Ekstra Bladet

MÅTTE FLYGTE MED NYFØDT PÅ ARMEN

NU ER HAN SELVSTAEND­IG I DANMARK: 31-årige Obada Ahmed flygtede fra den syriske haer, fordi han ikke ville skyde sine landsmaend. Nu bor han i Rebild Kommune, hvor han har startet et grafisk reklamebur­eau og klarer sig uden hjaelp fra det offentlige

- MARIE NØRGAARD FOTO: RENÉ SCHÜTZE marien@eb.dk

Turen i gummibåd over Middelhave­t var den farligste del af ruten gennem Europa. Men også den letteste.

I Graekenlan­d skulle de gå meget langt, for graensen til Makedonien skulle krydses til fods.

Derefter fortaber flugten fra krigen i Syrien sig lidt i tågerne for Obada Ahmed. De løb en del, husker han, og der var mange skift mellem bus og tog. Nogle steder hjalp politiet dem på vej, andre gange var det Røde Korsmedarb­ejdere.

Men han husker tydeligt lettelsen ved endelig at vaere fremme ved den danske graense, som havde vaeret målet, da han 15 dage tidligere drog af sted fra Istanbul med sin kone og deres nyfødte datter.

– Hvorfor ville I gerne til Danmark?

– Vi havde Danmark som mål, fordi jeg havde hørt, at vores datter kunne få opholdstil­ladelse og i det hele taget få en identitet. Hun kunne ikke blive registrere­t i Syrien, fordi hendes mor er statsløs palaestine­nser – og jeg er eftersøgt af det syriske regime, fortaeller Obada Ahmed, der kom til Danmark i oktober 2015.

Han mødte sin kone, Yamama, i Aleppo, hvor han er født og opvokset. Hun laeste arkaeologi på universite­tet, og han aftjente sin toårige vaerneplig­t i det syriske militaer. Men da krigen brød ud i Syrien, kunne han pludselig

Jeg valgte at desertere. Jeg kunne simpelthen ikke blive

ikke forlade haeren.

– Jeg valgte at desertere. Jeg kunne simpelthen ikke blive. En ting havde vaeret, hvis Syrien havde vaeret i regulaer krig med en fremmed stat, hvor vi bekaempede en fremmed fjende, men krigen i Syrien er anderledes. Det er en intern krig, og jeg naegtede simpelthen at skyde mine landsmaend. Så jeg flygtede. Derfor er der en pris på mit hoved. Tager jeg til Syrien igen, bliver jeg henrettet, forklarer Obada.

Første del af flugten førte ham til Istanbul, hvor han i to år arbejdede som grafisk designer, mens hans kone rejste frem og tilbage mellem det stadigt mere usikre Aleppo i Syrien og Istanbul i Tyrkiet. Da hun blev gravid, begyndte de at planlaegge flugten, og da datteren var halvanden måned, gammel satte de sig ombord på den lille gummibåd med kurs mod Europa.

Fik et chok

Umiddelbar­t efter at have sat fødderne på dansk jord blev Obada, Yamama og deres lille datter fragtet til Sandholm-lejren. Efter 14 dage blev de sendt videre til et asylcenter i Brøndersle­v. Her boede de i otte måneder, hvor Obada arbejde frivilligt på centret som chauffør og tolk, indtil de fik midlertidi­g opholdstil­ladelse og blev placeret i den lille landsby Nørager i Rebild Kommune, hvor familien – der i mellemtide­n er blevet udvidet med en søn – stadig bor.

– Det er den danske stat, der bestemmer, hvor man skal placeres. Vi blev hentet ved toget og fik et hus at bo i.

– Det var noget af et chok at komme til sådan en lille by. Jeg skulle virkelig vaenne mig til stilheden. Men nu holder jeg af den. Jeg elsker det hus, vi bor i, og jeg elsker, at jeg har et arbejde og kan betale min egen husleje, siger Obada, der sammen med sin faetter har startet et grafisk reklamebur­eau op.

– Vi er kommet godt fra start og har mange kunder.

Jeg elsker det hus, vi bor i, og jeg elsker, at jeg har et arbejde og kan betale min egen husleje

Vores kunder er primaert arabiske restaurant­er, som vi laver menukort og flyers til.

Rebild Kommune er en af de kommuner, der har forbedret sig mest, når det kommer til at få ikke-vestlige indvandrer­e i beskaeftig­else. I alt var 32,7 pct. af de ikkevestli­ge i kommunen i beskaeftig­else i første kvartal af sidste år. Det er en stig-

ning på naesten 30 pct. fra 2014. Til sammenlign­ing har Københavns Kommune fået 14,2 pct. flere ikke-vestlige indvandrer­e i beskaeftig­else i samme periode.

Ifølge borgmester i Rebild Leon Sebbelin (R) fungerer integratio­nen i den nordjyske oplandskom­mune, der er den af de 98 danske kommune med faerrest indvandrer­e og efterkomme­re.

– Vi har løst udfordring­erne, når der pludselig har vaeret flere, der skulle have bolig i kommunen, selvom det også var svaert for os, da der pludselig kom rigtig mange i 2015. Og vi ligger ret godt til, når det handler om at skaffe folk i arbejde eller uddannelse, fordi vi har et rigtig godt samarbejde med erhvervsli­vet, siger Leon Sebbelin.

Ekstra Bladet møder Obada langt fra bomberegne­n i Syrien, der stadig traekker overskrift­er over hele verden, når en af de mange bekrigende gruppering­er angriber de andre og kraever uskyldige ofre. Obada sidder afslappet i mørkeblå forretning­smands-blazer i en lyserød sofa midt i lokalet i sin nye virksomhed og fortaeller på engelsk om fortiden, der stadig giver ham mareridt, og om en fremtid i uvished.

– Når jeg en sjaelden gang ser optagelser fra Aleppo, kan jeg ikke genkende det. Gaderne er vaek. Husene er vaek.

– Ville du flytte tilbage, hvis der var fred?

– Problemet er, at mine børn vokser op i Danmark. De kommer til at laere dansk, ikke arabisk. Min datter er født i Istanbul, min søn er født her. De bliver aldrig syrere. De vil aldrig komme til at savne Syrien. Så det vil vaere umenneskel­igt, hvis de pludselig skulle bo dernede. Vi har heller ikke noget familie tilbage i Syrien. Alle er flygtet.

– Men nogle gange ville jeg da ønske, at jeg var i Syrien. Uden krig. Jeg kan bare ikke se, hvordan det skal slutte. Alle hader alle i Syrien. Der er så mange gruppering­er, at det aldrig kan blive et samlet land igen, mener Obada, der har opholdstil­ladelse i to år endnu. Derpå skal der igen tages stilling til hans og familiens situation, inden det bliver vurderet, om de skal udrejse til Syrien.

 ??  ?? Faldet godt til 31-årige Obada Ahmed er grafisk designer og er netop startet som selvstaend­ig. – Det går rigtig godt. Vi har mange arabiske kunder, siger han.
Faldet godt til 31-årige Obada Ahmed er grafisk designer og er netop startet som selvstaend­ig. – Det går rigtig godt. Vi har mange arabiske kunder, siger han.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark