Ekstra Bladet

Manden bag 80’ernes ikoniske politiseri­er er død

-

Den amerikansk­e manuskript­forfatter og tv-producer Steven Bochco, der var kendt som manden bag ikoniske serier som ’Distrikt Hill Street’, ’Advokatern­e’ og ’New York Blues’ fra 80’erne og 90’erne, er død.

En talsmand for familien oplyser ifølge det amerikansk­e nyhedsbure­au AP, at 74årige Bochco sov ind søndag efter en laengereva­rende kraeftsygd­om.

Det var serien ’Distrikt Hill Street’, der i 1981 for alvor satte gang i hans karriere. Allerede i seriens første år blev den indstillet til hele 27 Emmy-priser.

Serien satte nye standarder for amerikansk­e serier, både på grund af karakterer­nes meget direkte sprogbrug og det, at der var stor sammenhaen­g i historien mellem de enkelte episoder.

Pas på derude

Saerligt en enkelt replik står staerkt:

I hver episode sluttede politichef­en sergeant Phil Esterhaus sin morgenbrie­fing af betjentene i den fiktive storby af med formaninge­n ’Let’s be careful out there’ (pas på derude, red.).

Det danske filmmagasi­n Ekko har beskrevet Bochco som ’politiseri­ens godfather’. I en portraetar­tikel fra 2002 tilskriver Ekko Bochco og den homofobisk­e, racistiske, opfarende og alkoholise­rede betjent Andy Sipowicz fra serien ’New York Blues’ aeren for staerke hovedperso­ner i flere andre amerikansk­e tv-serier lavet af andre.

Bestilling­sarbejde

’Uden ham er det svaert at forestille sig, at der havde vaeret nogen Tony Soprano, Don Draper, Walter White, Frank Underwood … ja, man kan blive ved’, skrev Ekko med henvisning til de centrale aktører i ’The Sopranos’, ’Mad Men’, ’Breaking Bad’ og ’House of Cards’.

Ekko citerer samtidig et interview med The Archive of American Television, hvor Bochco fortaeller, at han og en kollega noget modvilligt gik med på at lave ’Distrikt Hill Street’ som et bestilling­sarbejde for tv-stationen NBC.

– Vi sagde til NBC, at vi ville lave pilotafsni­ttet på én betingelse, som vi var overbevist om, at de ville afvise. Betingelse­n var, at vi fik lov til at gøre lige praecis, hvad vi havde lyst til. Men de sagde ’okay!’. Og så hang vi på den.

Ritzau

 ?? PRIVATFOTO ?? Medarbejde­ren besvimede bag disken i Anja Clements café i Odense, netop som Fødevareko­ntrollen dukkede op. – Ikke god reklame for mit sted, men heldigvis kom kunderne alligevel, siger Anja Clement.
PRIVATFOTO Medarbejde­ren besvimede bag disken i Anja Clements café i Odense, netop som Fødevareko­ntrollen dukkede op. – Ikke god reklame for mit sted, men heldigvis kom kunderne alligevel, siger Anja Clement.
 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Steven Bochco har gennem karrieren vundet ti Emmypriser.
FOTO: RITZAU SCANPIX Steven Bochco har gennem karrieren vundet ti Emmypriser.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark