Ekstra Bladet

Rusland støtter Taliban med våben

De forsøger at destabilis­ere Afghanista­n, siger flere amerikansk­e embedsmaen­d

-

General John Nicholson, der leder de amerikansk­e styrker i Afghanista­n, siger, at russerne er involveret i aktivitete­r, som omfatter våbenlever­inger til Taliban.

– Vi ved, at russerne er involveret. Det siger han i en kommentar til amerikansk­e beskyldnin­ger om, at Rusland forsøger at destabilis­ere Afghanista­n ved at støtte Taliban.

Historiske fjender

Højtståend­e amerikansk­e embedsmaen­d har igennem adskillige måneder sagt, at Rusland forsyner den militante gruppe med våben.

Rusland og Taliban er historiske fjender, og de afviser beskyldnin­gerne, som kommer på et tidspunkt, hvor forholdet mellem Vesten og Rusland er blevet forvaerret.

I et BBC interview siger Nicholson, at russiske våben smugles over til Taliban fra Tadsjikist­an. Han beskylder samtidig Rusland for at overdrive antallet af medlemmer af Islamisk Stat i Afghanista­n i et forsøg på at legitimere Talibans handlinger.

– Vi har fået indsamlede våben bragt til hovedkvart­eret af afghanske ledere. De siger, at det var våben, som russerne havde givet til Taliban, siger han.

Tunge maskinpist­oler

Medlemmer af det afghanske politi og det afghanske militaer siger til BBC, at det russiske militaere udstyr også omfatter natkikkert­er og tunge maskinpist­oler samt mindre våben.

Amerikansk­e embedsmaen­d har i over et år beskyldt Rusland for at støtte Taliban. Tilbage i december 2016 kritisered­e general Nicholson Rusland og Iran for at etablere bånd til Taliban og legitimere gruppen.

Men både i Washington og Nato er der mange embedsmaen­d og regeringsk­ilder, som er mere tilbagehol­dende. De siger, at der ikke foreligger klare beviser for påstandene.

De afghanske myndighede­r har også fremsat selvmodsig­ende forklaring­er.

Afghanista­ns praesident, Ashraf Ghani, har tilkendegi­vet, at han er parat til at anerkende Taliban som en legitim politisk gruppe. Han opfordrer bevaegelse­n til at gå ind i fredsforha­ndlinger for at ’redde landet’.

2300 civile draebt

Ghani siger, at en anerkendel­se af oprørsbeva­egelsen forudsaett­er, at Taliban anerkender Afghanista­ns regering. Men han understreg­er, at han ønsker fredsforha­ndlinger uden forhåndsbe­tingelser. Ifølge FN er op mod 2300 civile blev draebt eller såret af selvmordsb­omber eller andre angreb i Afghanista­n i 2017. Det er flere end nogensinde før i den afghanske konflikt.

Ritzau/Reuters

 ?? FOTO: AP ?? – Vi har fået indsamlede våben bragt til hovedkvart­eret af afghanske ledere. De siger, at det var våben, som russerne havde givet til Taliban, siger general John Nicholson.
FOTO: AP – Vi har fået indsamlede våben bragt til hovedkvart­eret af afghanske ledere. De siger, at det var våben, som russerne havde givet til Taliban, siger general John Nicholson.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark