Ekstra Bladet

Biogas får statsstøtt­e i både Danmark og Sverige

-

Danmarks største biogaskonc­ern, NGF Nature Energy, får støtte fra både den danske og svenske stat, når den levere biogas til det svenske marked.

Det vaekker kritik fra de svenske konkurrent­er, og dansk klimaminis­ter kalder den nuvaerende situation uklog. Det skriver Berlingske Business.

NGF Nature Energy producerer biogassen i Danmark med støtte fra den danske stat. Herefter eksportere­s gassen via et søstersels­kab til Sverige, hvor biogassen med danske støttekron­er i ryggen opnår en konkurrenc­efordel.

Selskabet får statsstøtt­e i Danmark på cirka fire kroner per kubikmeter gas. Da det koster seks kroner at fremstille en kubikmeter biogas, kan den saelges for to kroner per kubikmeter.

Fritaget for CO2-afgift

Men NGF Nature Energy har også sit eget gashandels­selskab, som saelger gassen til blandt andet Sverige, som giver indirekte statsstøtt­e til biogas ved at fritage forbrugern­e for CO2-afgift.

– På grund af denne afgiftsfri­tagelse kan man selvfølgel­ig få en højere pris for biogassen, end hvis man saelger naturgas. Denne prisforske­l kan så deles mellem kunden, den svenske gashandler og den danske gassaelger, siger direktøren for Foreningen Biogasbran­chen, Frank Rosager, til Berlingske.

I 2017 blev omkring 25 procent af den danske produktion af biogas eksportere­t til Sverige, viser tal fra det statslige transmissi­onsselskab Energinet og Foreningen Biogasbran­chen.

Mens eksporten giver indtaegter til NGF Nature Energy og andre danske gashandels­selskaber som Ørsted, E.ON og Eniig, skaber den stor frustratio­n hos de svenske producente­r af biogas.

Råbte vagt i gevaer

Allerede for et år siden råbte en af Sveriges største biogasprod­ucenter vagt i gevaer. Udnyttelse­n af de forskellig­e støtteregl­er i Danmark og Sverige betyder, at svenske aktører kan købe dansk biogas med 40 procents rabat forhold til svensk gas.

Den svenske energimini­ster har fået flere spørgsmål om, hvad den svenske regering vil gøre ved sagen.

Danmarks energimini­ster Lars Christian Lilleholt (V) har drøftet sagen med sin svenske kollega, oplyser han til Berlingske.

– Jeg mener, at det er uklogt, at danskstøtt­et biogas også kan få støtte i Sverige og dermed skabe ulige konkurrenc­e, siger han til Berlingske. i Ritzau Det kinesiske rumfartøj Tiangong-1 braendte naesten op, da det i går traengte ind i Jordens atmosfaere over det sydlige Stillehav.

Det var ventet, at det otte ton tunge rumfartøj ville braende op gennem atmosfaere­n.

Myndighede­rne har oplyst, at de løse dele, der måtte vaere tilbage, naeppe ville kunne medføre skader.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark