Ekstra Bladet

DEN KULØRTE

- FOTO: ALEXANDER JOE/AFP/RITZAU SCANPIX

Winnie Mandela, Nelson Mandelas tidligere kone, sov i går eftermidda­g stille ind efter laengere tids sygdom. Hun blev 81 år.

Hun spillede som sin mand en stor rolle i anti-apartheidb­evaegelsen i landet, blandt andet som leder af det regerende parti ANC’s kvindeafde­ling. Saerligt under sin mands 27 år lange faengsling på Robben Island var Winnie Mandela en markant skikkelse.

Winnie Mandela sig to døtre. efterlader

Det lå ikke i kortene, at Winnie Mandela skulle blive Sydafrikas til dato mest indflydels­esrige, berømte og berygtede kvinde.

Hun voksede op under middelklas­se-kår med fornavnet Nomzamo, som betyder ’prøvelse’. Og hun brugte mange af sine dramatiske 81 år på at vaere en prøvelse for det hvide apartheid-regime, deres straffelov og normer. Apartheid var den styreform, som eksistered­e i Sydafrika i årene 1948-1993.

Moderen døde, da Winnie var otte år. Som 19-årig – i 1956 – rejste hun til Johannesbu­rg for at uddanne sig til socialrådg­iver, men hun mødte hurtigt den landsforra­ederi-sigtede Nelson, som på deres første date bad hende hjaelpe med at rejse penge til sin retssag.

Hun blev prompte en rapkaeftet kvindesags­forkaemper og sin mands utraetteli­ge ledsager i kampen for Sydafrikas undertrykt­e sorte.

Da Nelson i 1962 blev faengslet for sin kamp mod raceadskil­lelsen, fortsatte hun en barsk racekamp, som haerdede hende.

I årtier røg hun ind og ud af spjaeldet, eksempelvi­s fordi hun havde handlet i et ’hvidt’ supermarke­d. Sorte skulle hente dagligvare­r gennem et hul i muren i siden af butikken, men ikke-nikke-nej om hun ville finde sig i det.

Når hun var på fri fod, havde hun vanskeligt ved at få et job, fordi sikkerheds­politiet truede de arbejdsgiv­ere, der hyrede hende, så de straks fyrede hende.

Men hun kaempede videre og blev som frihedshel­t, snart sagt den sorte befolkning­s mor, martret af ekstrem fattigdom og af, at hendes beskedne hjem blev raseret af en benzinbomb­e.

De fleste år af aegteskabe­t var Nelson bag tremmer, men han blev løsladt i 1990, hvor parret atter blev forenet, således at hun stod ved hans side, da han i 1994 blev valgt til Sydafrikas praesident.

Parret var egentlig blevet separeret i 1992, men blev først skilt i 1996, da hun politisk forsøgte at gå egne veje.

Det lykkedes, men hun udviklede sig til at blive et kontrovers­ielt parlaments­medlem, som mange kaldte hendes egen vaerste fjende.

Isaer fordi hun faerdedes med en gruppe unge maend, som fungerede som en slags livvagter for hende, men som hun påstod var en fodboldklu­b, ’Mandela United Football Club’.

Flokken – nogle kaldte den bande – gik angiveligt ikke af vejen for at slå politiske modstander­e ihjel, og den blev dømt for at stå bag mordet på den 14-årige knaegt Stompie Moeketsi Seipei, som de beskyldte for at vaere politi-stikker.

Det forlød, at flokkens henrettels­es-metoder kunne vaere saerdeles voldsomme. Blandt andet gik der forlydende­r om, at nogle blev henrettet ved at få braendende bildaek om halsen.

Winnie blev i 1991 dømt for at stå bag bortførels­en af drengen – noget som svaertede hendes kamp for frihed til. Og senere blev hun tillige dømt for bedrageri og tyveri af, hvad der svarer til en million kroner. En styreform, som eksistered­e i Sydafrika i årene 1948-1993. Apartheid betyder adskillels­e: Systemet var racistisk og gik ind for adskillels­e af hvide, farvede, asiater og sorte. Farvede havde ingen stemmeret. Hvide og sorte kunne ikke gifte sig med hinanden.

Den hvide minoritets­befolkning havde en lang raekke privilegie­r, som resten af befolkning­en ikke havde. Sorte havde ikke adgang til de hvides busser, parker, strande, hospitaler, laegehuse, restaurant­er, skoler, universite­ter og biografer. De blev delt op i afdelinger eller sektioner, så racerne var adskilte.

I grundloven under apartheid hed det: ’Ingen lighed mellem hvide eller sorte – hverken i kirken eller i samfundet’.

Hun udviklede sig til at blive et kontrovers­ielt parlaments­medlem, som mange kaldte hendes egen vaerste fjende

 ??  ?? Winnie Mandela sammen med den sydafrikan­ske aerkebisko­p og menneskere­ttigheds-aktivist Desmond Tutu, som op gennem 70’erne og 80’erne blev verdensken­dt for sin ikke-voldelige modstand mod apartheid. Tutu modtog Nobels fredspris i 1984.
Winnie Mandela sammen med den sydafrikan­ske aerkebisko­p og menneskere­ttigheds-aktivist Desmond Tutu, som op gennem 70’erne og 80’erne blev verdensken­dt for sin ikke-voldelige modstand mod apartheid. Tutu modtog Nobels fredspris i 1984.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark