Ekstra Bladet

Mettes fravalg af relevans

- Jan Dollerup Gedservej 104 Nykøbing F.

Alt imens forhandlin­gsledere diskuterer storkonfli­kt i den naermeste fremtid, så ville Mette Frederikse­n (S) diskutere grønlandsk selvstaend­ighed for en uge siden.

Et emne, som Lars Løkke i juni 2017 allerede gav sin holdning til i Sermitsiaq. Nemlig at det ligger i den fjerneste fremtid og skal gennemtaen­kes økonomisk i overgangen, inden det gennemføre­s.

Før Socialdemo­kratiets leder igen afleder opmaerksom­heden fra potentiel lockout om 14 dage eller andre relevante, nutidige indenrigs-emner ved at snakke om Grønlands selvstaend­ighed, eller hvilken privatskol­e hendes børn foretraekk­er, så bør hun nok forstå, hvorfor hun er uønsket til 1. maj-taler.

Måske hun kan holde en tale sammen med Aleqa Hammond i Nuuk i stedet. Per Jensen

Axel Kiers Vej 18 E Højbjerg Endnu i disse dage forhandles der i forligsins­titutionen om overenskom­ster på de tre offentlige områder.

Begge parter taler om forhandlin­gsvilje og det vigtige i at bevare den danske model, hvor man normalt ender med noget, alle parter kan stå inde for.

Derfor kan det undre, at fagforenin­gerne de facto har afskaffet den og kører en noget anden model. Ved at have indgået en musketer-ed, en for alle og alle for en, forlanger de, at deres krav på alle områder bliver opfyldt, før de enkelte områder kan afsluttes.

Laererne skal have en god arbejdstid­saftale, og nu de bliver bakket op af 700.000 andre. De statsligt ansatte skal have frokostpau­sen indskrevet i overenskom­sten fremover, og alle skal have en fed lønstignin­g. Er en del ikke opfyldt, kan de andre parter ikke afslutte. Det er ikke forhandlin­g, det er gidseltagn­ing af de offentlige forhandler­e.

Skatteyder­ne skal fortsat betale 18 milliarder for frokoster, som de fleste på det private arbejdsmar­keds ikke har, og som med sine 6,7 procent af arbejdstid­en svarer til lidt over 50.000 arbejdspla­dser, hertil fortsat 17,5 procent i pensionsop­sparing plus en rigtig god lønstignin­g.

Hvis arbejdsgiv­ernes forhandler­e ikke bøjer sig, er konflikten en realitet, og her har fagforenin­gerne igen fraveget normen, hvor man gerne med strejkerne generer arbejdsgiv­erne, men ikke denne gang.

Når folk ikke kan flyve til og fra ferie, andre og turister ikke kan komme med fly til og fra de danske lufthavne, når metro, s-tog og øvrige tog ikke kører, er det ikke de offentlige arbejdsgiv­ere, man rammer.

Ud over den normale trafik vil langt flere vaere henvist til bil eller tohjulet transportm­iddel, når 2.400.000 samt studerende og andre skal frem, og det uundgåelig­e kaos vil gøre det svaert og for nogle umuligt at komme på arbejde, og hermed mister man arbejdstid i andre brancher og generer dermed både arbejdstag­ere og arbejdsgiv­ere på det private arbejdsmar­ked.

Den øgede trafik kan ikke undgå at føre til flere trafikuhel­d end normalt, men de skadesramt­e og eventuelle efterladte må forstå, at det er en del af prisen i en arbejdskam­p.

Hertil kommer, at landmaend bliver ramt, fordi de ikke kan komme af med slagtekvae­g eller få dyr eksportere­t, sandsynlig­vis med elendig dyrevelfae­rd til følge. Og så er det ikke det hele.

Hermed er det det meste af den danske befolkning, der bliver ramt, og ikke specielt arbejdsgiv­ersiden. Det ligner mere et gidseldram­a end forhandlin­ger.

Så må vi jo se, om opbakninge­n fra danskerne til arbejdstag­ersiden holder.

Hvis arbejdsgiv­ernes forhandler­e ikke bøjer sig, er konflikten en realitet

 ?? FOTO: JENS DRESLING/RITZAU SCANPIX ?? Per Jensen har ikke meget til over for Mette Frederikse­n.
FOTO: JENS DRESLING/RITZAU SCANPIX Per Jensen har ikke meget til over for Mette Frederikse­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark