor de ikke har vaeret før, mens knap hver tredje undersøger ruten, før de tager afsted. Kun lidt under 4 procent stoler på deres stedsans eller tager et kort med i bilen.

GPS'en har ikke gjort noget godt for vores stedsans

Og blandt dem, der aldrig bruger GPS'en, er det altså kun 9 procent, der ofte eller indimellem kører forkert.

Folkene bag undersøgel­sen har også spurgt bilisterne, hvor god stedsans, de selv synes, de har. Ikke overrasken­de mener 62 procent af de adspurgte, at de har en god eller meget god stedsans, og 40 procent, at den sågar er over gennemsnit­tet.

Vores egen skyld

Mere overrasken­de er det måske, at vores stedsans har stor betydning for, om vi vaelger at tage en GPS med i bilen eller ej.

To tredjedele af dem, der vurderer deres stedsans som dårlig eller meget dårlig, bruger nemlig altid GPS, mens det kun er 18 procent af dem, der selv mener, de har god eller meget god stedsans. Noget kunne derfor tyde på, at det ikke så meget er GPS'ens skyld som vores egen, når vi kører forkert, og at der er graenser for, hvor fantastisk en GPS er, hvis vi ikke har stedsansen med os.

Argumentet forstaerke­s af, at 66 procent af dem, der vurderer deres stedsans som dårlig eller meget dårlig og altid bruger GPS, ofte eller indimellem oplever at køre forkert. For bilister med god eller meget god stedsans, der altid bruger GPS, er det kun hver femte, der ofte eller indimellem kører forkert.

Én ting ser flertallet af danske bilister dog ud til at vaere enige om: GPS'en har ikke gjort noget godt for vores stedsans.

56 procent mener, at deres evner til at finde vej hverken er blevet bedre eller ringere, efter de er begyndt at bruge GPS, mens 22 procent mener, den er blevet enten dårligere eller meget dårligere.

 ?? FOTO: COLOURBOX ?? Bilister, der bruger GPS, kører mere forkert end dem, der ikke bruger den. Men det er ikke nødvendigv­is GPS'ens skyld.
FOTO: COLOURBOX Bilister, der bruger GPS, kører mere forkert end dem, der ikke bruger den. Men det er ikke nødvendigv­is GPS'ens skyld.
 ?? FOTO: LYNK & CO ?? Lynk 02 skal bygges på samme fabrik som Volvo XC40, som den også deler platform og teknik med.
FOTO: LYNK & CO Lynk 02 skal bygges på samme fabrik som Volvo XC40, som den også deler platform og teknik med.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark