Ekstra Bladet

DANSK EVENTYRER I FAENGSELSH­ELVEDE

Peter Brinkholt tabte 20 kilo, men han overlevede et år i et af Venezuelas og verdens vaerste faengsler med dødstrusle­r, sult og blodige afstraffel­ser

- TORSTEN RUUS FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN

– Det var et lortehul. Et helvede.

Peter Brinkholts blik skaerer igennem luften i besøgsvaer­else 105 i Vestre Faengsel, mens han skruer tiden tilbage til 2016.

I et år afsonede den nu 64årige danske ocean-sejler i det venezuelan­ske faengsel Puente Ayala ved Det Caribiske Hav.

Her i en af verdens mest brutale faengsels-afdelinger Maximum var han en af få hvide fanger i en voldskultu­r praeget af korrupte vogtere og op imod 1000 latinokrim­inelle.

– Det første, de gjorde, var at stille mig nøgen op ad en mur. De spraettede mine shorts op, og da jeg kiggede mig over skulderen, hentede de et jernrør og truede med at taeve mig. Fucking faengsel. Så vidste jeg, hvad kunne forvente.

Puente Ayala var bundskrabe­ren af de fem faengsler, danskeren nåede at afsone fire år, 11 måneder og 28 dage af sin straf i, før han i oktober sidste år blev overført til videre afsoning i Danmark.

Kokain i dieseltank­e

jeg Det var ikke destinatio­ner, der stod i sejlplanen, da Peter Brinkholt i 2009 realisered­e en drøm om at gennemføre en verdensoms­ejling.

Så langt omkring nåede han aldrig. Tre år senere levede Peter Brinkholt af at sejle med turister og dykkere i Det Caribiske Hav. På vej mod Saint Martin i en sejlbåd med fartøjets tyske ejer og en venezuelan­sk sømand blev de stoppet af kystvagter i internatio­nalt farvand.

Skjult i bådens dieseltank­e fandt tolderne op imod 410 kilo kokain. Det kostede danskeren en dom på 22 et halvt års faengsel for en forbrydels­e, han naegter sig skyldig i.

Som en koncentrat­ionslejr

Første lange stop på hans vej igennem Venezuelas retssystem var San Antonio-faengslet på Isla de Margarita.

– Det var en blanding af en koncentrat­ionslejr og Christiani­a. Fangerne havde magten, og der var ofte sky-

 ??  ??
 ?? FOTO: GUARDACOST­AS BOLIVARIAN­A ?? Venezuelas kystvagt viser den beslaglagt­e kokain fra Peter Brinkholts båd frem.
FOTO: GUARDACOST­AS BOLIVARIAN­A Venezuelas kystvagt viser den beslaglagt­e kokain fra Peter Brinkholts båd frem.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark