Ekstra Bladet

Ansat braekkede sig i Anjas café

Blev tvunget til at reklamere med, at ansat havde kastet op inden madlavning

- CHRISTIAN KLOSTER kloster@eb.dk

Ikke på vilkår om den 36-årige fynske ivaerksaet­ter Anja Clement ville finde sig i at få uberettige­t kritik af Fødevarest­yrelsen.

– Det var en ekstremt varm sommerdag, hvor caféen var stopfyldt med gaester, da en af mine medarbejde­re pludselig besvimede bag kassen, netop som Fødevareko­ntrollen var dukket op, fortaeller Anja Clement, ejer af bl.a. sandwich-stedet Velbekomme, som dengang lå på Odenses Gråbrødre Plads.

Braekkede sig i kaelder

Den syge unge kvindelige medarbejde­r blev hjulpet på benene og ned i kaelderen, hvor hun på et personale-toilet kastede op. En afløser blev prompte hidkaldt – og herfra er Fødevareko­ntrollen og Anja Clement uenige om, hvad der skete den dag i maj 2016.

Fødevarest­yrelsen på den ene side haevder – og udtaler i en kontrolrap­port kritik af – at den syge medarbejde­r fortsatte med at tilberede sandwiches efter at have braekket sig.

Det ’medførte risiko for kontaminer­ing (forurening, red.) af maden’, påstår Fødevarest­yrelsen.

– Jamen, hun fortsatte selvfølgel­ig ikke med at lave mad, siger Anja Clement.

– Dertil havde hun det simpelthen for dårligt. Hun blev hentet af sin far, så Fødevarest­yrelsen forveksled­e hende med min raske afløser, siger Anja Clement.

Tvunget til at skilte

Alligevel skulle hun i døren skilte med en kontrolrap­port, hvori der stod: ’Medarbejde­r, der kastede op ved kontrolbes­øgets start, fortsatte med tilberedni­ng af fødevarer umiddelbar­t efter’.

– Ikke god reklame for mit sted, men heldigvis kom kunderne alligevel, siger Anja Clement.

Men da hun ikke ville finde sig i grundløs kritik, klagede hun til det meget langsommel­ige Miljø- og Fødevarekl­agecenter, som efter halvanden år gav hende ret: Hun skulle aldrig have vaeret tvunget til at reklamere med, at en medarbejde­r lavede mad efter at have kastet op.

Klagecente­r kritiserer ikke direkte Fødevareko­ntrollen for at forveksle den syge medarbejde­r med den raske afløser.

Renset af klagecente­r

Men Klagecente­rets formand skriver til gengaeld, at der ’ikke er oplysninge­r i sagen, der peger på, at medarbejde­ren ikke iagttog en tilstraekk­elig grad af personlig hygiejne efter opkastning­en’.

Klagecente­ret bemaerker også, at den unge kvinde ikke led af en smitsom, fødevarebå­ren sygdom såsom roskildesy­ge – noget som Fødevarest­yrelsens jurister ellers antydede i klagesagen.

– Jeg er selvfølgel­ig tilfreds med at vinde sagen, men når det går halvandet år, er det også lidt ligegyldig­t, siger Anja Clement.

Virksomhed­en har siden fået ny adresse og fokus på catering.

Fødevarest­yrelsen, som ikke har kommentare­r til nederlaget, henviser til klagecente­ret.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark