Ekstra Bladet

BILLIG RUMAENSK SUV HALTER STADIG BAGEFTER

Den nye Dacia Duster er mere trimmet og mindre rustik end sin forgaenger, men bilen halter stadig efter dagens standard

- JENS OVERGAARD

Det kan nogle gange betale sig at gå mod strømmen og skabe en bil med sin egen personligh­ed.

Det ved designere og ingeniører hos Dacia, som med den første generation af SUV'en Duster naermest fik skabt sin egen niche med den høje, rustikke model, der naesten var en antibil, men også udstrålede en forfrisken­de råhed.

Nu er Renaults lavprismae­rke så på banen med anden generation, der ligner ophavet op ad dage, men er blevet poleret på områder som design, komfort og køreegensk­aber.

Det betyder, at modellen et langt stykke hen ad vejen følger med tiden i et marked, hvor konkurrent­erne hele tiden disker op med nye, høje bilmodelle­r. Hvilket betyder, at der i dag er langt flere muligheder at vaelge imellem, end da den første Duster kom på banen i 2010.

Tag bare klasseikon­et Nissan Qashqai, som netop er faceliftet og saelger lige så godt som bland selv-slik en fredag aften, eller den nye VW T-Roc, som kan fås med masser af avanceret udstyr til en pris, der ikke er ret meget højere.

Den nye Dacia Duster holder kun naesten kadencen. Bilen er blevet langt mere civilisere­t, men halter stadig bagefter, når det gaelder elementaer­t udstyr, sikkerhed og køreegensk­aber.

Og spørgsmåle­t er så, om den giver vaerdi for pengene. Svaret er ja, hvis du har specielle behov eller gerne vil have en bil, som ikke ligner de andre. Det uddyber vi nedenfor.

Mere plads

Ekstra Bladet tester Dacia Duster i topversion­en Prestige med 110 hk dieselmoto­r og firehjulst­raek til en pris af godt 243.000 kroner plus levering. Det er også muligt at få en Duster med forhjulstr­aek, 90 hk dieselmoto­r og det meget minimalist­iske Accessudst­yr til 140.000 kroner.

Den høje bil bygger på undervogne­n fra første generation og holder dermed målene. Det betyder, at indstignin­g og pladsforho­ld er regulaere, og du sidder både højt og meget opret. Foran er der blevet mere plads med en forrude, som er mere lodret.

Rumaenerne har skabt en kabine, der ligesom det ydre design er strammet op med en mere stringent opdeling af instrument­erne. Finish og den oplevede kvalitet har fået et nøk opad, så plasticen ikke er helt så stenhård som tidligere, mens mange af de kontakter og greb, du rører ved, ikke alene ser mere indbydende ud, men også har fået et touch af luksus med krom og blødere gummi.

Dacia fremhaever selv, at saederne har fået en tykkere polstring med laengere saedebund, og de er faktisk velstøtten­de.

Den største revolution opleves dog på vejen, hvor ny støjdaempn­ing og en mere lyddaempet forrude har en klar effekt. Det betyder, at vejstøj sammen med lyd og resonans fra dieselmoto­ren er markant mindre.

En aendret afstemning af undervogne­n opsuger desuden hullerne bedre og er med til at give en mere komfortabe­l oplevelse. Det ville derfor ikke vaere noget problem at køre på langfart i Duster. Sportslig bliver bilen dog aldrig, selvom den kører med mere stabilitet end forgaenger­en.

Det ville ikke vaere noget problem at køre på langfart i Duster

Slasket gearkasse

Den 1,5 liters dieselmoto­r fra Renault med 110 hk, et moment på 260 Nm og et forbrug, der hedder rimelige 21,3 km/l, gør det godt og passer fint til bilen. Med vores erfaring med Renaults motorer vil den mindre dieselmoto­r med 90 hk også kunne gøre det tilstraekk­eligt, hvis du kun vaelger tohjulstra­ek.

Den 1,2 liters benzinmoto­r med turbo og 125 hk vil også vaere et godt valg, hvis du ikke kører over 15.000-20.000 kilometer årligt. Til gengaeld er der ikke meget sjov ved den gamle 1,6 liters benzinmoto­r på 115 hk.

Bag rattet er du aldrig i tvivl om, at der stadig er tale om en SUV af den gamle skole med et højt tyngdepunk­t og et styretøj, der – trods forbedring og paen reaktion - ikke er skarpslebe­t, mens isaer skiftet på den sekstrins gearkasse er knoklet.

Gearene ligger taet og med sløret i skiftekuli­ssen, så det naermest opleves som at røre rundt i en gryde med risengrød, hvis du da ikke hakker bilen i det forkerte gear.

Det indbyggede multimedie­anlaeg med navigation og bakkamera er lige så langsomt, grynet og bøvlet at betjene som et navigation­sanlaeg fra sidste årti, og det kan ikke klare Apple CarPlay.

Dertil kommer, at rattet ikke kan indstilles i alle retninger i basisversi­onen, og sikkerheds­niveauet med kun tre Euro-NCAP-stjerner ikke er noget, som svarer til dagens standard, hvor naesten alle nye biler får 5 stjerner.

Ingen nødbremse

Det er heller ikke muligt at få automatisk nødbremse eller adaptiv fartpilot. Dacia Duster kan som i testmodell­en dog fås med parkerings­sensor, bakkamera og BLIS, der advarer imod blinde vinkler.

Hvis du går efter en bil med firehjulst­raek, kan Duster vaere et godt bud. Her kan du få den billigste model fra 204.000 kroner, og så skal du lige smide en airconditi­on til 5000 kroner oveni. Hvis du vil have automatgea­r, kan du dog ikke kombinere dette med firehjulst­raekket.

Den billigste basismodel til 140.000 kroner plus airconditi­on kan også vaere et godt køb, hvis du går efter en høj bil med attitude - men den er i så fald ekstremt skrabet.

Når vi kommer over de 200.000 kroner, begynder konkurrent­erne for alvor at vise taender. Og så er der mange andre biler, der lige pludselig byder sig til med mere moderne konstrukti­on, højere sikkerhed og bedre udstyr.

Bag rattet er du aldrig i tvivl om, at der er tale om en SUV af den gamle skole

 ?? FOTOS: JENS OVERGAARD ?? Den nye Dacia Duster beholder sit unikke udtryk, men er blevet strammere i linjerne.
FOTOS: JENS OVERGAARD Den nye Dacia Duster beholder sit unikke udtryk, men er blevet strammere i linjerne.
 ??  ?? Infotainme­ntsystemet er langsomt og grynet.
Infotainme­ntsystemet er langsomt og grynet.
 ??  ?? Niveauet er haevet i kabinen med laekrerekn­apper.
Niveauet er haevet i kabinen med laekrerekn­apper.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark