Ekstra Bladet

DE HAVEFLISER VEJER MERE, END DU TROR

Taenk dig om, når du laesser fliser eller haveaffald på traileren. Godset vejer ofte mere, end det ser ud til

- JENS OVERGAARD

For mange kilo på ladet eller en trailer, som ikke er sat ordentligt på krogen, kan blive en dyr affaere.

Overlaes eller sjusk er nemlig nogle af de største syndere, når der sker ulykker med trailere. Det kommer bag på mange, hvor meget et laes med havefliser, sten eller vådt grus vejer.

- Man skal passe på, når man kører ned til byggemarke­det efter grus eller fliser. Der er helt klart mange, som kører af sted med overlaes uden at vide det. Men der er også nogle, som tager chancen, konstatere­r Jørgen Jørgensen, der er seniorrådg­iver i FDM’s tekniske afdeling.

Bilistorga­nisationen har lavet en udregning, som viser, at en almindelig havetraile­r, der for eksempel må laste 325 kg og har en totalvaegt på taet ved 500 kg, kan klare det, som svarer til 18 fliser i størrelsen 40x40, 40 skovlfulde grus eller 18 saekke med tør muldjord på 50 kilo hver.

Bilen kører anderledes

Sørg også for, at laesset ligger stabilt og med vaegten så taet på akslen som muligt. Fordel dog gerne vaegten, hvis du kører med eksempelvi­s fliser, da tyngdepunk­tet skal vaere så lavt som muligt.

Og så skal man ikke mindst overholde fartgraens­erne på maksimalt 80 km/t. I vaerste fald kan traileren komme i sving eller blive ustabil ved katastrofe­opbremsnin­ger.

- En ting er, at det kan give bøde at køre med overlaes, men hvis man involveres i en ulykke, kan det også vaere ansvarspåd­ragende, siger Jørgen Jørgensen.

Vaer desuden forberedt på, at bilen kører anderledes.

- En almindelig havetraile­r har ikke bremser. Det opleves anderledes end normalt, når du bremser bilen, og der måske kommer 500 kg og trykker bagpå, siger Jørgen Jørgensen.

Med fuldt laes på en 500 kgtrailer uden bremser øges bremselaen­gden fra 80 km/t med to-tre meter.

Skader er dit ansvar

Udgangspun­ktet er, at du skal kunne klare at manøvrere bilen i enhver situation med traileren.

Typiske skader ved overlaes er dog, at daek, lejer eller understel bryder sammen på grund af vaegten. Og så ender traileren i vejsiden.

Det er dit ansvar, hvis der sker skader, fordi der er faldet noget af din trailer under kørslen. Eventuelle skader vil blive daekket af din bils ansvarsfor­sikring, men på de fleste policer er der en selvrisiko.

Det opleves anderledes end normalt, når du bremser bilen, og der kommer 500 kg og trykker bagpå

 ?? ARKIVFOTO: JACOB EHRBAHN ?? Det er vigtigt at vaere opmaerksom på, hvor meget,du laesser på traileren, og at det fordeles rigtigt. En almindelig havetraile­r, der må laste 325 kg, kan eksempelvi­s klare 18 fliser i størrelsen 40x40.
ARKIVFOTO: JACOB EHRBAHN Det er vigtigt at vaere opmaerksom på, hvor meget,du laesser på traileren, og at det fordeles rigtigt. En almindelig havetraile­r, der må laste 325 kg, kan eksempelvi­s klare 18 fliser i størrelsen 40x40.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark